Λίγες ημέρες έχουν μείνει για την έναρξη του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και ήδη υπάρχουν πολλοί οπαδοί που δηλώνουν ότι θα το μποϊκοτάρουν.
Ήταν πριν από δώδεκα περίπου χρόνια όταν μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη, πάρθηκε η απόφαση το Κατάρ να είναι η χώρα που θα αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022 και έκτοτε τα θέματα που προέκυψαν ήταν πολλά.
Το ένα από αυτά έχει ίσως τη μεγαλύτερη βαρύτητα και αφορά τις ανθρώπινες ζωές των μεταναστών εργατών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ώστε να δουλέψουν για τη φάση αναδόμησης που δρομολογήθηκε με στόχο τη δημιουργία νέων γηπέδων, ξενοδοχείων, αυτοκινητόδρομων, μιας ολοκαίνουριας δηλαδή πρωτεύουσας που θα φιλοξενούσε εκατοντάδες -μεταξύ άλλων- τουρίστες.
Τα σχέδια για μηνιαίο μισθό και δωρεάν στέγαση προσέλκυσαν χιλιάδες φθηνά εργατικά χέρια από άλλες χώρες, πολλά εκ των οποίων δεν θα γυρίσουν ποτέ στην πατρίδα τους, καθώς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους!
Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά σήμερα τους 7.000.
Ο αριθμός των νεκρών για λίγα λεπτά θεάματος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με αρκετούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές να έχουν τονίσει ότι δεν θα δουν το Μουντιάλ 2022, ανάμεσά τους και ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά.
Οι Γερμανοί οπαδοί μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ 2022
Χθες γίναμε μάρτυρες μιας συνολικής διαμαρτυρίας από τους Γερμανούς φιλάθλους, καθώς τόσο στο γήπεδο της Ντόρτμουντ, όσο και και σε αυτό της Χέρτας Βερολίνου υψώθηκαν πανό κατά του Μουντιάλ 2022.
Στο «κίτρινο» πέταλο υπήρχε ένα τεράστιο πανό που έγραψε ξεκάθαρα «Boycott Qatar 2022», με τους οπαδούς της Μπορούσια να εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους με τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
'15,000 dead for 5,760 minutes of football. Shame on you.'
Bundesliga fans are protesting against the upcoming World Cup in Qatar. pic.twitter.com/gSLP5R7rda
— ESPN FC (@ESPNFC) November 5, 2022
Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου υπήρχε πανό τόσο από τους οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου, το οποίο έγραψε στα γερμανικά «15.000 νεκροί για 5.760 λεπτά ποδοσφαίρου. Ντροπή σας», όσο και από αυτούς της Χέρτα, οι οποίοι ακολούθησαν τα «βήματα» αυτών της Ντόρτμουντ, γράφοντας το «Boycott Qatar 2022».
Να τονίσουμε ότι παρόμοια πανό υψώθηκαν και σε άλλα γήπεδα της Γερμανίας -και όχι μόνο- τον προηγούμενο καιρό. Προσφάτως οι οπαδοί της Μπάγερ Λεβερκούζεν είχαν σχετικό πανό στη «Bay Arena».
Hoy, la afición del Dortmund ha mostrado una pancarta gigante de "Boycott Qatar 2022". Esto también se ha visto en el Olympiastadion de Berlín, y no es la primera vez que lo vemos en campos de la Bundesliga.
Las aficiones de los equipos alemanes molan mucho. pic.twitter.com/1jlRknXHEQ
— Luis Calabor Núñez (@LuigiCalabor) November 5, 2022
Η αθλητική προβολή της χώρας – Μποϊκοτάρουν και οι Γάλλοι
Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η χώρα είχε ήδη «κτίσει» την παγκόσμια αθλητική της προβολή, αναλαμβάνοντας σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Ασιατικοί Αγώνες του 2006, οι Παναραβικοί Αγώνες του 2011, το Ασιατικό Κύπελλο Εθνών Ποδοσφαίρου την ίδια χρονιά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ ανδρών το 2015 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019.
Το εμιράτο επικρίνεται τακτικά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά στην μεταχείριση των εργαζομένων στα εργοτάξια από την Αφρική και την Ασία. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τον περασμένο Αύγουστο, το Κατάρ απέτυχε να διερευνήσει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών την τελευταία δεκαετία.
Ως αποτέλεσμα, το 70% των θανάτων μπορεί να είναι ανεξήγητοι. «Σε ένα καλά εξοπλισμένο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από το 1%», αναφέρει η έκθεση, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Για τον λόγο αυτό, επτά πόλεις της Γαλλίας δήλωσαν πως θα κάνουν εμπάργκο στο Μουντιάλ 2022. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Παρίσι, Λιλ, Στρασβούργο, Βιλερμπάν, Ρεν, Μασσαλία και Μπορντό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γαλλία Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πρόσφατα από την πλευρά του: «Αν έπρεπε να πάρουμε την απόφαση σήμερα, δεν θα δίναμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ωστόσο, όταν κάτι αποφασίστηκε πριν από 10 χρόνια από 100 χώρες, είναι δύσκολο να πεις stop λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει».
Στις αρχές του 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατέστησε το Κατάρ την 18η χώρα που χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλο σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εμιράτο φιλοξενούσε ήδη τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η χώρα είχε παίξει ρόλο διευκολυντή στις ανταλλαγές και στις επαφές μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν, που τώρα βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν, και συνέβαλε ουσιαστικά, στις επιχειρήσεις εκκένωσης μετά την πτώση της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021.
https://youtu.be/uvyEoa4x40g
Το ερώτημα είναι απλό και δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά όλα τα αθλήματα: Θα συνεχίσουν οι διοργανωτές να «κλείνουν τα μάτια» στις ξεκάθαρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διεξάγουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σε χώρες που δεν σέβονται τους εργάτες, αλλά και τις μειονότητες στο «βωμό των χρημάτων»;
Αν αναλογιστούμε το πόσες αθλητικές διοργανώσεις έχουν «μετακομίσει» τα τελευταία χρόνια στην αραβική χερσόνησο… μάλλον έχουμε την απάντησή μας.