Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την πρόθεση του κολοσσού της Netflix να επιβάλει πιο αυστηρή πολιτική στα προφίλ των χρηστών, χρεώνοντας εκείνους που μοιράζονται τους κωδικούς τους σε διαφορετικές διευθύνσεις.
Φαίνεται λοιπόν πως η ψηφιακή πλατφόρμα επιθυμεί διακαώς να περάσει σε μια νέα εποχή που κάθε λογαριασμός θα μένει σε ένα σπίτι. Τα «εν οίκω μη εν δήμω» της εταιρείας, μεταφράζονται φυσικά σε αυξημένο κόστος για τις παρέες και τις οικογένειες που μοιράζονταν κωδικούς και παρακολουθούσαν έτσι από διαφορετικά σπίτια τα προγράμματα της πλατφόρμας.
Διαβάζουμε πως το «μαχαίρι» στους κωδικούς θα χαρίσει στην εταιρεία ως και 1,6 δισ ετησίως!!
Η σύγχυση με τους πολλαπλούς λογαριασμούς της Netflix
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως εγκαινιάζει νέους τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης από διαφορετικά νοικοκυριά θα συνεπάγεται και επιπρόσθετη χρέωση.
«Πάντα διευκολύναμε άτομα που ζουν μαζί να μοιράζονται τον λογαριασμό τους στο Netflix, με λειτουργίες όπως ξεχωριστά προφίλ και διαφορετικές ροές περιεχομένου στα πακέτα standard και premium. Αν και οι ρυθμίσεις αυτές ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς, δημιούργησαν ωστόσο κάποια σύγχυση σχετικά με το πότε και πώς μπορεί κανείς να μοιραστεί», αναφέρει στην ανακοίνωση.
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν λογαριασμοί που μοιράζονται μεταξύ νοικοκυριών, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να επενδύουμε σε καταπληκτικές νέες τηλεοπτικές και ταινίες για τα μέλη μας».
Ένα tweet που «καίει» τη Netflix
Ωστόσο, πριν από 5 χρόνια το Netflix φαίνεται πως αγκάλιαζε αυτή την τακτική, τον διαμοιρασμό λοιπόν των κωδικών. Σε tweet από τον Μάρτιο του 2017, η πλατφόρμα έγραφε χιουμοριστικά. «Η αγάπη είναι εθισμός» και στη συνέχεια πρόσθετε: «Η αγάπη είναι να μοιράζεσαι έναν κωδικό».
Στους όρους παροχής υπηρεσιών του, η πλατφόρμα αναφέρει ότι η πρόσβαση «δεν μπορεί να κοινοποιηθεί σε άτομα πέραν του νοικοκυριού σας» – αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να το κάνουν ούτως ή άλλως.
Love is sharing a password.
— Netflix (@netflix) March 10, 2017
Πρέπει να σβήσει αυτό το Tweet και να πει πως «λυπάμαι δεν θα σας αγαπώ έτσι πια» γράφει κάποιος άλλος χρήστης στηλιτεύοντας την αλλαγή τακτικής.
Netflix about to delete this tweet and say sorry I don’t love y’all like that anymore. https://t.co/jVq5q3xGYF
— Jathan Sadowski (@jathansadowski) March 22, 2022
«Είτε πεθαίνεις ήρως ή ζεις αρκετά για να δεις τον εαυτό σου να γίνεται ο κακός» γράφει με χιούμορ κάποιος άλλος για τη νέα πολιτική της πλατφόρμας.
You either die a hero or live long enough to see yourself become the villain https://t.co/yu4X0fTaNV
— J-Boogie (@juliostandtall) March 22, 2022
«Αυτό δεν ωρίμασε καλά» αναφέρει κάποιος άλλος.
This didn’t age well. https://t.co/7Hv90zbWlB
— Bruh Dimmadome (@Bruhfessor) March 22, 2022
«Να το θυμάσαι αυτό» σχολιάζει κάποιος άλλος.
Remember this Netflix https://t.co/d2jXqpZJy1
— Minato (@DatRastaBwoy) March 22, 2022
Τι αλλάζει στο Netflix
Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε την φημολογία πως η εταιρεία από καιρό ήθελε να καταργήσει τη δημοφιλή πρακτική της κοινής χρήσης λογαριασμού μεταξύ ατόμων που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι, προτρέποντάς τους να πληρώσουν μια επιπλέον χρέωση για το προνόμιο αυτό.
Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές στα πακέτα standard και premium θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν υπό-λογαριασμούς για ακόμη και δύο άτομα που δεν ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, παρέχοντας τους αυτόνομα προφίλ και δικούς τους κωδικούς πρόσβασης με επιπρόσθετη χρέωση.
Η άλλη λειτουργία θα επιτρέπει στους συνδρομητές να μεταφέρουν πληροφορίες προφίλ, όπως ιστορικό προβολής και εξατομικευμένες προτάσεις, είτε σε νέο λογαριασμό είτε σε «έξτρα δευτερεύοντα λογαριασμό».
Τα επιπλέον μέλη θα λάβουν το δικό τους προφίλ, συστάσεις, σύνδεση και κωδικό πρόσβασης, αλλά σε χαμηλότερη τιμή (2,99 δολάρια δολάρια στην Κόστα Ρίκα, που ισοδυναμεί με περίπου 2,25 λίρες Αγγλίας και 3 ευρώ και κάτι για την Ελλάδα και την Ευρώπη).
Οι νέες ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε Χιλή, Κόστα Ρίκα και Περού μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «θα εργαστούμε ώστε να κατανοήσουμε τη χρηστικότητα των νέων αυτών χαρακτηριστικών προτού προχωρήσουμε στις αλλαγές και σε άλλες περιοχές του κόσμου».