20:48
17/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:48
17/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ταξίδι στην Κέρκυρα για το Πάσχα – Τα έθιμα που δεν πρέπει να χάσεις στην αρχόντισσα του Ιονίου (εικόνες & βίντεο)

Η Κέρκυρα / Φωτογραφία: Unsplash

Η Κέρκυρα / Φωτογραφία: Unsplash

20.04.2022
08:24
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2022 • 15:57
Η Κέρκυρα είναι το νησί που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά στη ζωή σας για το τετραήμερο του Πάσχα

Η Κέρκυρα ή αλλιώς η «αρχόντισσα του Ιονίου» είναι ο κορυφαίος προορισμός για να ταξιδέψεις το Πάσχα και όχι άδικα, καθώς τα βίντεο από τα μοναδικά της έθιμα κάνουν το γύρω του κόσμου.

Παλιές Λιτανείες, ο Αμλέτος από την όπερα του Faccio, τα κανάτια στο Λιστον και τα θαμπωμένα φανάρια, δημιουργούν μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα κατάνυξης που μας ταξιδεύει μακριά από την καθημερινότητα της πόλης.

Η Κέρκυρα είναι το νησί που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά στη ζωή σας για το τετραήμερο του Πάσχα.

Η Κέρκυρα το Πάσχα

Το κερκυραϊκό Πάσχα είναι χωρίς αμφιβολία το πιο συναρπαστικό σε όλη την Ελλάδα. Θα το απολαύσετε στο μέγιστο, παρακολουθώντας την εντυπωσιακή περιφορά των Επιταφίων στην πόλη της Κέρκυρας, συνοδεία Φιλαρμονικών, χορωδιών και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού. Τις φημισμένες φιλαρμονικές του νησιού θα έχετε την ευκαιρία να ξανακούσετε και στην εντυπωσιακή πομπή της Ανάστασης, στην οποία συμμετέχουν επίσης μαθητές και πρόσκοποι από όλη την πόλη.

Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας
Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι εορτασμοί ξεκινούν ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, οπότε και γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού της Κέρκυρας από την επιδημία της θανατηφόρας πανώλης, η οποία είχε σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους τον 19ο αιώνα. Στη Λιτάνευση (η οποία γίνεται κάθε χρόνο από το 1630) λαμβάνουν μέρος και οι 18 φιλανθρωπικές μπάντες του νησιού.

Κάθε χρόνο, την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου, η τοπική χορωδία μαζί με πλήθος κόσμου στο χωριό «Επίσκεψη» της Βόρειας Κέρκυρας, τραγουδά τα «Κάλαντα του Λαζάρου», μετά τη δύση του ηλίου, ενώ νοικοκυρές κερνάνε ντόπιους, σαρακοστιανούς μεζέδες και ντόπιο κόκκινο κρασί.

Προχωρώντας στη Μεγάλη Πέμπτη, σειρά έχει το γνωστό έθιμο του βαψίματος των αβγών ενώ πολλοί από τους κατοίκους επισκέπτονται την Καθολική μητρόπολη της πλατείας του Δημαρχείου για μια ξεχωριστή ανάγνωση του Ευαγγελίου: στο ναό υπάρχουν 12 αναμμένα κεριά, με κάθε ένα από αυτά να σβήνεται όταν τελειώνει η ανάγνωση του εκάστοτε Ευαγγελίου.

Σημειώνουμε ότι ένας από τους λόγους που το Πάσχα είναι τόσο ξεχωριστό στην Κέρκυρα είναι η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ορθόδοξης και καθολικής πίστης, με την καθολική εκκλησία να μετέχει σε όλες τις πασχαλινές εκδηλώσεις -παρά την ημερολογιακή διαφορά- γιορτάζοντας σαν ένα το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης.

Η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη στην Κέρκυρα, με τους πιστούς να σπεύδουν στις εκκλησίες προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή της Αποκαθήλωσης και στη συνέχεια την περιφορά του νεκρού Χριστού, ο οποίος είναι τυλιγμένος με ένα λευκό σεντόνι.

Η περιφορά των 33 συνολικά επιταφίων (όσοι και τα χρόνια του Ιησού) του νησιού ξεκινά από τις 2 το μεσημέρι και ολοκληρώνεται το βράδυ, με κάθε έναν από αυτούς να συνοδεύεται από την χορωδία («κόρο»), μια Φιλαρμονική, σχολεία, προσκόπους, οδηγούς και Ερυθροσταυρίτισσες.

Ο κάθε επιτάφιος περιλαμβάνει, επιπλέον και «τόρτσες» (μεγάλα κεριά), «μανουάλια» (βενετσιάνικα φανάρια), καθώς και πανύψηλες «σκόλες» (λάβαρα και φλάμπουρα).

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνας, η περιφορά του οποίου λαμβάνει χώρα του πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λόγω ενός εθίμου που κρατάει από τους Βενετούς του 1574.

Ήδη από τις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και μόλις ολοκληρωθεί η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης στη Μητρόπολη, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα. Τότε, πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (οι μπότηδες) πέφτουν από τα παράθυρα των σπιτιών στους δρόμους, κάνοντας μεγάλο κρότο.

Στην «Pinia» και κάτω από την μεταλλική κουκουνάρα, που κρέμεται αναβιώνει το έθιμο της «Μαστέλας». Στη μέση του πεζοδρομίου τοποθετούμε ένα ξύλινο βαρέλι, στολισμένο με μυρτιές και βέρντε γεμάτο με νερό. Ο κόσμος ρίχνει νομίσματα για ευχές στο νερό και μόλις ακουστούν οι καμπάνες τρέχουν να μπουν στο βαρέλι. Όποιος προλάβει να μπει, παίρνει τα χρήματα. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει ρίζες στο χωρίο του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».

Η Κέρκυρα ξεκινά από νωρίς την Κυριακή του Πάσχα, με τις Περιφορές των Αναστάσεων να ξεκινούν από τις 7 το πρωί. Η Αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στο Πάλκο της Άνω πλατείας παρουσία του Μητροπολίτη, των αρχών, όλων των φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου.

Η ημέρα κορυφώνεται με το έθιμο των «Ταμένων», των Κερκυραίων δηλαδή που βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους και έρχονται στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έχοντας κάνει ένα ολονύκτιο ταξίδι, πιστοί στο τάμα που έχουν κάνει στον Άγιο. Ακολουθεί βροχή από πυροτεχνήματα και ολονύχτιο γλέντι με «τσιλίχουρδα» (μαγειρίτσα), πασχαλινά τσουρέκια και άφθονο κρασί.

Οι εκδηλώσεις του Πάσχα στην Κέρκυρα για το 2022

Σάββατο του Λαζάρου

  • 11:30 Από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Αφού οι χορωδίες ψάλουν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, συναντώνται στις 12:30 και ψάλουν τα Κάλαντα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης «San Giacomo». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».

  • 20:30 Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

Κυριακή των Βαΐων

  • 11:00 Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, περίπου κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629, σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πανώλη.
  • 21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας» με τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, στον  Ναό  Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.
  • 20.30 Θρησκευτική συναυλία, με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της Χορωδίας Κέρκυρας, στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.

Μεγάλη Δευτέρα

  • 21.00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» στο Δημοτικό Θέατρο.
  • 21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Kυνοπιαστών με θρησκευτική μουσική στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo).

Μεγάλη Τρίτη

  • 20:30 Θρησκευτική συναυλία του μουσικού συνόλου «BrassEnseble» με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας «Δημόδοκος», στον Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου.
  • 21:30 Ποιητική Μουσική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.

Μεγάλη Τετάρτη

  • 19:00 Στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη, ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος», προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου.
  • 20:30 Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής  από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo» στο Δημοτικό Θέατρο.

Μεγάλη Πέμπτη

  • 20:00 Η τελετή του Νιπτήρα, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών π. Γεώργιος Αλτουβάς πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών. Ακολουθεί, αργά το βράδυ, η τελετή της Αγίας Ώρας (προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας Παναχράντου Μυστηρίου).

Μεγάλη Παρασκευή

Όλες οι εκκλησίες της πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων.

Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα αρμόζοντα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα: «Adagio» του Albinoni, από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά»), τη «MarciaFunebre» του Verdi, από την Φ. Ε. Μάντζαρος («Μπλε»), καθώς και την πένθιμη ελεγεία, «Sventura» του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin από τη Φ. E. «Καποδίστριας».

Μεγάλο Σάββατο

  • 06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου, ερμηνεύοντας τη σχετική Ευαγγελική περικοπή.
  • 09:00 Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Του. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία, πιθανόν το έτος 1553.

Κατά παλαιότατη παράδοση, επειδή το πρωί του Μ. Σαββάτου συνεχίζεται το πένθος της Μ. Παρασκευής, περιφέρεται και ο Επιτάφιος του Ι.Ν., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας.

Στην περιφορά συμμετέχουν οι μπάντες και των τριών Φιλαρμονικών της πόλης, οι οποίες αποδίδουν τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την όπερα «Amleto» του Ιταλού συνθέτη FrancoFaccio (Παλαιά), το πένθιμο εμβατήριο «Calde Lacrimae» [Καυτά Δάκρυα] του επίσης Ιταλού συνθέτη de Michellis (Mπλε) και τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την «Ηρωική Συμφωνία» του Beethoven (Καποδίστριας).

Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά τη λιτάνευσή Του στην πόλη, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Πρόκειται για μια επίσης παλαιότατη παράδοση, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, όταν ακόμη βρισκόταν το σκήνωμα του Αγίου στον εκεί Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα, στα χρόνια της Βενετοκρατίας, οι μέρες που ήταν «ο Άγιος στη θύρα», θεωρούνταν μέρες ασυλίας.

  • 11:00 Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και κανονικά, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν τα παλιά πήλινα δοχεία.

Το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων»

Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων». Οι ρίζες αυτής της συνήθειας είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου. Οι Κερκυραίοι σ’αυτήν την τοπική παράδοση αποδίδουν χριστιανικό περιεχόμενο, αναπαριστώντας αλληγορικά τον Αναστάσιμο λόγο του προφήτη «ἵνα συντρίψω αὐτούς, ὡς σκεύη κεραμέως».

Οι μπότηδες που «εξαγνίζουν» την Κέρκυρα
Οι μπότηδες που «εξαγνίζουν» την Κέρκυρα / Φωτογραφία: Eurokinissi
  • 11:01 Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, τα τελευταία χρόνια αναβίωσε το έθιμο της «Μαστέλας». Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το… μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).
  • 21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου των Καθολικών π. Γεωργίου Αλτουβά. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.
  • 22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Τελευταία, έχει καθιερωθεί η τελετή παραλαβής του Αγ. Φωτός από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διακόπτει τη Λειτουργία για να παραλάβει από τα χέρια του ορθόδοξου Μητροπολίτη το Άγιο Φως, στην πομπή προς το Ναό της Αγ. Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα.
  • 23.00 Έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος Αναστάσεως στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην Πάνω Πλατεία.
  • 23:40 Aπό τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις φιλαρμονικές της πόλης να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.
  • Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα  στους Ιερούς Ναούς: Αγίων Πάντων (Πόλεως), Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα), Αγίας Σοφίας, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσονος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα), Οδηγήτριας Αλεπούς, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες), Αγ. Πάντων Γουβιών και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας, Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι) και Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά).

Κυριακή του Πάσχα

  • 09:00-11:00 Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά παλαιά παράδοση, πιστά βασισμένη στην Ευαγγελική Περικοπή «… πρωῒ τῆς μιᾶς Σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον, ἀνατείλαντος τοῦ ἡλίου». Επίσης, λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, που ισχύει ακόμη σε νησιά του Αιγαίου και στις Σλαβικές ορθόδοξες χώρες.
  • 07:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)
  • 07:45 Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)
  • 08:00 Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Λιστόν)
  • 08:15 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)
  • 08:30 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα), Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη), Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι), Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)
  • 08:45 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια), Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα)
  • 09:00 Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου), Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο), Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα), Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)
  • 10:00 Ιερό Προσκύνημα Αγ. Σπυρίδωνος. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) με το έργο «Tannhäuser» του R. Wagner και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με την «Ανάσταση MarciaTrionfale» του Σωτήρη Κρητικού.
  • 18:00 Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)
  • 19:30 Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Νεκταρίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.

Τρίτη της Διακαινησίμου

  • 18:00 Εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακά Του, με την καθιερωμένη παρουσία των Αρχών και τη συμμετοχή των δύο παλαιότερων φιλαρμονικών της πόλης. Τα λεγόμενα «Μπάσματα του Αγίου».

Πάσχα στα Χωριά

Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου μας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των Επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Aναστάσιμη Tελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών.

Η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως κάθε ενορίας πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον Εσπερινό της Αγάπης ή τη «Νια Δευτέρα».

Η Αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον Εσπερινό της Αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), που σύμφωνα με την τοπική παράδοση τελείται από τις ενορίες η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως, η οποία, κατόπιν, φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του ενοριακού Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, ένα πανέμορφο νησί της χώρας μας, έχει να σας προσφέρει μοναδικές στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες τόσο για τα καταπληκτικά της τοπία όσο και τις αψεγάδιαστες παραλίες της.

Μπορείτε να ξεκινήσετε μια βόλτα από την Παλιά Πόλη, που αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς ενώ φυλάσσεται από δυο ισχυρά ενετικά φρούρια που άντεξαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Οι παραλίες της Κέρκυρας είναι μερικές από τις πιο ελκυστικές του Ιόνιου Πελάγους – μη χάσετε την ευκαιρία να τις εξερευνήσετε!

Η Κέρκυρα
Η Κέρκυρα / Φωτογραφία: Unsplash

Αν από την άλλη είστε ένα ανήσυχο πνεύμα μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και να οργανώσετε ένα road trip στην Κέρκυρα στα απομονωμένα όρη, τις σαρωτικές αμμώδεις παραλίες καθώς και τα δεκάδες μοναστήρια που θα συναντήσετε!

Τι περιμένετε λοιπόν για να ανακαλύψετε τους θησαυρούς του νησιού;

Παλιά πόλη της Κέρκυρας

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι ένας κόμβος γεμάτος δρόμους και σοκάκια που σφύζει από ζωή καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στέκει αγέρωχη ανάμεσα στα δυο φρούρια και στα βενετσιάνικα και νεοκλασικά σπίτια που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν!

Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να δείτε κάθε γωνία της Παλιάς Πόλης ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ιδιόμορφο αρχοντικό Casa Parlante που χρονολογείται από το 19οαιώνα.

Πλατεία Σπιανάδα και Λιστόν

Η Σπιανάδα είναι η κεντρική πλατεία της Κέρκυρας και βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και το Παλιό Φρούριο – πρόκειται για μια μεγάλη πράσινη πλατεία που αποτελεί απομεινάρι των ενετικών οχυρώσεων του 17ου αιώνα.

Το Λιστόν είναι ο τόπος συνάντησης των ντόπιων και των τουριστών ενώ εδώ θα βρείτε δεκάδες καταστήματα εστίασης για να διασκεδάσετε και να περάσετε ευχάριστα το βράδυ σας και όχι μόνο!

Η πλατεία Λιστόν
Η πλατεία Λιστόν / Φωτογραφία: Unsplash

Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα είναι από το 1580 ενώ το Αναγεννησιακό καμπαναριό είναι το υψηλότερο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στην Εκκλησία φιλοξενούνται τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα που μεταφέρθηκαν εδώ από την Κωνσταντινούπολη κατά τον 15οαιώνα.

Όρος Παντοκράτορας

Το Όρος Παντοκράτορας είναι η υψηλότερη κορυφή της Κέρκυρας με υψόμετρο 906 μέτρων και είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο.

Στη κορυφή θα βρείτε ένα καφέ καθώς και ένα μοναστήρι που χρονολογείται από τα τέλη του 17ουαιώνα.

Από εδώ θα απολαύσετε μια μοναδική θέα σε όλη την Κέρκυρα καθώς και στο Ιόνιο πέλαγο!

Μονή Παλαιοκαστρίτσας

Στο τέλος του ακρωτηρίου, στη βορειοδυτική ακτή της Παλαιοκαστρίτσας, στέκει το ομώνυμο μοναστήρι που χρονολογείται από τον 13οαιώνα και βρίσκεται στην περιοχή του Μεσαιωνικού κάστρου που έχει προ πολλού εξαφανιστεί.

Το Μοναστήρι διαθέτει μια μικρή αδελφότητα οκτώ μοναχών που προσφέρουν περιηγήσεις στα κτίρια και τους καταπράσινους κήπους του Μοναστηριού.

Σχεδόν κάθε επιφάνεια από το Μοναστήρι είναι καλυμμένο με μπουκαμβίλιες και γεράνια ενώ αν θέλετε να εισέλθετε στο εσωτερικό, θα πρέπει να έχετε ευπρεπή εμφάνιση ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να καλύψουν τους ώμους και τα πόδια.

Τέλος, δίπλα στο Μοναστήρι θα βρείτε τις εκτάσεις των μοναχών όπου καλλιεργούν ελιές και παράγουν το δικό τους λάδι το οποίο το πουλούν εκεί επί τόπου!

Παραλία Παλαιοκαστρίτσα

Εφόσον φτάσατε μέχρι εδώ και επισκφθήκατε το Μοναστήρι, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βουτιά και στην παραλία της Παλαιοκαστρίτσας.

Το νερό είναι ήρεμο και πεντακάθαρο ενώ η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς διαθέτει μαλακή χρυσή άμμο δίχως βότσαλα.

Μονή Βλαχέρνας

Η Μονή Βλαχέρνας βρίσκεται σε ένα νησάκι, στο τέλος μιας στενής προβλήτας στο νότιο άκρο της Χερσονήσου Κανόνι στην Κέρκυρα.

Το παρεκκλήσι χρονολογείται από το 1685 και εδώ θα βρείτε μνημεία ακόμα και από τον 18οαιώνα!

Μπορείτε να συνδυάσετε μια επίσκεψη στη Μονή μαζί με ένα tour με καραβάκι στο Ποντικονήσι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα!

Ποντικονήσι

Το Ποντικονήσι βρίσκεται πολύ κοντά στη Μονή Βλαχέρνας. Με ένα πολύ μικρό ποσό (2,5 – 3 ευρώ) μπορείτε να πάρετε το καραβάκι και να βρεθείτε σε αυτό το μικρό νησάκι που χρονολογείται από τον 12οαιώνα!

Σύμφωνα με τον μύθο, το Ποντικονήσι είναι το πλοίο του Οδυσσέα που μετατράπηκε σε πέτρα από τον Ποσειδώνα.

Εδώ θα συναντήσετε ένα οργανωμένο καφέ καθώς και ένα κατάστημα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε σουβενίρς για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Canal D’Amour

Στο Canal D’amour θα συναντήσετε μοναδικές εικόνες, ειδικά με τους σχηματισμένους βράχους!

Η θάλασσα εδώ έχει ξεπεράσει τα βράχια και δημιουργεί ένα τούνελ ακριβώς πριν την είσοδο του κολπίσκου.

Επιλέξτε την συγκεκριμένη παραλία μια ημέρα που η θάλασσα θα είναι ήρεμη έτσι ώστε να κολυμπήσετε μέσα από το τούνελ.

Ο τοπικός μύθος λέει ότι κάθε ζευγάρι που θα κολυμπήσει μαζί εδώ, σύντομα θα παντρευτεί!

Οπότε αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, μην κολυμπήσετε με το ταίρι σας μέσα από το τούνελ!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση