Quantcast
11:24
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:24
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η άγνωστη πλατεία στα Γλυκά Νερά που αποπνέει Ελλάδα – Εσύ την είχες «πάρει είδηση;» (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.10.2022

21:00

Η ιδιαίτερη πλατεία στα Γλυκά Νερά

Πως γίνεται ολόκληρη η Ελλάδα να χωρέσει σε μια πλατεία στα Γλυκά Νερά; Πως γίνεται η ομορφότερη χώρα του κόσμου να χωρέσει σε ένα μωσαϊκό;

Κι όμως. Στα Γλυκά Νερά Αττικής εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται η ομορφότερη πλατεία της χώρας μας αλλά δυστυχώς παραμένει εντελώς άγνωστη (μέχρι σήμερα τουλάχιστον).

Και αν αναρωτιέστε από που και ως που αυτή είναι η ομορφότερη πλατεία της Ελλάδας και όχι η Πλατεία Συντάγματος με την Βουλή που δεσπόζει ή η Πλατεία Αριστοτέλους της πανέμορφης Θεσσαλονίκης η οποιαδήποτε άλλη της χώρας μας η απάντηση είναι πολύ απλή.

Μα η «Πλατεία η Ελλας» η «Ελευθερίου Βενιζέλου» όπως είναι και το κανονικό της όνομα χωράει μέσα της ολόκληρη την Ελλάδα. Αν δεν το πιστεύετε τόσο η εικόνα από το Drone όσο και μια επίσκεψη θα σας πείσει και θα σας επιτρέψει να ταξιδέψετε κυριολεκτικά από την μία άκρη της πατρίδας μας μέχρι την άλλη μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα η κάνοντας καμιά δεκαριά βήματα.

Ιστορικά στοιχεία για τα Γλυκά Νερά

Τα Γλυκά Νερά συνδέονται με την Αθήνα και την Ανατολική Αττική μέσω των Λεωφόρων Λαυρίου, Σπάτων και Μαραθώνος, ενώ μετά το 2004 αποτελούν ιδιαιτέρως προνομιούχο περιοχή με τη σύνδεσή τους με την Περιφερειακή Υμηττού, την Αττική Οδό, το Μετρό και τον Προαστιακό μέσω των Σταθμών «Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Κάντζα» όπως αναφέρει και το paiania.gov.gr.

Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα εκ των οποίων είναι οικοδομημένο πέριξ του λόφου Φούρεσι και το δεύτερο στις πλαγιές του Υμηττού. Το σχέδιο πόλεως επεκτείνεται σταδιακά προς την Παιανία (περιοχή Μιχούλι), ενώ γειτνιάζει με δασική ζώνη προστασίας του βουνού, κάτι που καθιστά τα Γλυκά Νερά δημοφιλή προορισμό για κατοικία. Σταδιακά μετατρέπεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας και το κέντρο του Δήμου συγκεντρώνεται επί της Λ. Λαυρίου, στα σύνορα με την Κάντζα.

Η εμπορική αξία εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου, κυρίως στο ύψος του κέντρου, ενώ στα διοικητικά όρια του Δήμου εντάσσεται και ο Ιερός Ναός Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο ανατολικό άκρο του λεκανοπεδίου. Η αρχιτεκτονική παρουσιάζει ομοιομορφία, με χαμηλά οικοδομήματα στη φιλοσοφία της κεραμοσκεπούς, χαμηλού ύψους, αυτόνομης κατοικίας στα πρότυπα του Γέρακα και του Πατήματος.

Η ονομασία Γλυκά Νερά προέρχεται από το ιδιαίτερα γλυκό νερό που είχε βρεθεί σε πηγάδι στο κτήμα του Ανδρίκου Πηλιοκίτσου. Οι παλαιοί Παιανείς ονόμαζαν το πηγάδι Καλό Νερό – Γλυκό Νερό – Γλυκά Νερά – Γλυκάνερα – Λυκάνουρα.

Η πόλη των Γλυκών Νερών αναπτύσσεται σε δύο βασικούς οικιστικούς πυρήνες, την πλαγία του Υμηττού δυτικά της Λεωφόρου Λαυρίου στο νότιο τμήμα (Γλυκάνερα) και περιμετρικά του Λόφου στο βόρειο τμήμα (Φούρεσι). Μεταξύ του λόφου και του Υμηττού είναι οικοδομημένος ο Ιερός Ναός του Σταυρού που αποτελεί αξιοθέατο της πόλης.

Οι δύο οικιστικές ζώνες ενώνονται στον οδικό κόμβο του δαχτυλιδιού, ενώ στην εσοχή του βουνού εκτείνονται τα άσπρα χώματα. Το νότιο τμήμα της πόλης επεκτείνεται στη ζώνη Μιχούλη που εντάσσεται σταδιακά στο σχέδιο πόλεως προσεγγίζοντας την Παιανία, ενώ Νταμάρια εκτείνονται κατά μήκος της Λεωφόρου Λαυρίου στο ύψος του δαχτυλιδιού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση