Σε μια απίστευτη διαπίστωση προχωρά αναλυτής από την Αμερική που μιλά στο πρακτορείο Reuters και εξηγεί πως η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και το εμπάργκο, φαίνεται πως κερδίζει τώρα περισσότερα από τον τομέα της ενέργειας από ότι πριν ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου, η Ρωσία μπορεί να έχει περισσότερα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμά της τώρα απ’ ό,τι λίγο πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς οι αυξήσεις των παγκόσμιων τιμών αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο των δυτικών προσπαθειών για τον περιορισμό των πωλήσεών της. Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια Έιμος Χοτσέιν στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια ακρόασης την Πέμπτη.
«Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χοτσέιν στην υποεπιτροπή της Γερουσίας για την Ευρώπη και τη συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για το κατά πόσο η Μόσχα κερδίζει περισσότερα χρήματα τώρα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό,τι λίγους μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου.
Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων και επέβαλαν κλιμακούμενες κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν το έκτο πακέτο κυρώσεων με στόχο τόσο τη Ρωσία, όσο όμως και τη Λευκορωσία. Η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα διαρκέσει από 6 μήνες για το αργό πετρέλαιο έως 8 μήνες για άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.
Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω αγωγών σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, πλήττονται από ειδική εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες και δεν έχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές. Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Κροατία θα επωφεληθούν επίσης από προσωρινές παρεκκλίσεις σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου.
Η Ρωσία πουλά λιγότερο, σε πολύ υψηλότερες τιμές
Ενώ οι κινήσεις αυτές έβαλαν φρένο στο παγκόσμιο εμπόριο των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, συνέβαλαν επίσης στο να προκληθεί αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent την Πέμπτη ήταν κοντά σε υψηλό τριών μηνών πάνω από τα 123 δολάρια το βαρέλι. Ο Χοτσέιν υποστήριξε ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από τους καταναλωτές που προέρχονται από την πανδημία COVID-19 ήταν «πολύ μεγαλύτερη, ισχυρότερη από ό,τι είχε προβλέψει κανείς».
Το Κρεμλίνο άλλωστε έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου θα πλήξουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ενώ δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της για να περιορίσει τις δικές της απώλειες.
Πάνω από το ένα τέταρτο του πετρελαίου ης Ευρώπης προήλθε από τη Ρωσία το 2021, με την ΕΕ να αντιστοιχεί σε σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών εξαγωγών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας το 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Η ΕΕ εισάγει μεταξύ 3 και 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών ρωσικό πετρέλαιο Urals την ημέρα, αναφέρει η Rystad Energy. Η αντικατάσταση του 75% αυτού με το Brent των 120 δολαρίων το βαρέλι θα σήμαινε επιπλέον κόστος τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
Οι τιμές ενέργειας έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και μία γενιά και πυροδοτώντας φόβους για τη κρίση του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία μπόρεσε να πουλήσει περισσότερα φορτία σε άλλους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ενεργειακών καταναλωτών Κίνα και Ινδία, προσφέροντάς το με έκπτωση σε σχέση με το πετρέλαιο άλλης προέλευσης.
Ο Χοτσέιν δήλωσε ότι, ενώ αυτές οι ρωσικές πωλήσεις στην Κίνα και την Ινδία είχαν έκπτωση σε σύγκριση με τις προμήθειες από άλλες χώρες, η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σημαίνει ότι τα έσοδα της Ρωσίας είναι πιθανότατα υψηλότερα τώρα.
Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν πως παρόλο που το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να μεταφερθεί ευκολότερα αλλού από ό,τι το φυσικό αέριο, η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει πλήρως αυτές τις χαμένες εξαγωγές της ΕΕ.