21:18
07/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:18
07/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ανάλυση: Τι φέρνει στην τηλεοπτική αγορά η συνεργασία-έκπληξη της Cosmote TV με τη Nova

Cosmote - Nova

Cosmote - Nova

18.07.2024
18:28
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2024 • 18:17
Θυμίζουμε ότι οι συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο αθλητικό περιεχόμενο της Nova και αντίστροφα, με ένα πρόσθετο μηνιαίο κόστος, το οποίο ξεκινά από 1 ευρώ για τους πελάτες της Nova ενώ για τους συνδρομητές της Cosmote καθορίζεται στα 3 ευρώ

Recently updated on July 20th, 2024 at 06:17 pm

Ένα κοινό μέτωπο στην εγχώρια συνδρομητική τηλεόραση σηματοδοτεί η συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες της χώρας, την Cosmote TV και την Nova, η οποία αφορά στην ανταλλαγή των αθλητικών τους καναλιών για τα επόμενα τρία χρόνια.

Θυμίζουμε ότι οι συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο αθλητικό περιεχόμενο της Nova και αντίστροφα, με ένα πρόσθετο μηνιαίο κόστος, το οποίο ξεκινά από 1 ευρώ για τους πελάτες της Nova ενώ για τους συνδρομητές της Cosmote καθορίζεται στα 3 ευρώ.

Με την ισχύ των νέων συνδρομητικών πακέτων να τίθεται στην έναρξη της αθλητικής σεζόν και πιο συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, η συμμαχία φέρνει ένα καινούργιο σκηνικό στο χάρτη της συνδρομητικής τηλεόρασης και παράλληλα δημιουργεί μια ασπίδα ενάντια στο φαινόμενο της πειρατείας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτό το περιβάλλον καθώς και εκείνες τις φωνές των  φιλάθλων, που εδώ και αρκετά χρόνια διαμαρτύρονταν για τον τηλεοπτικό κατακερματισμό του αθλητικού περιεχομένου, οι δύο πλατφόρμες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια ιστορική σύμπραξη, η οποία αλλάζει τα δεδομένα.

Με όχημα ένα χαμηλό μηνιαίο τίμημα (έως 3 ευρώ), ο συνασπισμός επιδιώκει να προσελκύσει συνδρομητές τόσο από την τεράστια δεξαμενή των πολιτών που χρησιμοποιούν πειρατικές πλατφόρμες όσο και από τους υφιστάμενους συνδρομητές, οι οποίοι διαθέτουν τη μία πλατφόρμα και ενδεχομένως έβλεπαν, μέχρι σήμερα, τους αγώνες της άλλης πειρατικά ή σε κάποια καφετέρια.

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι διατηρούν συνδρομή και στις δύο πλατφόρμες και θα πρέπει να πράξουν ανάλογα με τους όρους των υπογεγραμμένων συμβολαίων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμφωνία απευθύνεται στη μεγαλύτερη συνδρομητική βάση της αγοράς, η οποία αθροιστικά ξεπερνά το 1 εκατομμύριο καθώς οι πελάτες της Cosmote TV αριθμούν άνω των 678 χιλιάδων ενώ η Nova διαθέτει μια βάση 432 χιλιάδων συνδρομητών.

Παράλληλα, η συμφωνία δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων με τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Η πληγή της πειρατείας

Τα τελευταία χρόνια το αθλητικό περιεχόμενο βρίσκεται μόνιμα ανάμεσα στα θύματα της πειρατείας, η οποία εξαπλώνεται στην χώρα μας με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα εκτιμάται πως οι πειρατικές πλατφόρμες στην Ελλάδα (παράνομα κανάλια, υπηρεσίες streaming μέσω παράνομων συσκευών ή/και μέσω διαδικτύου) έναντι συνδρομής, αριθμούν από 600 έως 800 χιλιάδες συνδρομητές, αριθμός που ισοδυναμεί με το σύνολο της νόμιμης συνδρομητικής βάσης της μεγαλύτερης πλατφόρμας που είναι η Cosmote TV.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν και οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες επενδύουν εκατομμύρια για την απόκτηση εθνικών και διεθνών δικαιωμάτων, δεν καταφέρνουν να ανακτήσουν το κόστος τους, με τη συνολική απώλεια εσόδων τους να ανέρχεται τουλάχιστον στα 125 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η συνθήκη αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επενδύσεων σε νέο περιεχόμενο. Η πειρατεία επιφέρει, επίσης, μείωση των εσόδων και για το ελληνικό κράτος, με τις ετήσιες απώλειες να υπολογίζονται στα 75 εκατ. ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσουμε και τον φόρο συνδρομητικές τηλεόρασης που καλούνται να καταβάλουν οι νόμιμοι πάροχοι, φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ελληνικές πλατφόρμες έναντι των διεθνών streamers. Η κατάργησή του σε συνδυασμό με τη νομοθετική ρύθμιση για την πειρατεία που αναμένεται εδώ και καιρό να περάσει, παραμένοντας ακόμη σε στάση αναμονής, θα δώσουν επιπλέον κίνητρο στους Έλληνες καταναλωτές να προτιμήσουν τη νόμιμη οδό για τη θέαση αθλητικού και όχι μόνο περιεχομένου.

Πηγή: Capital



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση