07:06
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:06
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εκτοξεύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων – Για ύφεση προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Πολίτης παρακολουθεί τις αποδόσεις σε smartphone και laptop / Φωτογραφία: Unsplash

Πολίτης παρακολουθεί τις αποδόσεις σε smartphone και laptop / Φωτογραφία: Unsplash

07.06.2022
20:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2022 • 1:26
Προ των πυλών ύφεση για πολλές χώρες προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν σήμερα (7/6) οι  αποδόσεις των ομολόγων, την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ύφεση.

Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,9% για το 2022, από 5,7% το 2021, προειδοποιώντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διευρύνει τη ζημιά από την πανδημία της  Covid-19, με πολλές χώρες πιθανόν να αντιμετωπίσουν ύφεση.

Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται  να επιβραδυνθεί απότομα σε 2,6% το 2022 και 2,2% το 2023, αφού έφτασε το 5,1% το 2021.

Η άνοδος των επιτοκίων έπληξε την παγκόσμια ύφεση το 1982

Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν τόσο απότομες που έπληξαν μια παγκόσμια ύφεση το 1982 και μια σειρά από  χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αν και υπάρχουν ομοιότητες με τις συνθήκες τότε, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, όπως η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ και γενικά οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς και γενικά ισχυροί ισολογισμοί σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εισέρχεται  τώρα σε «μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο 3,84% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80% από 3,84% χθες έναντι 1,29% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,51% από 2,55%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0678 δολ. από το επίπεδο των 1,0643  δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0662 δολ.

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 7% στην Ελλάδα στο α’ τρίμηνο

Την ίδια ώρα, ισχυρές επιδόσεις σημείωσε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανάπτυξη 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο του 2021) η άνοδος του ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη (παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021) και στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (αυξήθηκαν κατά 12,7%).

Ανάπτυξη 7% σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7% προήλθε από τις εξής μεταβολές των επιμέρους μεγεθών:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11,6% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,8%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,7%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%).

Ανάπτυξη 2,3% σε σχέση με το δ’ τρίμνο

Ενώ, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,5% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,8%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 3,7%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,6% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,9%).

Σταϊκούρας: «Ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις»

«Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη.

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική.

Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.

Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση