Το Μουντιάλ 2022 έχει ξεκινήσει και ήδη έχουν παρακολουθήσει «πλούσιο» θέαμα και πολλά γκολ, ωστόσο ταυτόχρονα έχουν παρατηρήσει και ορισμένες καινοτομίες που αφορούν τους διαιτητές.
Αρχικά όλοι μας έχουν δει τη διαφορά στον χρόνο των καθυστερήσεων, καθώς η οδηγία που υπάρχει είναι να υπάρχει περισσότερος χρόνος για «καθαρό» ποδόσφαιρο και έτσι ο χρόνος των καθυστερήσεων είναι… «φουσκωμένος» σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη καινοτομία που αφορά τους διαιτητές στο Μουντιάλ 2022, με την «Marca» να αποκαλύπτει μια λεπτομέρεια που κανείς δεν έχει παρατηρήσει.
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα για πρώτη φορά οι φανέλες που φορούν οι διαιτητές έχουν όνομα από πίσω -όπως ακριβώς γίνεται με τους ποδοσφαιριστές.
Στόχος αυτής της καινοτομία είναι να μπορεί να αναγνωριστεί ο κάθε διαιτητής για το έργο του. Ωστόσο, οι διαιτητές βάζουν έναν νέο μπελά στο κεφάλι τους, καθώς οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομά τους κάθε φορά που διαμαρτύρονται.
Παρόλα αυτά αναμένεται οι διαιτητές να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις με επαγγελματισμό.
Μουντιάλ 2022: Αυτοί είναι όλοι οι διαιτητές
Παράλληλα η FIFA ανακοίνωσε τα ονόματα των διαιτητών που συμμετέχουν στο Μουντιάλ 2022, πρόκειται για 36 διαιτητές, 69 βοηθούς και 24 μέλη της ομάδας διαιτησίας που θα βρίσκεται στο VAR.
- Antonio Mateu Lahoz (Ισπανία)
- Andrés Matías Matonte Cabrera (Ουρουγουάη)
- Mohammed Abdulla Mohammed (Αραβικά Εμιράτα)
- Salima Mukansanga (Ρουάντα)
- Maguette Ndiaye (Σενεγάλη)
- Michael Oliver (Αγγλία)
- Daniele Orsato (Ιταλία)
- Kevin Ortega (Περού)
- César Ramos (Μεξικό)
- Fernando Rapallini (Αργεντινή)
- Wilton Sampaio (Βραζιλία)
- Daniel Siebert (Γερμανία)
- Janny Sikazwe (Ζάμπια)
- Anthony Taylor (Αγγλία)
- Facundo Tello (Αργεντινή)
- Clement Turpin (Γαλλία)
- Jesús Valenzuela (Βενεζουέλα)
- Slavko Vincic (Σλοβενία)
- Yoshimi Yamashita (Ιαπωνία)
- Abdulrahman Al Jassim (Κατάρ)
- Ivan Barton (Ελ Σαλβαδόρ)
- Chris Beath (Αυστραλία)
- Raphael Claus (Βραζιλία)
- Matthew Conger (Νέα Ζηλανδία)
- Ismail Elfath (ΗΠΑ)
- Mario Escobar (Γουατεμάλα)
- Alireza Faghani (Ιράν)
- Stephanie Frappart (Γαλλία)
- Bakary Gassama (Ζάμπια)
- Mustapha Ghorbal (Αλγερία)
- Victor Gomes (Νότια Αφρική)
- Istvan Kovacs (Ρουμανία)
- Ning Ma (Κίνα)
- Danny Makkelie (Ολλανδία)
- Szymon Marciniak (Πολονία)
- Said Martínez (Ουνδούρες)
Ο πιο ανυπόμονος διαιτητής – Έγινε viral στο Κόπα Άφρικα όταν σφύριξε τη λήξη ματς στο 85′
Μπορεί στο Μουντιάλ 2022 οι καθυστερήσεις να είναι… «φουσκωμένες», ωστόσο η FIFA όρισε στο ματς του Βελγίου με τον Καναδά (που έληξε με 1-0) τον Τζάνι Σικαζούε από τη Ζάμπια.
Ο Σικαζούε τον περασμένο Γενάρη είχε γίνει παγκόσμιο viral στο Κόπα Άφρικα όταν σφύριξε τη λήξη σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση δυο φορές, πριν συμπληρωθεί το 90λεπτο!
https://twitter.com/Atopagyen/status/1481279576793886728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1481279576793886728%7Ctwgr%5E3e2994c9c478ea2f127eca46495c2cdcff42862e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fmountial-2022%2Fmountial-2022-sto-velgio-kanadas-o-pio-anypomonos-diaititis-tou-kosmou-egine-viral-sto-kopa-afrika-otan-sfyrixe-ti-lixi-mats-sto-85-vinteo%2F
Το χρονικό της γκάφας του και η αιτιολογία
Ο Τζάνι Σικαζούε από την Ζάμπια έγινε παγκόσμιο viral στις 12 Ιανουαρίου όταν σφύριξε δύο φορές πρόωρα την λήξη του αγώνα Τυνησία – Μάλι, μία στο 85′ και μία στο 89:45. Μερικές εβδομάδες αργότερα αναφέρθηκε με δηλώσεις του σε ΜΜΕ της Ζάμπια στο γεγονός και υποστήριξε ότι ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν επειδή του το υπέδειξε ο Θεός, κάτι που – όπως αναφέρει – του έσωσε την ζωή.
Μετά τον αγώνα ο Σικαζούε πήγε σε νοσοκομείο για εξετάσεις, που έδειξαν ότι λόγω της υπερβολικής ζέστης υπέστη θερμοπληξία και θα μπορούσε να πάθει καρδιακή προσβολή. «Οι γιατροί μου είπαν ότι το σώμα μου δεν μπορούσε να κρυώσει. Παραλίγο να πέσω σε κώμα, κάτι που θα έφερνε το τέλος μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός διαιτητής, για να προσθέσει: «Νομίζω ότι ο Θεός μου είπε να τελειώσω νωρίτερα τον αγώνα. Με έσωσε».
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μουντιάλ 2022
Στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε το Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ, το πρώτο τουρνουά που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο και επίσης εκείνο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα στην ιστορία του θεσμού.
Επιπλέον αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες, καθώς στην επόμενη «σύναξη» των γιγάντων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Αμερική, το 2026, οι ομάδες θα αυξηθούν σε 48.
Το Μουντιάλ 2022 όμως κατέχει μια ακόμη πρωτιά – πρωτοτυπία. Το ιδιαίτερα ζεστό κλίμα της χώρας και συγκεκριμένα η έντονη ζέστη που επικρατεί στο Κατάρ κατά τους θερινούς μήνες, οδήγησαν στην απόφαση η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Έτσι, για πρώτη φορά οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο – τουλάχιστον εκείνοι του βόρειου ημισφαιρίου – δεν θα παρακολουθήσουν τους αγώνες με φανελάκι και μπύρα, αλλά με πουλόβερ και ζεστό κρασί!
Δυστυχώς, η φετινή διοργάνωση ξεκινά με μια σκιά, καθώς δεκάδες είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών που επιστρατεύτηκαν για να κατασκευαστούν τα γήπεδα στο Κατάρ, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρεται στον μυστηριώδη θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Φυσικά, το Μουντιάλ 2022 δεν είναι θα «χτυπά» μόνο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων σπιτιών ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός του εκάστοτε μουντιάλ θεωρείται το μεγαλύτερο αθλητικό, τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη, το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι!
Στα καθ’ ημάς, το σύνολο των αγώνων, από το εναρκτήριο παιχνίδι, στις 20 Νοεμβρίου, έως τον μεγάλο τελικό στις 18 Δεκεμβρίου θα προβληθεί από το ειδικό θεματικό κανάλι FIFA World CupTM του ΑΝΤ1+ ενώ 32 αγώνες θα μεταδοθούν από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.