Quantcast
16:17
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:17
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η παραλία επιβάλλεται από την επιστήμη σαν «συνταγή γιατρού» – Πώς 1 μέρα στη θάλασσα συνθλίβει την «ψυχολογική δυσφορία»

Άνδρας περνά μέσα από μια σπηλιά και βγαίνει σε ειδυλλιακή παραλία / Φωτογραφία: Unsplash

Άνδρας περνά μέσα από μια σπηλιά και βγαίνει σε ειδυλλιακή παραλία / Φωτογραφία: Unsplash

02.07.2022
17:55
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2022 • 9:19
Η παραλία είναι το φάρμακο για να νιώσεις ψυχική ανάταση και ευεξία

Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη, ήλιο και θάλασσα. Σημαίνει παραλία και ακρογυαλιές, γέλια και βουτιές. Οκ, μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σαν κλισέ διαφήμιση αντηλιακού, ωστόσο η επιστήμη έχει αποφανθεί πως μια μέρα στην αμμουδιά (ή το βότσαλο!) μας κάνει αποδεδειγμένα καλό!

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αν ψάχνετε για μια δικαιολογία (που δεν νομίζουμε!) για να το σκάσετε για ένα μπάνιο στη θάλασσα, σας επισημαίνουμε ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι μία μέρα στην παραλία είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για εσάς.

Παραλία στη Σκιάθο
Παραλία στη Σκιάθο / Φωτογραφία: Unsplash

Για έναν χρόνο, ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία και το Μίτσιγκαν των ΗΠΑ συνεργάστηκαν σε μια μελέτη που αποκάλυψε ότι η έκθεση σε «ορατούς μπλε χώρους» (ανάγνωση: το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών, ιδιαίτερα μία ηλιόλουστη ημέρα) μπορεί να μειώσει την «ψυχολογική δυσφορία».

Οι ερευνητές συνέκριναν χιλιάδες στοιχεία από ανθρώπους που περνούσαν τον χρόνο τους ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους και σε αυτούς που αγνάντευαν το γαλάζιο της θάλασσας, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεύτεροι παρουσίαζαν γενικά λιγότερο άγχος.

Ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο και την οικονομική κατάσταση, κατέληξαν ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα είχαν βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ο λόγος για αυτό είναι ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται καλύτερα τα φυσικά σκηνικά. «[Αυτό] μειώνει τα αισθητήρια ερεθίσματα και προάγει την ψυχική χαλάρωση», δήλωσαν. «Σίγουρα η ψυχική χαλάρωση είναι μέρος του στόχου των ταξιδιών και των διακοπών. Και αποδεικνύεται ότι η καλύτερη επιλογή είναι ένα παραλιακό μέρος».

Το καλύτερο όμως συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι τα οφέλη για την ψυχική μας υγεία αποκομίζονται και απλώς όταν κοιτάζουμε τη θάλασσα, και μάλιστα η επίδραση είναι άμεση.

Οπότε ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το σκάσετε από τη δουλειά, για να πάτε για μπάνιο, τα οφέλη είναι περίπου ίδια ακόμη και αν περάσετε λίγες ώρες στην παραλία, π.χ. πίνοντας έναν καφέ ή τρώγοντας σε ένα παραλιακό ταβερνάκι.

Παραλία στην Πιερία
Παραλία στην Πιερία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ευτυχώς, η Ελλάδα, έχει πολλά παραλιακά μέρη, κι εμείς ήδη γνωρίζουμε πώς μία βόλτα στη θάλασσα μας ηρεμεί και μας κάνει πιο χαρούμενους! Γι’ αυτό ετοιμάστε τη μικρή σας απόδραση… είναι εντολή γιατρού!

Η Ελλάδα έχει παραλία… κρύσταλλο

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελίτ των χωρών της Ευρώπης που διαθέτει εξαιρετική ποιότητα υδάτων για κολύμπι, ενώ κατατάσσεται μόλις δεύτερη, αν υπολογίσει κανείς πως στην πρώτη θέση βρίσκεται μια χώρα η οποία δεν έχει θαλάσσια ακτογραμμή.

Η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης, που δημοσιεύτηκε στην αυγή του καλοκαιριού, στις 3 Ιουνίου δείχνει ότι το 2021 σχεδόν το 85 % των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας».

Η κατάταξη της Ελλάδας στη λίστα των χωρών της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά
Η κατάταξη της Ελλάδας στη λίστα των χωρών της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ήταν εκείνος που συγκέντρωσε τα στοιχεία. Σε αυτά, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις λίμνες της Αυστρίας, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κροατία και η Κύπρος είναι οι μόνες που δεν καταγράφουν ακτές και νερά στη θάλασσα που να χαρακτηρίζονται από τον Οργανισμό ως ανεπαρκή.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεν διαθέτει μία παραλία, ούτε δύο, διαθέτει 1.612 παραλίες στις οποίες η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική, 21 που αυτή κατατάσσεται ως καλή, και 1 όπου είναι «ικανοποιητική».

Παραλία στην Γλυφάδα
Παραλία στην Γλυφάδα / Φωτογραφία: Δήμος Γλυφάδας

Η αξιολόγηση, η οποία εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται στην παρακολούθηση 21.859 περιοχών από όλη την Ευρώπη. Καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Διαβάστε ακόμη στο WomanIdol



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση