10:21
22/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:21
22/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρεκόρ Γκίνες: Ποια είναι η μεγαλύτερη ελληνική λέξη; Έχει 172 γράμματα, 78 συλλαβές και «κανείς δεν θυμάται» την ορθογραφία της (βίντεο)

Μια βιβλιοθήκη με... ατμόσφαιρα / Φωτογραφία: Unsplash

Μια βιβλιοθήκη με... ατμόσφαιρα / Φωτογραφία: Unsplash

12.04.2023
08:54
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2023 • 19:38
Τι σημαίνει η λέξη και πού χρησιμοποιήθηκε πρώτη (και τελευταία φορά)

Οι λέξεις αποτελούνται από συλλαβές… Άλλοτε είναι δύο, άλλοτε τρεις ή τέσσερις και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και παραπάνω.

Πώς θα σας φαινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι η μεγαλύτερη ελληνική λέξη που έχει εμφανιστεί ποτέ σε λογοτεχνικό κείμενο ανήκει στον Αριστοφάνη και στις δικές του «Εκκλησιάζουσες».

Ο κορυφαίος κωμικός δημιούργησε μια λέξη που αποτελείται από δεκάδες γράμματα και το 1990 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Η λέξη αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές.

Το λεξικό Λίντελ-Σκοτ μεταφράζει τη λέξη αυτή ως το όνομα ενός πιάτου φαγητού στο οποίο περιέχονται όλων των ειδών οι λιχουδιές, ψάρια, κρέατα, πουλερικά, και σάλτσες.

Η αριστοφανική λέξη εμφανίζεται μόνο μια φορά στο σύνολο της ελληνικής γραμματείας αποτελώντας άπαξ λεγόμενον, καθώς αποτελείται από 78 συλλαβές, 172 γράμματα και 27 συνθετικά, ενώ η μεταφορά της στην λατινική γραφή απαρτίζεται από 182, και για αιώνες ήταν μια από τις μεγαλύτερες γνωστές λέξεις ενώ είναι η μεγαλύτερη που έχει εμφανιστεί στη λογοτεχνία σύμφωνα με τα βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες του 1990.

Η λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί ως εξής:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματο-σιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστερα- λεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών.

Τη σύνθετη λέξη εκφωνεί η χορωδία, όταν παρουσιάζεται το συμπόσιο που ετοιμάζεται προς τιμής του νέου γυναικοκρατούμενου καθεστώτος.

Τι σημαίνει Στα νέα ελληνικά η λέξη αποδίδεται περίπου έτσι:

«Ένα πιάτο με φέτες ψαριών, καρχαρία και κομμάτια από κεφάλι σκυλόψαρου, που δημιουργούν μια μίξη με έντονη, πικάντικη γεύση. Κάβουρα με μέλι, τσίχλα και κοτσύφι από πάνω, αγριοπερίστερο, ένα κανονικό περιστέρι, λίγο ψητό κοτόπουλο, ένα λαγό κρασάτο και τραγανές φτερούγες για βουτήγματα». …

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούμε αλλά δεν το γνωρίζουμε – Από το καπάκι μέχρι τον κιμά, αποκλείεται να τις ξέρεις όλες

Είσαι καλός στην ορθογραφία; Αυτή τη λέξη το 99% των Ελλήνων τη γράφει λάθος

Τις μπερδεύει μέχρι και ο Μπαμπινιώτης: 10 λέξεις που κάνουμε συχνά λάθος – Η σωστή ορθογραφία τους

Κάρτα, καναπές και καρότο! 7 λέξεις που θαρρείς για ξενικές κι όμως έχουν ελληνική ρίζα

Δεν είναι μόνο το φιλότιμο: Μοναδικές λέξεις, ελληνικές και ξένες, που δεν μεταφράζονται σε καμιά άλλη γλώσσα του κόσμου (εικόνες)

Γραμματική: Πότε βάζουμε το τελικό ν σε μια λέξη – Τα πιο συχνά λάθη



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση