Quantcast
04:25
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:25
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διάστρεμμα: Τα λάθη που κάνετε όταν «γυρίσει» ο αστράγαλος – Ο φυσικοθεραπευτής της ΑΕΚ δίνει τις απαντήσεις στο «S»

Πόδι με παπούτσι Converse στα νερά / Φωτογραφία: Unsplash

Πόδι με παπούτσι Converse στα νερά / Φωτογραφία: Unsplash

20.03.2022
09:44
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2022 • 15:02
Τι είναι το διάστρεμμα και τι πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε σωστά

Recently updated on March 21st, 2022 at 03:02 pm

Του Συμεών Δωριάδη*

Το ήξερες ότι ένα διάστρεμμα αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τραυματισμό εν ώρα εργασίας παγκοσμίως και πως κάθε μέρα περίπου 25.000 εργαζόμενοι «γυρίζουν» τον αστράγαλό τους;

Ακούμε συχνά τον όρο όταν παρακολουθούμε κάποιο αγώνισμα, ενώ συχνά η αιτία που ένας αθλητής καλείται να λείψει από την ενεργό δράση είναι ένα διάστρεμμα. Σύμφωνα ωστόσο με σχετική έρευνα του 2018, τα διαστρέμματα και τα τραύματα είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στο χώρο εργασίας εν γένει.

Περίπου 628.000 διαστρέμματα συμβαίνουν ετησίως, ενώ από αυτά το διάστρεμμα του αστραγάλου είναι ο συνηθέστερος τραυματισμός που σχετίζεται με τον αθλητισμό ειδικότερα.

Μια άλλη σημαντική πληροφορία που πιθανότατα αγνοούμε είναι πως το πόδι, παρότι τραυματισμένο, ίσως να χειροτερέψει αν σταματήσουμε να το πατάμε.

Ένα διάστρεμμα δεν σημαίνει απόλυτη ακινησία! Ο φυσικοθεραπευτής της ΠΑΕ ΑΕΚ, Συμεών Δωριάδης έχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να κρατήσετε κατά νου όταν, ω μη γένοιτο, «στραμπουλήξετε» το πόδι σας.

Τι είναι;

Το διάστρεμμα είναι η συχνότερη κάκωση της ποδοκνημικής. Μπορεί να συμβεί σε άτομα κάθε ηλικίας και αθλητικής ενασχόλησης, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό σε αθλούμενους. Μπορεί να συμβεί όταν κατεβαίνετε τη σκάλα ή όταν περπατάτε στο δρόμο. Τα περισσότερα διαστρέμματα προκαλούνται μετά από βίαια, επώδυνη στροφή του ποδιού προς τα έσω (μέσα).

Με αυτό τον τρόπο οι σύνδεσμοι της άρθρωσης διατείνονται και είναι δυνατό να κοπούν πλήρως. Ανάλογα με το πόσο οι σύνδεσμοι έχουν τραυματιστεί και ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης το διάστρεμμα μπορεί να ταξινομηθεί σε 3 βαθμούς αυξανόμενης βαρύτητας.

Η ποδοκνημική εμφανίζει οίδημα (πρήξιμο) σχεδόν αμέσως μετά το γύρισμα του ποδιού. Το οίδημα είναι συνήθως σοβαρότερο στην έξω πλευρά της ποδοκνημικής και μπορεί να συνοδεύεται από τη δημιουργία αιματώματος. Ταυτόχρονα η φόρτιση του άκρου είναι επώδυνη ή και αδύνατη.

Τα διαστρέμματα ταξινομούνται σε:

  • 1ου βαθμού διαστρέμματα: Ελαφρά ρήξη, διάταση των συνδέσμων
  • 2ου βαθμού διαστρέμματα : Μερική ρήξη των συνδέσμων
  • 3ου βαθμού διαστρέμματα : Πλήρης ρήξη των συνδέσμων

Τι πρέπει να προσέχουμε αφού το πάθουμε;

Το πιο σημαντικό μετά από ένα διάστρεμμα είναι η αποφυγή υποτροπής του τραυματισμού, διότι μπορεί να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ιστική βλάβη. Μεγάλος τραυματισμός και κακή αποκατάσταση μπορούν να δημιουργήσουν αστάθεια στην άρθρωση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την γνώμη ενός ειδικού (ορθοπεδικού σε πρώτη φάση ή φυσικοθεραπευτή), ειδικότερα σε περιπτώσεις που το οίδημα είναι μεγάλο άρα μπορεί να υπάρχει μεγάλη ιστική βλάβη και να χρειάζεται να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία ή μαγνητική).

Τι δεν πρέπει να κάνουμε;

Αντίθετα με παλαιότερες αντιλήψεις, μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό, η ακινητοποίηση για μέρες είναι αντένδειξη (εκτός από ολικές ρήξεις που χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση). Άρα δεν πρέπει να ακινητοποιούμε το κάτω άκρο, αλλά να το σταθεροποιούμε και να το χρησιμοποιούμε με σύνεση στα όρια του πόνου.

Αθλητής δοκιμάζει την αντοχή στο πέλμα του ποδιού του
Αθλητής δοκιμάζει την αντοχή στο πέλμα του ποδιού του / Φωτογραφία: Unsplash

Τι πρέπει να κάνουμε;

Σε περιπτώσεις διαστρέμματος ενδείκνυται θεραπεία που περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανύψωση. Αυτό μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο και επιτρέπει στον οργανισμό σας να θεραπεύσει τον τραυματισμό γρηγορότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, μια γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συνήθως μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας.

Αν τα επίπεδα του πόνου το επιτρέπουν, η πρώιμη κινητοποίηση της άρθρωσης έχει καλά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της βλάβης και στην ταχύτητα ανάρρωσης. Επίσης η λειτουργική περίδεση της άρθρωσης τις πρώτες μέρες είναι σημαντική για την αποφυγή υποτροπής του τραυματισμού.

Για την ταχύτερη και πλήρη αποκατάσταση της ποδοκνημικής μετά από ένα διάστρεμμα είναι συχνά αναγκαία η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης που θα περιλαμβάνει θεραπείες για το πόνο και το οίδημα, ασκήσεις εύρους κίνησης, ευκαμψίας, διατάσεων, ισορροπίας και μυϊκής ενδυνάμωσης.

* Ο Συμεών Δωριάδης είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής , Msc Rehabilitation Sciences, PT, MT Φυσικοθεραπευτής ΠΑΕ ΑΕΚ

Επιστημονικά υπεύθυνος του κέντρου φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης DORIADIS PHYSIO CENTER, (Εθνικής Αντιστάσεως 88, Καισαριανή – 21 1118 2101)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση