02:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αποθεώνουν την ελληνική οικονομία ενόψει εκλογών FAZ και WSJ: Το χρέος μειώθηκε, οι επενδυτές έρχονται, ο τουρισμός ανθεί

Σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο την Ακρόπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο την Ακρόπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

13.05.2023
18:51
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2023 • 12:15
Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα, επισημαίνουν δύο αναλύσεις που δημοσιεύονται σήμερα στο διεθνή Τύπο και συγκεκριμένα στις εφημερίδες Wall Street Journal και Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

«Ενώ σχεδόν διέλυσε το ευρώ την τελευταία δεκαετία, σήμερα η ελληνική οικονομία είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη», αναφέρει μεταξύ άλλων η WSJ, προσθέτοντας πως «αν και το ΑΕΠ απέχει σημαντικά από τα επίπεδα του 2008, την περσινή χρονιά η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς σχεδόν 6%, αυξήθηκαν οι εξαγωγές και οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πλέον την Ελλάδα ένα φιλόξενο τόπο. Επίσης, όλο και λιγότεροι νέοι μεταναστεύουν σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών».

Η WSJ φιλοξενεί μεταξύ άλλων δηλώσεις του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος σημειώνει πως «το 2019, οι πολίτες θεωρούσαν ότι οι φόροι είναι υψηλοί, η γραφειοκρατία μεγάλη και οι δουλειές όχι αρκετές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η εικόνα είναι διαφορετική», καταλήγει, ενώ ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει πως «ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης επαινούν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση του κράτους». Σημειώνει επίσης ότι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν συντελέσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην Ελλάδα, όπως και οι ξένες επενδύσεις, κάνοντας αναφορά στα παραδείγματα της Google, της Amazon, της Microsoft, αλλά και της επένδυσης της φαρμακευτικής Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο συντάκτης της WSJ προσθέτει ωστόσο ότι πολλές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ημιτελείς, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρει και εκείνος ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί», καταγράφοντας ως ανασταλτικούς παράγοντες την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη φοροδιαφυγή. Επίσης, η εφημερίδα κάνει αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και την οργή των πολιτών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, για τις καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Η πρώην χώρα της κρίσης βρίσκεται και πάλι σε καλή κατάσταση: ο τουρισμός ανθεί, η σκηνή των startup αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται», σημειώνει από τη δική της πλευρά η γερμανική FAZ. Όπως προσθέτει, «το δύσκολο παρελθόν της Ελλάδας με την κρίση χρέους και τα σκληρά προγράμματα λιτότητας φαίνεται να έχει τελειώσει. Τα δημόσια οικονομικά ανακάμπτουν: το εθνικό χρέος μειώθηκε από 205% στο 170% του ΑΕΠ και πέρυσι, μετά τη διακοπή της ανάκαμψης από την πανδημία, καταγράφηκε ξανά πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, η κυβέρνηση τα κατάφερε με τέτοιο τρόπο, ώστε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές τόκων, μπήκαν περισσότερα χρήματα (στο δημόσιο ταμείο) παρά έβγαιναν».

Μάλιστα, η εφημερίδα προσθέτει ότι «μεγάλο μέρος της ανάκαμψης πιστώνεται στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», φιλοξενώντας και εκείνη δηλώσεις του κ. Πατέλη. «Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μείωσε περισσότερο το χρέος της τον περασμένο χρόνο. Φέτος, το επίπεδο του χρέους πέφτει κάτω από το επίπεδο του 2012 εν μέσω κρίσης και σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο της Ιταλίας το 2026», αναφέρει στη FAZ ο κ. Πατέλης, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη τροφοδοτείται κυρίως από τον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η κυβέρνηση έχει κρατήσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες, παρά τις ενεργειακές επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης για τα χαμηλά εισοδήματα.

Το δημοσίευμα της FAZ παρουσιάζει και δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, από τη δική του πλευρά, υποστηρίζει ότι «το ΑΕΠ είναι κάτω από τα επίπεδα του 2010, ενώ το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο», με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση να είναι χειρότερη από το 2010, όταν χρεοκοπούσαμε». Μολαταύτα, ο συντάκτης της FAZ σχολιάζει ότι «αυτή τη στιγμή, τούτη η περιγραφή έχει μικρή απήχηση στην Ελλάδα», υποστηρίζοντας για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πως «ακόμη και στο αριστερό στρατόπεδο, μερικές φορές τον μισούν περισσότερο παρά τον αγαπούν».

Όπως και η WSJ, έτσι και η FAZ κάνει αναλυτική αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας ότι «57 νέοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την παραμέληση δεκαετιών του σιδηροδρομικού δικτύου», κάνοντας επίσης λόγο για «τεχνολογική υστέρηση, προχειρότητα και νεποτισμό».

Τέλος, για την οικονομία, η FAZ επισημαίνει την ανάγκη «η μελλοντική κυβέρνηση να επιταχύνει την εξυγίανση του προϋπολογισμού», δίνοντας έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου του ΣΕΒ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση