Quantcast
05:54
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:54
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Time Out: Το Παγκράτι συγκαταλέγεται στις πιο cool γειτονιές του πλανήτη – Ποια όμως βρίσκεται στην πρώτη θέση;

Η Αθήνα από ψηλά / Φωτογραφία: Unsplash

Η Αθήνα από ψηλά / Φωτογραφία: Unsplash

11.10.2022
21:50
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 • 8:27
Πώς το διάσημο περιοδικό πόλης ανακήρυξε το Παγκράτι μια από τις πιο cool γειτονιές του κόσμου

Το περιοδικό Timeout έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις 51 πιο cool, όπως τις χαρακτηρίζει γειτονιές του κόσμου και σε αυτές συγκαταλέγεται και μια από την Αθήνα, το ταπεινό Παγκράτι.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του περιοδικού, η πιο cool γειτονιά στον κόσμο δεν είναι μόνο αυτή που είναι συμβατικά cool. «Βέβαια, οι ανεξάρτητες καφετέριες, τα μπουτίκ vintage καταστήματα και τα εστιατόρια «από τη φάρμα στο τραπέζι» είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Αλλά πράγματα όπως η κοινότητα, η ιστορία και η καινοτομία, στα μάτια μας, αυτά είναι που κάνουν μια περιοχή πραγματικά cool» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πώς προέκυψε η πιο cool γειτονιά

Στο φετινό Time Out Index 20.000 κάτοικοι πόλεων από όλο τον κόσμο μας έδωσαν τις πληροφορίες για το τι είναι καλό στα μέρη τους. Στη συνέχεια, συνδυάσαμε τα σχόλιά τους με την εμπειρία των τοπικών συντακτών και συνεργατών μας, για να καταλήξουμε σε μια οριστική κατάταξη για το πού είναι καλύτερο να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή.

Ο τίτλος της πιο cool γειτονιάς στον κόσμο το 2022 πηγαίνει στην Colonia Americana! Αυτή η συνοικία στο κέντρο της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό βρέθηκε στην κορυφή της λίστας χάρη στο ελκυστικό μείγμα δημιουργικών καταλήψεων, αρχοντικών art deco, κομψής κουλτούρας καφέ και καταιγιστικής νυχτερινής ζωής.

Στη δεύτερη θέση ήρθε το Cais do Sodré στη Λισαβόνα, το οποίο είδε τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα του να επιστρέφουν από το χείλος του γκρεμού τα τελευταία χρόνια και φιλοξενεί μια ανερχόμενη σκηνή φαγητού.

Ακολούθησε το Wat Bo Village στο Κρονγκ Σιμ Ρίαμ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συνεχιζόμενης λάμψης της πόλης των ναών της Καμπότζης.

Τέταρτο ήταν το hip και οικείο Ridgewood της Νέας Υόρκης, ενώ πέμπτο ήταν το Mile End στο Μόντρεαλ, ένα κέντρο τεχνών και φαγητού που είδε νέα ιδρύματα να συνεχίζουν να εμφανίζονται και να συμβάλλουν σε μια ιστορικά ζωντανή συνοικία.

Το Παγκράτι είναι cool

Η άνοδος του Παγκρατίου στο καθεστώς του super-hip ήταν γρήγορη, αναφέρουν οι αρθρογράφοι του TimeOut. Παρά τη γειτνίασή του με το κέντρο της Αθήνας και το Παναθηναϊκό Στάδιο – έδρα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων – η γειτονιά ήταν πάντα κάτω από το τουριστικό ραντάρ.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pagrati Stories (@pagratistories)

Αλλά εκεί που κάποτε θεωρούνταν άχαρη, σήμερα αποτελεί μαγνήτη για τους δημιουργικούς τύπους που συρρέουν στα μοντέρνα μπαρ της, που παίζουν από ροκ και μπλουζ μέχρι χιπ χοπ, και στα χειροποίητα εστιατόρια που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια.

Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια και τους διαφορετικούς δρόμους, αναφέρει το δημοσίευμα: ένα περίεργο μείγμα νεοκλασικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής που πλαισιώνεται από μποέμικα καφέ, με περιστασιακή θέα στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη.

 

Σε όποια γωνιά κι αν στρίψετε, είναι πιθανό να καταλήξετε σε μία από τις πολλές πλατείες στο Παγκράτι: κεντρικά σημεία συνάντησης για τους ντόπιους και ευπρόσδεκτες ανάσες από τους γεμάτους κίνηση δρόμους.

Οι προτάσεις του TimeOut για το Παγκράτι

Η τέλεια μέρα για πρωινό με θέα στην Ακρόπολη στο Athens BlueBuilding, προτού κατευθυνθείτε προς το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για να περιηγηθείτε σε έργα τέχνης του Πικάσο, του Μιρό, του Βαν Γκογκ και όλων των υπολοίπων.

 

Κατευθυνθείτε για καφέ στο Chelsea Hotel και, στη συνέχεια, κλείστε τη μέρα σας με δείπνο στο The Vegan Vandal και ποτό σε ένα από τα πολλά μπαρ στην απομονωμένη οδό Τιμοθέου.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας Επισκεφθείτε το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, όταν ο κινηματογράφος Palas Cinema, ο παλαιότερος κινηματογράφος της Αθήνας, φιλοξενεί υπαίθριες ταινίες στην υπαίθρια βεράντα του.

Το Παγκράτι ή «η Παγκράτη»

Ο πυρήνας της συνοικίας αναπτύχθηκε στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του ποταμού Ιλισού, όπου σήμερα βρίσκεται η Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, που στο τέλος του 19ου αιώνα ήταν το σύνορο της πόλης, στην περιοχή από το Καλλιμάρμαρο ως τον λόφο του Προφήτη Ηλία.

Όπως σημείωνε ο συγγραφέας Κώστας Μπίρης στο βιβλίο του “Αι τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών”, πριν αναπτυχθεί η συνοικία, η περιοχή ονομαζόταν (το) Παγκράτι ή (η) Παγκράτη.

Ανάμεσα στην τότε Αθήνα και το Παγκράτι μεσολαβούσαν «το Ζάππειο, ο Βασιλικός – Εθνικός Κήπος και τα στρατόπεδα κατά μήκος του Ιλισσού». Όπως ανέφερε η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη του Μεσοπολέμου, το Παγκράτι ήταν «συνοικία των Αθηνών, εκτός της περιοχής του σχεδίου πόλεως, επί των πέρα του Βατραχονησίου προς τον Υμηττόν λόφον». Το Παγκράτι ταυτίζεται με το δήμο Άγρα της αρχαιότητας.

Η συνοικία ονομάστηκε ενδεχομένως από τον θεό Ηρακλή Παγκράτη, λόγω του ιερού που βρέθηκε και ανασκάφηκε από τον Γιάννη Μηλιάδη, «βορειοανατολικώς του Σταδίου», στη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου με την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής αγωγού στην κοίτη του Ιλισού το 1953-54.

Ο Παγκράτης ήταν ένας ξεχωριστός χθόνιος θεός, του οποίου η λατρεία ενδεχομένως, σύμφωνα με μια ερμηνεία, συνυπήρχε με τη λατρεία του Ηρακλή, επειδή στους άθλους του υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με το βασίλειο του Κάτω Κόσμου.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση