Σε μία επίσημη ανακοίνωση προχώρησε ο μπασίστας των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, μετά από σάλο που δημιουργήθηκε σε συναυλία του στο Βερολίνο, όπου και μπήκε στη σκηνή ντυμένος αξιωματικός των Ναζί.
Μάλιστα, είχε συγκρίνει τη νεκρή δημοσιογράφο του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, με την Άννα Φρανκ, γεγονός που προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις καθώς κατηγορείται ότι σχετικοποίησε το Ολοκαύτωμα.
Ο δημοφιλής μουσικός, για τον οποίο οι γερμανικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό για όσους παρουσιάζουν εικόνες των Ναζί, ανέφερε στη σχετική του δήλωση:
«Η πρόσφατη παράστασή μου στο Βερολίνο τράβηξε κακόβουλες επιθέσεις από εκείνους που θέλουν να με συκοφαντήσουν και να με φιμώσουν επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές μου απόψεις και τις ηθικές μου αξίες».
Όπως ανέφερε ο Γουότερς σχετικά με το «κουστούμι» του: «Ήταν ξεκάθαρα μια δήλωση αντιφασισμού, αλλά και κατά της αδικίας και του φανατισμού σε όλες τις μορφές του. Καταδικάζω ανεπιφύλακτα τον αντισημιτισμό».
Ο Γουότερς συνέχισε: «Οι προσπάθειες να παρουσιάσουν αυτά τα στοιχεία ως κάτι άλλο είναι ανειλικρινείς και πολιτικά υποκινούμενες. Η απεικόνιση ενός ανισόρροπου φασίστα αποτελεί χαρακτηριστικό των παραστάσεών μου από το The Wall των Pink Floyd το 1980».
— Roger Waters ✊ (@rogerwaters) May 26, 2023
«Έχω περάσει όλη μου τη ζωή, μιλώντας κατά του αυταρχισμού και της καταπίεσης απ’ όπου και αν προέρχεται» συμπλήρωση σχετικά ο μπασίστας του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος, προσθέτοντας:
«Όταν ήμουν παιδί μετά τον πόλεμο, το όνομα της Άννας Φρανκ ακουγόταν συχνά στο σπίτι μας, έγινε μια μόνιμη υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν ο φασισμός αφήνεται ανεξέλεγκτος. Οι γονείς μου πολέμησαν τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον πατέρα μου να πληρώνει το υπέρτατο τίμημα».
«Ανεξάρτητα από τις συνέπειες των επιθέσεων εναντίον μου, θα συνεχίσω να καταδικάζω την αδικία και όλους εκείνους που τη διαπράττουν», κατέληξε ο Γουότερς στη σχετική του δήλωση.