11:18
13/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:18
13/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτές είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές – Πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση στο σπίτι σας

Ηλεκτρικές συσκευές / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ηλεκτρικές συσκευές / Φωτογραφία: Eurokinissi

29.10.2022
09:55
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2022 • 15:57
Ποιες είναι οι συσκευές που ανεβάζουν το λογαριασμό του ρεύματος στα ύψη

Βρισκόμαστε λίγο πριν από την έναρξη του χειμώνα και οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να ανοίξουν αρκετές ηλεκτρικές συσκευές που είναι ενεργοβόρες.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση των νέων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, σύστησε μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 18:00 – 21:00.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, το συγκεκριμένο τρίωρο οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης 5% στο συγκριμένο διάστημα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις ειδικών οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουν από τη πρίζα, για να κάνουν εξοικονόμηση, καθώς δεν αρκεί να τις κλείνουν με το τηλεχειριστήριο.

Κλείνουμε λοιπόν όλες αυτές τις συσκευές βαμπίρ, όπως ονομάζονται όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και να τις βγάζουμε από την πρίζα όταν πηγαίνουμε για ύπνο.

Ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές

  • Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)
  • Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
  • Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
  • Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
  • Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
  • Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
  • Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
  • Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
  • Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
  • Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)

Οι συσκευές που παραμένουν στην πρίζα καίνε πολύ ρεύμα

Κάθε συσκευή που έχει λαμπάκι, όπως σημειώνεται, ουσιαστικά καταναλώνει και ρεύμα ακόμη και αν δεν δουλεύει. Συσκευές όπως για παράδειγμα οι (κλειστές) τηλεοράσεις, οι καφετιέρες, οι βραστήρες ή οι φορτιστές των κινητών τηλεφώνων, που παραμένουν, δηλαδή, στην πρίζα ακόμη και όταν δεν δουλεύουν μπορούν να ανεβάσουν την ετήσια κατανάλωση ενός σπιτιού.

Όπως ανάφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Σωματείου Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής Μπάμπης Κωνσταντόπουλος, για τις συγκεκριμένες συσκευές που παραμένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής πληρώνουμε μέχρι και 50 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα πέρα από το χρηματικό όφελος, όμως, διαμορφώνουμε και μια οικολογική συνείδηση, είπε. Σύμφωνα με δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συσκευές που παραμένουν στην πρίζα ενώ δεν χρησιμοποιούνται, καταναλώνουν τόση ενέργεια όση χρειάζεται η Ελλάδα για έναν χρόνο, ανέφερε.

Πολίτης κρατά λογαριασμό της ΔΕΗ για να πληρώσει το ρεύμα
Πολίτης κρατά λογαριασμό της ΔΕΗ για να πληρώσει το ρεύμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο ίδιος ανέφερε πως σταδιακά θα πρέπει να μάθουμε να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα. Πρότεινε δε τη χρήση πολύπριζων με κουμπί όπου θα μπορεί να «απενεργοποιεί» πολλές συσκευές μαζί. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται σωστή επιλογή σκευών για τα «ματια»» της κουζίνας ώστε να μην υπάρχει απώλεια, αλλά και οι νέοι φούρνοι μπορούν να κλείνουν νωρίτερα καθώς η θερμοκρασία αργεί πολύ να πέσει μέσα στον θάλαμο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες η πρόταση του είναι να ρυθμιστούν από κάποιον ηλεκτρολόγο στους 50 βαθμούς κελσίου, ενώ σημαντική διαφορά στην κατανάλωση θα επιφέρει ο περιορισμός στο πλυντήριο και στο στεγνωτήριο ρούχων. Στην πρώτη περίπτωση, είπε, βοηθούν πλέον κλαι τα νέα απορρυπαντικά καθώς είναι αποτελεσματικότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση