Quantcast
23:49
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:49
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στη λίμνη Χίλιερ τα «είδαμε όλα ροζ»: Το μυστήριο του μοναδικού υδροβιότοπου στην Αυστραλία (εικόνες & βίντεο)

Η λίμνη Χίλιερ στην Αυστραλία / Φωτογραφία: Instagram

Η λίμνη Χίλιερ στην Αυστραλία / Φωτογραφία: Instagram

03.04.2022
18:14
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2022 • 11:03
Η... μαγική λίμνη Χίλιερ, στη Δυτική Αυστραλία, η οποία ξεχωρίζει για το μοναδικό της χρώμα

Μία από τις πιο γνωστές λίμνες στον κόσμο είναι η πανέμορφη λίμνη Χίλιερ, στη Δυτική Αυστραλία, ξεχωρίζει για το μοναδικό της χρώμα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα απομονωμένο σημείο.

Η λίμνη οφείλει τη δημοσιότητά της στο υπέροχο χρώμα της, που θυμίζει μπουκέτο από ροζ τριαντάφυλλα. Ένα χρώμα που πάντα αποτελούσε ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο κανείς δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει με απόλυτη ακρίβεια. Νεότερη έρευνα υποστηρίζει ότι τελικά το μυστήριο δεν είναι καθόλου μεταφυσικό, ούτε οφείλεται σε κάποιο μεταφυσικό μυστήριο, αλλά είναι ένα μικρό «θαύμα» του φυσικού μας κόσμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη S.V. #film#tv#advertisement (@appleceki)

Η λίμνη στη νοτιοδυτική ακτή της Αυστραλίας

Η «μαγική» λίμνη Χίλιερ βρίσκεται κοντά στην ακτή του Middle Island, στο αρχιπέλαγος Recherche και στα νότια της δυτικής Αυστραλίας.

Σήμερα, αποτελεί προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο, επομένως, είναι αρκετά περίπλοκος ο τρόπος που μπορεί κανείς να βρεθεί στις ροζ ακτές της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορείτε να τη δείτε «από ψηλά».

Ο μοναδικός χρωματισμός της, η δυνατότητα κολύμβησης σ’ αυτήν αλλά και το κατά πόσο το νερό είναι πόσιμο, είναι οι 3 βασικές απορίες που δημιουργούνται σε κάθε υποψήφιο ταξιδιώτη.

Λύθηκε το μυστήριο της λίμνης στην Αυστραλία – Γιατί είναι ροζ;

Οι επιστήμονες που μελέτησαν με προσοχή τη λίμνη και μπορούν να πουν με σχετική βεβαιότητα ότι το χρώμα της οφείλεται σε έναν εξαιρετικά σπάνιο συνδυασμό χρωματιστών βακτηρίων και άλγης.

Η λίμνη βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Αυστραλίας, είναι 600 μέτρα σε μήκος και 250 σε πλάτος και πολύ αλμυρή, καθώς βρίσκεται μερικά μόνο μέτρα από την ακτή της θάλασσας. Μάλιστα, η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι περίπου 8 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της θάλασσας.

Ο Σκοτ Τάιγκε, του Πανεπιστημίου του Βερμόντ στο Μπέρλινγκτον, είδε κάποτε τη λίμνη στην τηλεόραση και εντυπωσιάστηκε: «Σκέφτηκα ότι είναι απίστευτο. Ότι πρέπει να πάω εκεί να ν’ αρχίσω να μαζεύω δείγματα και να καταλάβω τι συμβαίνει», είπε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Australia (@australia)

Ο Τάιγκε, βιολόγος στο επάγγελμα, είναι συνιδρυτής του XMP (Extreme Microbiome Project), μιας διεθνούς συνεργασίας επιστημόνων, οι οποίοι θέλουν να εξερευνήσουν το γενετικό προφίλ σε απομονωμένα και ακραία περιβάλλοντα. Τελικός τους στόχος είναι να ανακαλύψουν και να καταγράψουν νέα μικρόβια.

Ο Τάιγκε συνεργάστηκε με τον Κεν ΜακΓκραθ και το βιολογικό εργαστήριό του στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Ο ΜακΓκράθ επισκέφθηκε τη λίμνη και πήρε δείγματα τόσο από τα νερά όσο και από την ακτή.

Η ομάδα ανέλυσε τα δείγματα χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται μεταγονιδιωματική· ταξινόμησαν ταυτόχρονα όλο το DNA του περιβαλλοντικού δείγματος και στη συνέχεια, ισχυροί υπολογιστές απομόνωσαν τα γονιδιώματα μεμονωμένων μικροβίων.

Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Και κυρίως είναι κάτι που μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε τη γνώση και τη δυνατότητα να κάνουμε ως ανθρωπότητα.

Οι αναλύσεις τους αποκάλυψαν ότι στη λίμνη ζουν περίπου 500 οργανισμοί που αγαπούν τις ακραίες περιβαντολλογικές συνθήκες, ναι υπάρχουν τέτοιοι και λέγονται ακραιόφιλοι. Οι οργανισμοί αυτοί είναι ποικίλοι: Άλγη, βακτήρια και μικρόβια.

Οι περισσότεροι από αυτούς του μικροοργανισμούς είναι αλόφιλοι, αγαπούν δηλαδή πολύ το αλάτι. Και αρκετοί είναι πολύχρωμοι, όπως τα μοβ θειούχα βακτήρια, τα Salinibacter ruber, που είναι κοκκινο-πορτοκαλί και μια ροδόχρους άλγη που λέγεται Dunaliella salina. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κοκτέϊλ αυτών των μικροοργανισμών δίνει στη λίμνη το παράξενο χρώμα της.

Το γιατί οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν τέτοια χρώματα, είναι επίσης ενδιαφέρον: Τους το δίνουν τα καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες των οποίων ο σκοπός είναι να προστατεύoυν τον οργανισμό από το υπερβολικό αλάτι.

Κάποια από τα μικρόβια που ανακαλύφθηκαν στη λίμνη Χίλερ είναι καινούργια για τους επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται για να τα αποκωδικοποιήσουν και να τα ταξινομήσουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marco Turino (@letmetravelmore)

Είναι ασφαλές να κολυμπήσω εκεί;

Βάσει της επίσημης ιστοσελίδας για τη ροζ λίμνη της Αυστραλίας, είναι απολύτως ασφαλές να κολυμπήσετε στη λίμνη. Παρά το χρωματισμό, το νερό είναι καθαρό και δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη σε εσάς ή στο δέρμα σας.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς στη λίμνη καθώς πρόκειται για προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο. Ένας ταξιδιώτης μπορεί να δει τη λίμνη κάνοντας βόλτα με κάποιο ελικόπτερο, από όπου μπορεί να απολαύσει το έντονο και ζωηρό χρώμα της λίμνης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα δάση που ξεπροβάλλουν γύρω-γύρω και τον Ινδικό Ωκεανό.

Άλλος ένας τρόπος να αντικρίσετε το θέαμα είναι από κρουαζιερόπλοιο, αν και θα έχετε μόνο την οπτική της από την ακτή. Αν, βέβαια, καταφέρετε να βρεθείτε κοντά στη λίμνη, μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα ροζ νερά της. Αξίζει να επισημανθεί ότι σήμερα, παρότι προστατευμένο περιβάλλον, η λίμνη λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο.

Το νερό της λίμνης είναι πόσιμο;

Όπως ισχύει για κάθε αλμυρό νερό, έτσι και το νερό της λίμνης Hillier δεν προορίζεται για κατάποση. Η υψηλή περιεκτικότητα άλατος στην κυκλοφορία του αίματος προκαλεί σοβαρή πίεση στη φυσική ικανότητα του οργανισμού σας να σταθεροποιεί τα επίπεδα νατρίου. Επομένως, αν θέλετε να αποφύγετε κάποια ανεπιθύμητη επιπλοκή, καλό θα ήταν να αποφύγετε να δοκιμάσετε το νερό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση