04:30
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:30
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τουρκία: Ποια είναι η τρανς Μπουλέντ Ερσόι που λατρεύει ο Ερντογάν – Φυλακίστηκε απ’ τη δικτατορία του Εβρέν, την πυροβόλησαν οι Γκρίζοι Λύκοι (βίντεο)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Μπουλέντ Ερσόι (ΕΡΑ)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Μπουλέντ Ερσόι (ΕΡΑ)

14.05.2022
08:37
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2022 • 14:05
Η Μπουλέντ Ερσόι είναι σύμβολο στην Τουρκία και ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά

Η Τουρκία επί ημερών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να φημίζεται για την συντηρητική πολιτική και τα περιορισμένα δικαιώματα στις γυναίκες, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον «Σουλτάνο» να παραθέσει δείπνο για το Ραμαζάνι πριν λίγες ημέρες, έχοντας καλεσμένη την καλή του φίλη, τρανς τραγουδίστρια Μπουλέντ Ερσόι.

Όπως αναφέρει αφιέρωμα της Daily Sabah, η Ερσοί κάποτε μπήκε στη φυλακή στην Τουρκία επειδή προσέβαλε δικαστή και πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν στη σκηνή αφού αρνήθηκε να τραγουδήσει ένα δημοφιλές πολιτικό τραγούδι. «Αν και είναι σαφώς μαχήτρια, είναι επίσης γνωστή για την πολύ δύσκολη προσωπικότητά της, επιρρεπής σε ιδιοτροπίες, εκφωνώντας ενοχλητικούς λόγους και προσβάλλοντας τους άλλους», σημειώνει το δημοσίευμα.

Γεννημένη ως Μπουλέντ Ερκότς το 1952 στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων το 1981 όταν έκανε εγχείριση αλλαγής φύλου, με τον κόσμο να αδιαφορεί για τις απίστευτες φωνητικές της ικανότητες.

Πριν προχωρήσει σε φυλομετάβαση, ό,τι κι αν ηχογραφούσε κατέρριπτε κάθε ρεκόρ πωλήσεων στη γειτονική χώρα, με την καλλιτέχνη να κάνει τα πρώτα της βήματα και στον κινηματογράφο πρωταγωνιστώντας σε λαϊκές δραματικές ταινίες και σε ρόλους του «καλού παιδιού»

Η αλλαγή φύλου, οι απαγορεύσεις στην Τουρκία και η απόπειρα δολοφονίας

Αλλά το 1980, μαζί με τη ριζική αλλαγή στην εμφάνιση  και τη γκαρνταρόμπα της, ξεκίνησαν οι δικαστικές περιπέτειες. Ο εισαγγελέας της Σμύρνης παρενέβη όταν σε μια συναυλία τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ο Ερκότς άνοιξε το πουκάμισό του παραπάνω απ’ όσο «επιτρεπόταν» επιδεικνύοντας τα εμφυτεύματα στήθους. Τα όσα ακολούθησαν, αλλά και η εκρηκτική απάντηση της απέναντι στον δικαστή, την οδήγησαν στη φυλακή για 45 ημέρες.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ξέσπασε το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν, αρχηγού του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα απολυταρχικού προέδρου στην Τουρκία. Από τη θέση του αρχηγού του Επιτελείου Στρατού, ο Εβρέν ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, του τρίτου στην ιστορία του τουρκικού κράτους, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Τα χρόνια που ακολούθησαν, η καταστολή των ελευθεριών στην Τουρκία υπήρξε σφοδρή και βίαιη.

Εν τω μεταξύ, ο Ερκότς, το 1981 ταξίδεψε  στο Λονδίνο, όπου και υπεβλήθη σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Παρόλα αυτά, κράτησε το μικρό της όνομα, αν και ανδρικό, και επέστρεψε στη γενέτειρά της ως γυναίκα. Εκεί όμως το νέο καθεστώς απαγόρευσε κάθε συναυλία της, καθώς ποινικοποιήθηκε η δημόσια εμφάνιση παρενδυτικών και τρανς ατόμων.

Το καθεστώς Εβρέν απέρριψε εκ νέου την αίτησή της το 1983, να εμφανιστεί ζωντανά ενώπιον κοινού, εκμεταλλευόμενο και το νέο νόμο που επέτρεπε σε γυναίκες να δίνουν συναυλίες μόνο έπειτα από αστυνομική άδεια. Η Ερσόι δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως γυναίκα στην ταυτότητά της ούτε της επιτράπηκε να εμφανιστεί στη σκηνή μέχρι που ο Τουργκούτ Οζάλ, πρωθυπουργός και μετέπειτα πρόεδρος στην Τουρκία, βοήθησε στην αλλαγή του νόμου που απαγόρευε τους τρανσέξουαλ καλλιτέχνες το 1989.

Σε συναυλία της το 1989, πρώην μέλος των Γκρίζων Λύκων τής παρήγγειλε να τραγουδήσει τον ύμνο της οργάνωσης. Εκείνη αρνήθηκε και εκείνος πυροβόλησε πέντε φορές προς το μέρος της. Η Ερσόι επέζησε και η κατακραυγή των θαυμαστών της ανάγκασε την οικογένεια του δράστη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την επίθεση.

Η παραμόρφωση και ο «φίλος» Ερντογάν

Σήμερα έπειτα από δεκάδες εγχειρήσεις, που την έχουν καταστήσει σχεδόν παραμορφωμένη, η 70χρονη Μπουλέντ Ερσόι «κρύβεται» πίσω από τόνους μέικ απ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέτρεξε σε εκείνη για να ρίξει τους τόνους ύστερα από τη βίαιη αστυνομική καταστολή της διαδήλωσης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Κωνσταντινούπολη, μια πρακτική που έχει καταντήσει έθιμο από το 2013 και έπειτα, αφότου απαγορεύτηκε η παρέλαση υπερηφάνειας στην πόλη.

Το 2016, σε δείπνο στο προεδρικό μέγαρο η Ερσόι εμφανίστηκε με ενδυμασία που παρέπεμπε στην Άπω Ανατολή και ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον Τούρκο πρόεδρο να είναι φανερά αμήχανος. Οι ακτιβιστές ωστόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν για υποκρισία, καθώς φαίνεται να καταστέλλει συστηματικά τις ελευθερίες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη χώρα, την ώρα που φροντίζει να εμφανίζεται στο πλευρό της Ερσόι.

Το τραπέζι για το Ραμαζάνι

Πριν από λίγο καιρό, ο Ερντογάν διοργάνωσε ένα ακόμη τραπέζι με αφορμή το Ραμαζάνι, τη μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων και προσκάλεσε εκ νέου την Μπουλέντ Ερσόι, με την σύζυγό του, Εμινέ, να την κρατάει από το χέρι στην αναμνηστική φωτογραφία.

Λέγεται πως ο Τούρκος πρόεδρος λατρεύει την ερμηνεία της και σαγηνεύεται από τον τρόπο που εκείνη ερμηνεύει κομμάτια της κλασικής τουρκικής και οθωμανικής παράδοσης. Για τον Ερντογάν άλλωστε, η Ερσόι μπορεί να αποτελεί ένα πολύ καλό άλλοθι, μια απάντηση σε όσους τον χαρακτηρίζουν υπερσυντηρητικό.

Από την άλλη πλευρά, η Ερσόι παρέμεινε μια ιδαίτερα δημοφιλής τραγουδίστρια στην Τουρκία, καθώς η αγάπη του κοινού γι’ αυτήν ως καλλιτέχνη δεν έχει υποχωρήσει ποτέ. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες παραμένει στην κορυφή τόσο της αραβικής όσο και της τουρκικής κλασικής μουσικής.

Θεωρείται επίσης μια μουσική και πολιτιστική αυθεντία με γνώση της τουρκικής κλασικής μουσικής και αριστοτεχνική γνώση της παραδοσιακής τουρκικής γλώσσας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση