Quantcast
03:04
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:04
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η πυραμίδα του Ταΰγετου εξάπτει τη φαντασία: Ανθρώπινο χέρι ή σύμπτωση της φύσης στην κορυφή της Πελοποννήσου; (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.01.2023

20:08

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για την Πυραμίδα, ένα θέαμα κυριολεκτικά μυστικιστικό

Η κορυφή Ταϋγέτου, το υψηλότερο σημείο της εμβληματικότερης οροσειράς της Πελοποννήσου, ονομάζεται και Πυραμίδα και βρίσκεται στα 2.407 μέτρα υψόμετρο.

Ο Ταΰγετος συγκαταλέγεται στα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, με μήκος 115 χλμ. περίπου, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ψηλότερος από όλα τα βουνά της Πελοποννήσου (2.405 μ.) και γι’ αυτό του έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός «τρούλος του Μοριά». Το υψόμετρο της κορυφής του αναφέρεται και ως 2.407 μ.

Η ονομασία Ταΰγετος, όπως μαρτυρά ο Παυσανίας, έχει μυθολογικές ρίζες. Προέρχεται από την Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία, γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με τον Δία, έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού.

Η κορυφή του Ταϋγέτου, η Πυραμίδα

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για την Πυραμίδα, ένα θέαμα κυριολεκτικά μυστικιστικό, που στην αρχαιότητα η ψηλότερη αυτή κορυφή του αποκαλούνταν Ταλετόν.

Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ίσως κορυφή βουνού στην Ελλάδα και την πιο μυστηριώδη συνάμα μιας και την συνοδεύει ένας άλυτος εδώ και χιλιάδες χρόνια γρίφος.

Όπως όλες οι βουνοκορφές στην αρχαιότητα, έτσι και η κορυφή του Ταϋγέτου θεωρούνταν ιερή τοποθεσία γιατί ήταν το πλησιέστερο σημείο στον ήλιο και οι άνθρωποι πίστευαν πως ήταν το πιο κατάλληλο σημείο για να εισακουστούν οι προσευχές τους προς το Θεό καλύτερα.

Η πυραμίδα του Ταϋγέτου
Η πυραμίδα του Ταϋγέτου

Μέρος από τις εικόνες του Μανώλη Νιργιανάκη που κατέγραψε την κορυφή του Ταύγετου στα λευκά ανέβασε στο κανάλι του Youtube, το UpDrones. Το θέαμα είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Ιστορικά, τώρα, και θρησκειολογικά, οι περισσότερες κορυφές των βουνών, θεωρούνταν ιερές: Δεδομένου πως ήταν τα πλησιέστερα σημεία προς τον Ήλιο, οι άνθρωποι πίστευαν πως από κει, οι προσευχές τους εισακούονταν ευκολότερα.

Η απόλυτη πυραμίδα, φυσικό φαινόμενο ή ανθρώπινη κατασκευή;

Η απόλυτη πυραμίδα που σχηματίζεται στην κορυφή του Ταύγετου είναι άραγε ένα παιχνίδι της φύσης ή μία γιγάντια ανθρώπινη κατασκευή που ξεπερνά σε διάσταση και βαθμό δυσκολίας κατασκευής κάθε φαντασία;

Μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή του Προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ’ ολοκλήρου είτε εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά.

Το βουνό Ταΰγετος
Το βουνό Ταΰγετος / Φωτογραφία: Pixabay

Αυτό, όπως λένε, «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» (οπτικά, είναι ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο) και κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό.

Αυτή η μερίδα κάνει λόγο για ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500 – 2.000 π.Χ.

Λέγεται επίσης, ότι η κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται σε απόλυτη νοητή ευθεία με τον Όλυμπο, και αποτελεί σημείο αναφοράς συντεταγμένων για αρκετές περιοχές.

Άλλοι λένε πως η πυραμίδα ήταν ένα είδος «φρυκτωρίας» (παρατηρητηρίου) ή ένας γιγάντιος πομπός που έστρεφε την αρνητική ενέργεια της περιοχής προς άλλη κατεύθυνση. Μέχρι σήμερα πάντως, η σοβαρή αρχαιολογική σκαπάνη, δεν έχει επιβεβαιώσει κανέναν απ’ αυτούς τους μύθους.

Η τέλεια σκιά της πυραμίδας

Εκτός όμως από το ίδιο το θέαμα του βουνού, πίσω από την κορυφή του βουνού κρύβεται μια ακόμη ιστορία. Η τέλεια σκιά της πυραμίδας, όπως την ονομάζουν οι ερευνητές, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορείτε να αντικρύσετε μόνο από την κορυφή του Ταϋγέτου.

Η σκιά του βουνού δημιουργεί όταν και ο καιρός το επιτρέπει και κυρίως τα πρωϊνά, ένα ισόπλευρο τρίγωνο στον Μεσσηνιακό κόλπο. Προκαλείται από τη διάθλαση του φωτός του ηλίου που είναι έτοιμος να καλημερίσει αυτόν τον τόπο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ηλικία της πυραμίδας όσο και οι αρχικές της διαστάσεις είναι αδύνατο να υπολογιστούν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση