Η ΑΑΔΕ προχωρά στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε περισσότερα από 350.000 ανήλικα άτομα, άνω των 12 ετών.
Ειδικότερα, από τη ερχόμενη Δευτέρα, στις 13 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τέλους του έτους, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα.
Κάτι τέτοιο θα γίνει με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών. Ενώ αναφορικά με την ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους, αυτή θα επιτευχθεί μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Για όλα τα παραπάνω οι γονείς των ανήλικων παιδιών δεν θα χρειαστεί να προβούν σε κάποια ενέργεια. Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.Αξίζει να διευκρινιστεί πως η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα πρόσωπα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.
Τι είναι ο «σχετιζόμενος ΑΦΜ»
Ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» θα εμφανίζονται θα στοιχεία του ανηλίκου. Συγκεκριμένα, θα εμφανίζονται στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.
Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα παιδιά άνω των 12 ετών. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα πρόσωπα.
Ο επόμενος στόχος της ΑΑΔΕ για τα ΑΦΜ των ανήλικων
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλους τους ανήλικους, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.