Η απόφαση των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου είχε άμεση επίπτωση στις τιμές των καυσίμων στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με τους αναλυτές να φοβούνται πως αυτή θα ξεπεράσει και πάλι τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία ενίσχυσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, με άνοδο 5,77% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση ότι μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 6,22% στα 80,38 δολάρια.
Η απόφαση σηματοδοτεί την ενότητα εντός του ΟΠΕΚ+ παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους του στον Κόλπο να αποδυναμώσουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα, ενώ υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας.
Η μείωση της προσφοράς θα ανεβάσει τις τιμές, καθώς η αποδυνάμωση των οικονομιών συμπιέζει τη ζήτηση και τις τιμές των καυσίμων, συμπιέζοντας τα κέρδη των διυλιστηρίων, αναφέρει το Reuters.
Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τους φόβους πως η βενζίνη ενδεχομένως να περάσει τα 2 ευρώ το λίτρο στη χώρα μας. Ήδη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά έχει φτάσει το 1,916 ευρώ ανά λίτρο.
Ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ ακατάλληλη υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές για τη διαχείριση των τιμών της βενζίνης για τους Αμερικανούς. Η Ευρώπη προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ που έφερε αναταραχή
O Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) είναι ένας διεθνής οικονομικός οργανισμός. Δημιουργήθηκε στη Βαγδάτη του Ιράκ το 1960 από τις ακόλουθες χώρες μέλη Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα. Πρωτοστάτες της δημιουργίας αυτού ήταν ο τότε Σάχης της Περσίας και ο τότε Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ, το Ιράκ, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν χθες μείωση της παραγωγής στο πετρέλαιο τους, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς του Κόλπου να κάνουν λόγο για ένα “προληπτικό μέτρο” που αποσκοπεί να σταθεροποιήσει τη αγορά.
Πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Να σημειωθεί ότι δεν αποσύρονται απλώς 1,16 εκατ. βαρέλια από την αγορά, αλλά συνολικά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή το 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Το Ιράκ, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε επίσης μια μείωση κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής του από την 1η Μαΐου.
Σε αυτό το πλαίσιο, προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία ενίσχυσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, με άνοδο 5,77% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι οδεύουν αυτήν την στιγμή τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ οδεύουν μετά την είδηση ότι μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 6,22% στα 80,38 δολάρια.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τον περασμένο μήνα προς τα 70 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, λόγω της ανησυχίας ότι η παγκόσμια τραπεζική κρίση θα πλήξει τη ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμενόταν περαιτέρω δράση από τον ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη της αγοράς, αφού πηγές υποβάθμισαν αυτή την προοπτική και το αργό ανέκαμψε προς τα 80 δολάρια.
Πανηγυρίζει η Ρωσία για την απόφαση του ΟΠΕΚ
Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως «είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων».
Άλλωστε η Ρωσία θα παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε και στις επικρίσεις της Ουάσινγκτον: «Σ΄ αυτή την περίπτωση, είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενέργειας να διατηρηθούν στο κατάλληλο επίπεδο οι παγκόσμιες τιμές για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Είτε είναι άλλες χώρες ικανοποιημένες είτε όχι – αυτό είναι δικό τους θέμα».
Με τις υψηλότερες τιμές και τη μικρότερη προσφορά ξινού αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ινδία μπορεί να ωθηθούν να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, ενισχύοντας τα έσοδα της Μόσχας, δήλωσε ο Ινδός αξιωματούχος διύλισης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.