20:25
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:25
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο ναζιστικός χαιρετισμός των Ιταλών, οι μαζικές αυτοκτονίες των Βραζιλίανων και τα τρόπαια που εκλάπησαν – Κοινωνικά μηνύματα και ευτράπελα σε Μουντιάλ

Οι Ιταλοί χαιρετούν ναζιστικά στο Μουντιάλ του 1934

Οι Ιταλοί χαιρετούν ναζιστικά στο Μουντιάλ του 1934

Ο Θάνος Νικηταράς
12.11.2022
07:53
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2022 • 16:29
Βρισκόμαστε σε μήνα Μουντιάλ και το «The Standard» κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν

Κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα έμεινε για την έναρξη του Μουντιάλ 2022, το οποίο γίνεται υπό τη σκιά των πολλών θανάτων εργατών, αλλά και των καταπιεστικών και ανελεύθερων νόμων που εφαρμόζει το Κατάρ.

Ήδη οπαδοί και αθλητές έχουν ξεκαθαρίσει είτε με δηλώσεις τους, είτε με πανό, ότι θα μποϊκοτάρουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ωστόσο το Μουντιάλ 2022 δεν είναι η πρώτη φορά που ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχει πολιτικές προεκτάσεις.

Θα ξεκινήσουμε από το τέλος… καθώς το 2018 το Μουντιάλ διοργανώθηκε στη Ρωσία, με το κλίμα να είναι παρόμοιο με αυτό στο Κατάρ. Τότε είχε εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ της Ρωσίας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που υπήρχε τότε με την Ουκρανία (καμία σχέση με τώρα και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη επί αρκετούς μήνες) με την ισπανική El Pais να αναφέρει τότε ότι το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ περιλαμβάνεται σε «μια λίστα δυνητικών κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στα κράτη-μέλη.

Παράλληλα επί τάπητος είχε τεθεί από τον Πιάρα Πόβαρ, εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης «Ποδόσφαιρο Κατά του Ρατσισμού στην Ευρώπη», το θέμα του ρατσισμού στα ρωσικά γήπεδα, με την Mirror να δημοσιεύει μέχρι και βίντεο με Ρώσους ultras να λένε σε Άγγλους να μην επισκεφτούν τη χώρα τους γιατί θα τους σκοτώσουν!

Εν τέλει το Μουντιάλ 2018 έγινε κανονικά με την Γαλλία να σηκώνει το τρόπαιο στον τελικό με την Κροατία.

Η εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου από τους φασίστες

Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Το Μουντιάλ ξεκίνησε το 1930, με την πρώτη διοργάνωση να λαμβάνει χώρα στην Ουρουγουάη και δεν άργησε να γίνει έρμαιο στα χέρια αδίστακτων ηγετών που ήθελαν να προωθήσουν την ιδεολογία τους.

Το 1934 ο Μπενίτο Μουσολίνι που είχε καταλάβει τη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο είδε τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ιταλίας να χαιρετούν φασιστικά σε κάθε ματς και στο τέλος να κατακτούν το τρόπαιο, σε μια διοργάνωση που διεξήχθη στην Ιταλία.

Ο Μουσολίνι είχε αναλάβει προσωπικά την διοργάνωση και έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η Ιταλία μπορεί όχι απλά να διοργανώσει ένα εξαιρετικό τουρνουά, αλλά και να το κατακτήσει!

Πρωτοσέλιδο του 1934 της εφημερίδας La Stampa με την ιταλική ομάδα να χαιρετά φασιστικά
Πρωτοσέλιδο του 1934 της εφημερίδας La Stampa με την ιταλική ομάδα να χαιρετά φασιστικά

Βεβαίως για το πώς η Ιταλία έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου υπάρχουν πολλές… φήμες, καθώς ο Αυστριακός Γιόζεφ Μπίτσαν είχε υποστηρίξει ότι ο Μουσολίνι μια βραδιά πριν την αναμεταξύ τους αναμέτρηση (στα ημιτελικά) είχε δειπνίσει με τον Σουηδό διαιτητή του ματς. Ο ίδιος βάσιζε τον ισχυρισμό του ο ότι ο διαιτητής είχε δωροδοκηθεί σε μια φάση όπου η μπάλα άλλαξε κατοχή, στην οποία κεφαλιά πήρε… ο Σουηδός ρέφερι.

Ο Μουσολίνι είχε δωροδοκήσει τον διαιτητή

Γιόζεφ Μπίτσαν

Πολιτική χροιά είχε βεβαίως και ο τελικός της διοργάνωσης, καθώς ήταν φασισμός εναντίον κομμουνισμού. Η Ιταλία βρήκε απέναντι της την Τσεχοσλοβακία η οποία το πρωί του τελικού είχε ανακοινώσει τον συνασπισμό της με τη Σοβιετική Ένωση.

Από τον τελικό θα θυμόμαστε την «έφοδο» του Μουσολίνι στα αποδυτήρια της Ιταλίας στο ημίχρονο, εκεί που φέρεται να είπε στον προπονητή Πότσο: «Ο Θεός να σε βοηθήσει σε περίπτωση αποτυχίας». Μια επίσκεψη που μάλλον είχε επιτυχία γιατί εν τέλει οι Ιταλοί κέρδισαν με 2-1.

Να σημειώσουμε ότι η κάτοχος Ουρουγουάη μποϋκοτάρισε τη διοργάνωση σε απάντηση της απροθυμίας της πλειονότητας των Ευρωπαίων να συμμετάσχουν στη δική της τέσσερα χρόνια νωρίτερα -το 1930 είχαν συμμετάσχει μόνο η Γαλλία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Γιουγκοσλαβία.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης διοργάνωσης ήταν ότι ο σταρ της Ιταλίας Τζουσέπε Μεάτσα συνήθιζε να περνά τα βράδια του πριν τους αγώνες σε οίκους ανοχής, σύμφωνα με το History.

Κερδίστε ή πεθάνετε

Μουσολίνι σε ποδοσφαιριστές Εθνικής Ιταλίας

Για την ιστορία η Ιταλία σήκωσε ξανά το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1938, σε μια διοργάνωση που έγινε στην Γαλλία και από την οποία απουσίαζαν αρκετές «πρωτοκλασάτες» χώρες, όπως η Αγγλία η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει, η Ισπανία λόγω του εμφυλίου, αλλά και η Αργεντινή και η Ουρουγουάη που μποϊκόταραν τη διοργάνωση.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση ξεχώρισε η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ιταλία και την διοργανώτρια Γαλλία, όταν και μετά από εντολή του Μουσολίνι οι Ιταλοί φόρεσαν μαύρη εμφάνιση, για να δείξουν την ιδεολογική τους ταυτότητα, ενώ οι φήμες της εποχής, όπως μεταδίδει το ESPNDeportes, ήθελαν τον Ιταλό ηγέτη να έχει στείλει μήνυμα προς τους παίκτες: «Κερδίστε ή πεθάνετε».

Αυτοκτονίες από τους Βραζιλιάνους και μη συμμετοχή των Ινδών λόγω απουσίας παπουτσιών

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει και το Μουντιάλ επιστρέφει το 1950 για να διεξαχθεί για μια ακόμη φορά στη Νότια Αμερική, αυτή τη φορά στη Βραζιλία, με τον τελικό να γίνεται στο Μαρακανά το οποίο μπορούσε να φιλοξενήσει 200.000 θεατές!

Μπορεί το γήπεδο να μην ήταν 100% έτοιμο, ωστόσο οι Βραζιλιάνοι αγωνίστηκαν εκεί τον τελικό με την Ουρουγουάη και ήταν πανέτοιμοι να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου τους, ωστόσο η 16η Ιουλίου του 1950 θα μείνει για πάντα στη μνήμη τους ως μια ημέρα εθνικής τραγωδίας.

Η Ουρουγουάη κατέκτησε -με ανατροπή- το τρόπαιο, κερδίζοντας τη Βραζιλία με 2-1 και στις κερκίδες ζήσαμε δραματικές εικόνες, καθώς ένας Βραζιλιάνος αυτοκτόνησε, ενώ μερικοί έπαθαν καρδιακή ανακοπή. Οι πληροφορίες θέλουν και πολυάριθμους Βραζιλιάνους να αυτοκτονούν και τους δρόμους του Ρίου.

Φυσικά θύματα της οργής των γηπεδούχων έπεσαν και οι παίκτες, με τον Φλάβιο Κόστα (τον προπονητή της ομάδας) να φεύγει από το γήπεδο μεταμφιεσμένος, σύμφωνα με τις φήμες.

Το Μουντιάλ του 1950 έμεινε στην ιστορία και για την αδυναμία της Ινδίας να αγωνιστεί, καθώς η FIFA υποχρέωνε όλους τους παίκτες να φορέσουν παπούτσια, με τους περισσότερους Ινδούς να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν.

Ένα τρόπαιο… που χάθηκε

Φτάνουμε στο Μουντιάλ του 1966 το οποίο διεξήχθη στην Αγγλία, μια χώρα στην οποία όλοι περίμεναν ότι τα πάντα θα είναι στην εντέλεια, αμ δε!

Το περίφημο τρόπαιο «Κύπελλο Ριμέ», αναπαράσταση της  θεάς Νίκης, σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, κλάπηκε τρεις μήνες πριν τη διοργάνωση, παρά την 24ωρη επιτήρησή του, και βρέθηκε από έναν σκύλο κάτω από έναν φράχτη, μόλις μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Μουντιάλ!

Ο Πικλς, ο σκύλος που βρήκε το τρόπαιο, έγινε εθνικός ήρωας του Μουντιάλ που κατέκτησε η Αγγλία (μέχρι σήμερα αποτελεί το μόνο τρόπαιο που έχει κατακτήσει η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο).

Το αστείο είναι ότι και στο Μουντιάλ του 1970 που έγινε στο Μεξικό και το κατέκτησε η Βραζιλία του Πελέ κλάπηκε το τρόπαιο, μετά τους πανηγυρισμούς στο «Αζτέκα», τότε το βρήκε ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ντάβιο στα χέρια ενός νεαρού οπαδού.

Να τονίσουμε ότι μετά το Μουντιάλ του 1970 το πρωτότυπο τρόπαιο πήγε στα γραφεία της ομοσπονδία της Βραζιλίας (λόγω ενός κανόνα που είχε θεσπιστεί) στο Ρίο ντε Τζανέιρο και εν τέλει εκλάπη οριστικά το 1983.

Ένα ακόμη ευτράπελο του Μουντιάλ 1966 στην Αγγλία ήταν η μη διεξαγωγή του αγώνα Ουρουγουάης-Γαλλίας σε επίσημο γήπεδο αλλά σε άλλο, στο Λονδίνο, γιατί στο Γουέμπλεϊ είχε προγραμματιστεί… κούρσα λαγωνικών και οι διοργανωτές αρνήθηκαν να το παραχωρήσουν.

Γερμανία εναντίον… Γερμανίας

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία χωρίστηκε στα δύο, σε Ανατολική και Δυτική. Το τοίχος του Βερολίνου το οποίο υπήρχε μέχρι το 1989 ήταν εκεί για να θυμίζει σε όλους τους Γερμανούς τον πολιτικό διαχωρισμό.

Στο Μουντιάλ του 1974, το οποίο έγινε στη Δυτική Γερμανία οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων, με την Ανατολική Γερμανία να κερδίζει με 1-0.

Η Δυτική Γερμανία πήρε τη «ρεβάνς» της καθώς κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο κερδίζοντας στον τελικό την Ολλανδία με 2-1.

To πιο «βρώμικο» Μουντιάλ στην ιστορία – Η χούντα της Αργεντινής

Το Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή έγινε υπό την πλήρη επιρροή του στρατιωτικού καθεστώτος του Στρατηγού Βιντέλα, ο οποίος είχε πάρει την εξουσία το 1976, μετά από δύο χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Οι «εκκαθαρίσεις» πολιτικών αντιπάλων ξεκίνησαν αμέσως ωστόσο δεν έμεινε εκεί, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς. Όπως έγινε και αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, έτσι και τότε παρά τις πολλές διαμαρτυρίες η FIFA αρνήθηκε να μεταφέρει την διοργάνωση.

Ναι στο ποδόσφαιρο, όχι στα βασανιστήρια

Η Διεθνής Αμνησία τότε είχε ξεκινήσει διαμαρτυρίες με το σλόγκαν: «Ναι στο ποδόσφαιρο. Όχι στα βασανιστήρια». Η Δυτική Γερμανία είχε απειλήσει ότι θα αποχωρήσει, ενώ ο Γιόχαν Κρόιφ, ο καλύτερος παίκτης εκείνη την εποχή, το έκανε πράξη -αν και σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος 30 χρόνια μετά ο λόγος που αποχώρησε από το Μουντιάλ του 1978 ήταν ότι ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν έρθει αντιμέτωποι με ένοπλους άνδρες στην Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να τους απαγάγουν.

Το Esquire χαρακτηρίζει το Μουντιάλ του 1978 ως το πιο βρώμικο στην ιστορία, με τον αγώνα της Αργεντινής κόντρα στο Περού να είναι αυτός που «πυροδότησε» πολλά σενάρια, καθώς φήμες θέλουν να είχε στηθεί από τους δικτάτορες των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Για την ιστορία η Αργεντινή ήθελε νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά για να προκριθεί και εν τέλει κέρδισε με 6-0, ενώ πολλά έγιναν και στον τελικό της διοργάνωσης.

Η Αργεντινή ζήτησε να αλλάξει ο διαιτητής, καθώς ήταν από το Ισραήλ, χώρα η οποία είχε καλές σχέσεις με την φιναλίστ Ολλανδία και εν τέλει επιλέχθηκε ένας Ιταλός διαιτητής (Αργεντινή και Ιταλία έχουν στενές σχέσεις), αλλά και το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή των «οράνιε» έκανε… το γύρω της πόλης.

To «χέρι του Θεού» και η έχθρα Αργεντινής-Αγγλίας

Το 1982 η Αργεντινή εισέβαλλε στα νησιά Φώκλαντ, μια περιοχή στην Νότιο Ατλαντικό που ανήκει στην Βρετανία αλλά διεκδικείται από την Αργεντινή. Ο πόλεμος των Φώκλαντ κόστισε περίπου τη ζωή 650 Αργεντινών και 255 Βρετανών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι δύο χώρες βρέθηκαν αντίπαλες στο Μουντιάλ που διεξήχθη στο Μεξικό, με τις σχέσεις των δύο χωρών να γίνονται ακόμη χειρότερες.

Ο λόγος; Μα φυσικά το ιστορικό γκολ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα με το χέρι, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το «χέρι του Θεού». Παρά τις διαμαρτυρίες των Βρετανών ο διαιτητής έδειξε σέντρα και η Αργεντινή πήρε τη νίκη με 1-0 και την πρόκριση για τον τελικό.

Αποβολή Μαραντόνα, δολοφονία Εσκομπάρ και η «παρθενική» συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας

Το Μουντιάλ του 1994 έγινε στις ΗΠΑ και για την Ελλάδα θα είναι πάντα ξεχωριστό, λόγω της παρθενικής συμμετοχής της χώρας μας, η οποία ωστόσο αρκέστηκε κυρίως στην περιοδεία των διεθνών σε εκδηλώσεις των ομογενών, καθώς στον αγωνιστικό χώρο δεν φανήκαμε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί.

Πρόκειται για το Μουντιάλ που σημαδεύτηκε από την αποβολή του Μαραντόνα λόγω ντόπινγκ, αλλά και την δολοφονία του αμυντικού της Κολομβίας, Αντρές Εσκομπάρ, μετά το αυτογκόλ του στον αγώνα με τις ΗΠΑ, από ανθρώπους που συνδέονταν με το ναρκεμπόριο και το παράνομο στοίχημα.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το Μουντιάλ που κατέκτησε η Βραζιλία μετά το άστοχο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο στον τελικό.

«Η μητέρα των μαχών» ένα ΗΠΑ-Ιράν;

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν υπάρχει εδώ και παραπάνω από μισό αιώνα, ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν δραματικά μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, στην Ιρανική Επανάσταση του 1979 και την κρίση ομηρίας στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία διήρκεσε 444 ημέρες από το 1979 έως το 1981.

Έτσι ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ Άλαν Ρόθενμπεργκ χαρακτήρισε την αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο χώρες για το Μουντιάλ του 1998, το οποίο διεξήχθη στην Γαλλία, ως «τη μητέρα των μαχών», σύμφωνα με το FourFourTwo.

Ιράν-ΗΠΑ στο Μουντιάλ του 1998
Ιράν-ΗΠΑ στο Μουντιάλ του 1998 / Φωτογραφία: fourfourtwo

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τον πιο πολιτικοποιημένο αγώνα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος έληξε με τη νίκη των Ιρανών και τον αποκλεισμό των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αμυντικός Τζεφ Αγκους είπε τότε: «Κάναμε περισσότερα σε 90 λεπτά, απ’ ότι οι πολιτικοί μας έκαναν σε 20 χρόνια». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το Μουντιάλ που «έλαμψε» το άστρο του Ζιντάν, ο οποίος έδωσε στους «πετεινούς» το τρόπαιο μετά από νίκη στον τελικό κόντρα στην Βραζιλία με 3-0. Για το συγκεκριμένα ματς έχουν γραφτεί πολλά, καθώς το πρωί της ημέρας του τελικού ο Ρονάλντο έπαθε μυστηριωδώς μια κρίση.

Να σημειώσουμε ότι στο Μουντιάλ του 1998 ξεχώρισε και η Εθνική Ρουμανίας, οι παίκτες της οποίας εμφανίστηκαν με βαμμένο ξανθό μαλλί, μια ιστορία για ένα άλλο άρθρο μας.

Οι βουβουζέλες κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά

Αυτό που δεν κατάφεραν το 2006 με τον Νέλσον Μαντέλα οι Νοτιοαφρικανοί έγινε πραγματικότητα το 2010, καθώς έγινε για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η διοργάνωση «στιγματίστηκε» από τον εκκωφαντικό θόρυβο στα γήπεδα από τις «βουβουζέλες», οι οποίες ήταν αρκετά ενοχλητικές για τους περισσότερους οπαδούς, αλλά και τους ποδοσφαιριστές και μετά από αρκετά χρόνια απαγορεύθηκαν στα γήπεδα.

Αρκετοί επίσης δεν γνωρίζουν ότι τη συγκεκριμένα διοργάνωση τελευταία στιγμή ματαιώθηκε και η παρουσία αγελάδων στα γήπεδα, έπειτα από διαμαρτυρίες φιλοζωικών οργανώσεων.

Στη διάρκεια του προημιτελικού Ολλανδίας-Βραζιλίας συνελήφθη στο γήπεδο η Πάρις Χίλτον για κατοχή κάνναβης και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση