17:20
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:20
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τζέιμς Μποντ: Προειδοποιήσεις για ρατσιστικό και σεξιστικό περιεχόμενο σε ταινίες της εποχής Κόνερι

Σκηνή από την ταινία του πράκτορα «Τζέιμς Μποντ» / Φωτογραφία: Youtube

Σκηνή από την ταινία του πράκτορα «Τζέιμς Μποντ» / Φωτογραφία: Youtube

07.01.2024
14:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2024 • 9:38
Προειδοποιήσεις για ρατσιστικό και σεξιστικό περιεχόμενο σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου αποφάσισε να συνοδεύσει την προβολή των ταινιών του διάσημου πράκτορα «Τζέιμς Μποντ» με προειδοποιήσεις για προσβλητικό περιεχόμενο (ρατσιστικό και σεξιστικό).

Οι ταινίες, στις οποίες προβλήθηκαν τα σχετικά προειδοποιητικά μηνύματα κατά τη διάρκεια ενός αφιερώματος του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για το έργο του Βρετανού συνθέτη Τζον Μπάρι που έγραψε τη μουσική πολλών ταινιών του James Bond, ήταν το «Goldfinger» (1964) και το «You Only Live Twice» (1967) με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Πέρα από τον «Τζέιμς Μποντ», άλλες ταινίες που έχουν λάβει προειδοποίηση στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι το «The Ipcress File» (1965), με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν, καθώς και το «Midnight Cowboy» (1969), για τις οποίες το BFI σημειώνει πως περιέχουν «ομοφοβική γλώσσα και σεξουαλική βία». Εν τω μεταξύ, και το «Petulia», το δράμα του 1968 με πρωταγωνιστές την Τζούλι Κρίστι και τον Τζορτζ Σι Σκοτ, έχει επίσης προειδοποίηση για σκηνές «οικογενειακής βίας».

Υπενθυμίζεται πως ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αναφέρει ο Independent, υπήρξε αναθεώρηση και των του πράκτορα 007 του Ίαν Φλέμινγκ ώστε να παραλείπονται προσβλητικές αναφορές.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου οι ταινίες «περιέχουν γλώσσα, εικόνες ή άλλο περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει απόψεις που ήταν διαδεδομένες στην εποχή τους, αλλά θα προκαλέσουν προσβολή σήμερα». «Οι τίτλοι περιλαμβάνονται εδώ (σ.σ. στο αφιέρωμα) για ιστορικούς, πολιτιστικούς ή αισθητικούς λόγους και οι απόψεις αυτές δεν υποστηρίζονται σε καμία περίπτωση από το BFI ή τους εταίρους του».

Αν και αρκετοί χαρακτήρισαν τις εν λόγω αποφάσεις, όπως και άλλες αντίστοιχες στο παρελθόν, κάπως υπερβολικές, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου δήλωσε στον Guardian:  «Ως πολιτιστική οργάνωση με ευθύνη για τη διατήρηση του έργου ταινιών και την παρουσίασή τους στο κοινό, αντιμετωπίζουμε συνεχώς προκλήσεις που παρουσιάζει η ιστορία για τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά προγράμματα και πώς αντικατοπτρίζουν απόψεις που επικρατούσαν στην εποχή τους».

«Ενώ έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις ταινίες όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σύγχρονη ακρίβειά τους, ακόμη και όταν περιέχουν γλώσσα ή απεικόνιση που κατηγορηματικά απορρίπτουμε, έχουμε επίσης ευθύνη για το πώς τις παρουσιάζουμε στο κοινό μας. Οι προειδοποιήσεις ενεργοποίησης/προειδοποιήσεις περιεχομένου που παρέχουμε σε όλους τους εκθεσιακούς μας χώρους και τις διαδικτυακές πλατφόρμες μας καθοδηγούν ότι μια ταινία ή ένα έργο αντικατοπτρίζει απόψεις της εποχής που δημιουργήθηκε και που σήμερα μπορεί να προκαλέσουν προσβολή».

«Ελέγχουμε συνεχώς τις διαδικασίες μας σχετικά με την παρουσίαση ταινιών και κινούμενων εικόνων για να κάνουμε βελτιώσεις και να υποστηρίζουμε την εμπιστοσύνη του κοινού. Ακούμε τα σχόλια των πελατών και επίσης συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους για να παρέχουμε την κατάλληλη καθοδήγηση. Αυτό το έργο είναι από τη φύση του σε εξέλιξη».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση