04:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ταΐζετε τα περιστέρια; Δείτε για ποιον λόγο πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε!

Παιδιά ταΐζουν περιστέρια στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Παιδιά ταΐζουν περιστέρια στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.05.2024
17:58
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2024 • 8:40
Τι ισχύει με τα περιστέρια

Τα περιστέρια, ή αγριοπερίστερα των βράχων όπως τα ονόμαζε ο Δαρβίνος, (επιστημονικό όνομα Columba livia – Περιστερά η πελιδνή) είναι πτηνά της οικογένειας των περιστερίδων. Έχουν προσαρμοστεί στη ζωή των πόλεων και ζουν ανάμεσά μας.

Θα έχουν σταθεί και στα δικό σας μπαλκόνι ή δίπλα σε κάποιο πάρκο και ίσως είστε ένας από εκείνους που δεν έχουν αντισταθεί και τα έχουν ταΐσει.

Ωστόσο, κάνατε καλά;

Η συσσώρευση απορριμμάτων τροφίμων στους αστικούς δρόμους μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα υγείας και να επηρεάσει απότομα την κοινωνία.

Φαίνεται σαν μια αβλαβής και ευγενική χειρονομία, αλλά το να ταΐζετε περιστέρια εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για την υγεία, καθώς αυτά τα ζώα φέρουν ασθένειες όπως ιστοπλάσμωση, σαλμονέλωση και κρυπτοκόκκωση, εκτός από αυτές που μεταδίδονται από κατσαρίδες, αρουραίους και άλλα έντομα.

Τα περιστέρια είναι φορείς εξωτερικών παρασίτων όπως κοριούς και τσιμπούρια και μολυσματικές ασθένειες, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους και άλλες ενοχλήσεις λόγω περιττωμάτων και φωλιάσματος στην περιοχή.

Το πρόβλημα με τα περιστέρια μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μάστιγα σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν προκαλούν οικονομική ζημιά όπως ζημιές σε κατασκευές, βρωμιά ή ταλαιπωρία στους γείτονες. Τα κτίρια μπορεί να επηρεαστούν από τα περιστέρια λόγω της παρουσίας ή του υπερβολικού συνωστισμού αυτών των πτηνών στο άμεσο περιβάλλον. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό οφείλεται σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

Ξέρετε ότι στην Ισπανία η σίτιση περιστεριών σε δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται.
Τα περιστέρια δεν πρέπει να ταΐζονται, κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από το ισχύον Δημοτικό Διάταγμα Προστασίας και Ιδιοκτησίας Ζώων, άρθ. 11.4 της ισπανικής αστικής νομοθεσίας. Μάλιστα, στη χώρα της Ιβηρικής η πράξη αυτή θα πρέπει να τεθεί υπόψη της Δημοτικής Αστυνομίας, αναφέροντας τον τόπο και τον κατά προσέγγιση χρόνο των γεγονότων.

Όπως αναφέρουν τα ισπανική ΜΜΕ εκτός από τη ζημιά στους δημόσιους χώρους και την αρχιτεκτονική κληρονομιά που προκαλείται από τη μαζική παρουσία περιστεριών, τα υπολείμματα τροφών που πετιούνται σε δημόσιους δρόμους αποτελούν πόλο έλξης για άλλα είδη παρασίτων, όπως τα μυρμήγκια ή οι κατσαρίδες.

Τις τελευταίες μέρες τα Δημοτικά Συμβούλια, καταγγέλλοντας ζημιές σε κτίρια, μνημεία, προβλήματα υγείας ή καταγγελίες, άρχισαν να εφαρμόζουν το μέτρο των προστίμων σε όσους τα τάιζαν.

Η πρώτη πόλη που εισήγαγε αυτό το μέτρο ήταν η Βαρκελώνη με στόχο τον έλεγχο του υπάρχοντος πληθυσμού των περιστεριών. Άλλες πόλεις που ενώθηκαν μαζί της ήταν: Σαραγόσα, Καστεγιόν, Σεβίλλη και Μάλαγα. Λόγω του πλούτου του σε οργανική ουσία, τα υπολείμματα τροφών αποτελούν καλό στήριγμα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και παρασίτων.

«Ο αριθμός των αποικιών αδέσποτων γατών ή κοινών περιστεριών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της τροφής που τους προσφέρουν οι πολίτες», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Εταιρειών Περιβαλλοντικής Υγείας (ANECPLA), Milagros Fernández de Lezeta.

Μα τα αθώα περιστεράκια; Κι όμως…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση