12:51
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:51
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Netflix: Εξαγριωμένοι στο Ισραήλ με την ταινία Farha, ένα μοιρολόι για την παλαιστινιακή Νάκμπα του ’48

Σκηνή από τη ταινία Farha του Netflix

Σκηνή από τη ταινία Farha του Netflix

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
03.12.2022
16:36
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2022 • 8:40
Η νέα ταινία του Netflix δεν είναι αρεστή στο Ισραήλ

Αναβρασμό έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η απόφαση του Netflix να ενσωματώσει στην πλατφόρμα της την ταινία Farha, που περιγράφει την τραγωδία των Παλαιστινίων το 1948.

Η ταινία της Ιορδανής σεναριογράφου και σκηνοθέτη Νταρίν Σαλάμ αποτυπώνει τη Νάκμπα, όπως αποκαλείται η τραγωδία των Παλαιστινίων το 1948 μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών, μέσα από την οπτική γωνία της 14χρονης Φάρχα, η οποία προσπαθεί να αποφύγει τους άγραφους κανόνες της εποχής.

Το στόρι της ταινίας για την παλαιστινιακή καταστροφή

Η nytimes σκιαγραφεί με τον πιο ωραίο τρόπο την ιστορία του φιλμ. Η ταινία διαδραματίζεται γύρω από την Φάρχα (την υποδύεται η Καράμ Ταχέρ), μια θαρραλέα 14χρονη που αντιτίθεται στις έμφυλες παραδόσεις.

Παρακαλεί τον πατέρα της (Ασράφ Μπαρόμ), τον ηγέτη του χωριού τους, να την αφήσει να πάει στο σχολείο της πόλης μαζί με την καλύτερή της φίλη, Φαριντά (Τάλα Γκαμόχ). Ο μπαμπάς τελικά συναινεί, παρακινούμενος από έναν μοντέρνα σκεπτόμενο συγγενή, αλλά η πτήση της Φάρχα στα σύννεφα θα ανακοπεί σύντομα.

H Σαλάμ δεν βγαίνει από το δρόμο της, στην προσπάθειά της να περιγράψει λεπτομερώς την πολιτική που τροφοδοτεί τη στιγμή – η βασική γνώση αυτού που οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ως Νάκμπα που επηρέασε την περιοχή εκείνη την εποχή θα έπρεπε να καθιστά σαφές ότι οι νεοαφιχθέντες στρατιώτες είναι από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Στιγμιότυπο από την ταινία του Netflix, Farha
Στιγμιότυπο από την ταινία του Netflix, Farha

Από την οπτική γωνία της έφηβης Φάρχα, η ζωή είναι να κατσουφιάζεις τα αγόρια και να ονειρεύεσαι αστικές περιπέτειες. Έτσι, όταν αρχίζουν οι πυροβολισμοί και το χωριό βυθίζεται στο χάος, όλα είναι θολά. Μη αντιλαμβανόμενη τους κινδύνους, η Φάρχα πηδάει παρορμητικά από το οικογενειακό όχημα διαφυγής, αρνούμενη να αφήσει πίσω τον πατέρα της.

Σχεδόν αμέσως, ο πατέρας της Φάρχα την πετάει σε ένα κελάρι και την κλειδώνει για την ασφάλειά της. Παραμένει εκεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ψάχνοντας τις κονσέρβες, πιάνοντας το νερό της βροχής, κρυφοκοιτάζοντας από μια ρωγμή. Βρίσκει ένα όπλο θαμμένο μέσα σε ένα σακί με σιτηρά – ήταν η απειλή παρούσα από την αρχή;

Για την ώρα βέβαια, η ταινία του Netflix δεν διατίθεται προς προβολή στην Ελλάδα και μένει να φανεί αν θα καταστεί διαθέσιμη στο μέλλον. Σε κάθε περίτπωση, η σειρά θα προβληθεί το δίχως άλλο στο τεράστιο κοινό της Αμερικής.

Τι είναι η Νάκμπα που αναδεικνύει το Netflix

«Νάκμπα» σημαίνει «Καταστροφή». Η Παλαιστινιακή Νάκμπα, όμως, που ξεκίνησε στις 15 Μάη του 1948, δεν είναι, απλά, μια μεγάλη Καταστροφή. Για τον Παλαιστινιακό λαό η «Νάκμπα» σηματοδοτεί μια Καταστροφή από τις 15 Μάη του 1948 που είναι σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη, 74 χρόνια τώρα.

Η Νάκμπα ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 531 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των δύο τρίτων του Παλαιστινιακού πληθυσμού — 950.000 άτομα — από την πατρίδα τους και τα σπίτια τους.

Είχε αντιδράσει ξανά στο παρελθόν το Ισραήλ

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αντιδράει σε ταινίες του Netflix.

Το 2021, φωτιές είχε ανάψει η απόφαση του Netflix να εγκαινιάσει μια συλλογή 32 παλαιστινιακών ταινιών. Ισραηλινές οργανώσεις με διασυνδέσεις σε παραστρατιωτικά κινήματα, όπως η Im Tirtzu, ισχυρίζονται πως πολλοί από τους Παλαιστίνιους σκηνοθέτες, υποστηρίζουν το κίνημα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, BDS.

«Το Netflix αναδεικνύει φωνές που είναι ενεργά ενάντια στη συνεργασία με τους Ισραηλινούς και ενάντια στην ειρήνη», έγραψε η αρθρογράφος της Jerusalem Post, Έμιλι Σρέντερ.

Βεβαίως αναρωτιέται κανείς αν ο οποιοσδήποτε τολμούσε να ψελλίσει πως δεν επιθυμεί να προβάλλεται στο Netflix ή οπουδήποτε αλλού ένα φιλμ για το δράμα των Εβαίων στην Ευρώπη του Χίτλερ, πόσες ανακοινώσεις περί αντισημιτισμού θα είχαν πλημμυρίσει τα μίντια! Τροφή για σκέψη…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση