21:08
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:08
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ώρα για εκδρομή! Αυτά είναι τα 5+1 μέρη στην Ελλάδα που απαγορεύεται το αυτοκίνητο – Πώς φτάνουμε εκεί (εικόνες)

Η Ύδρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Ύδρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

03.11.2023
10:54
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2023 • 17:23
Μοναδικοί προορισμοί στην Ελλάδα

Το αυτοκίνητο είναι ένα από τα μέσα που σε μεταφέρει ακόμα και στους πιο δυσπρόσιτους προορισμούς, ωστόσο στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά μέρη που είναι απαγορευμένο.

Κάποια από αυτά είναι νησιωτικά, κάποια μοιάζουν με νησί, κάποια βρίσκονται σε νησί, ενώ κάποια βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ας δούμε 5+1 μέρη της χώρας, όπου μπορείς να φτάσεις και να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου και στη συνέχεια να μετακινηθείς με άλλο μέσο, με σειρά κατάταξης τη χιλιομετρική απόσταση από την πρωτεύουσα.

1) Σπέτσες

Spetses
Το Ποσειδώνιο αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί των Σπετσών

Στις Σπέτσες μπορεί να φτάσει κανείς και οδικώς, μέσω Κόστα και φυσικά ακτοπλοϊκώς με τα ταχύπλοα που αναχωρούν από Πειραιά. Η απόσταση μέχρι την Κόστα είναι 178 χλμ. περίπου από το κέντρο της Αθήνας και απαιτούνται περίπου 2:30 ώρες, ανάλογα πάντα την κίνηση, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι είναι επαρχιακός δρόμος με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Spetses
Πολύ δύσκολο να μην βρείτε κάποιο θαλάσσιο ταξί για να μετακινηθείτε στις Σπέτσες

Ακτοπλοϊκώς απαιτούνται 3:00 περίπου ώρες από τον Πειραιά και μαζί με τον όποιο χρόνο μετάβασης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μάλλον είναι πιο γρήγορα να φτάσει κανείς με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να μεταβεί στις Σπέτσες με ένα από τα πολλά θαλάσσια ταξί.

Spetses
Στις Σπέτσες μπορείτε να κάνετε βόλτα και με τις παραδοσιακές άμαξες

Στο νησί κυκλοφορούν κάποια αυτοκίνητα, κυρίως κρατικά, λίγα ταξί και ΚΤΕΛ που πηγαίνουν τους τουρίστες στις παραλίες. Σε κάθε περίπτωση, το αυτοκίνητο δεν θα σας λείψει, αρκεί να μην μεταφέρετε όλη την γκαρνταρόμπα σας.

2) Ύδρα

Hydra
Ηλιοβασίλεμα στην Ύδρα
Στην Ύδρα, όπως και στις Σπέτσες, υπάρχει και οδική πρόσβαση μέχρι το Μετόχι και στη συνέχεια φτάνεις στο νησί με καραβάκια ή ταχύπλοα σκάφη. Η απόσταση μέχρι το Μετόχι είναι ελάχιστα χιλιόμετρα παραπάνω από την Κόστα, 181 χλμ αφού το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι κοινό, μέχρι το χωριό Δίδυμα. Ο χρόνος μετάβασης με το αυτοκίνητο είναι περίπου 2:40, αλλά με τα ταχύπλοα είναι γύρω στις 2 ώρες από τον Πειραιά, οπότε μάλλον είναι ο προτιμητέος τρόπος, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και ο χρόνος από το Μετόχι στην Ύδρα που είναι 15-25 λεπτά, ανάλογα με το σκάφος
Hydra
Παραδοσιακός τρόπος μετακίνησης στην Ύδρα

Στην Ύδρα, αντίθετα από τις Σπέτσες, δεν κυκλοφορεί όχι μόνο αυτοκίνητο, αλλά ούτε και τροχοφόρα. Πως γίνονται οι μετακινήσεις; Με τον… παραδοσιακό τρόπο, με γαϊδουράκια και με τα πόδια, αφού υπάρχει πλήθος μονοπατιών για πεζοπορία. Φυσικά, μπορείτε να μετακινηθείτε στις διάφορες παραλίες του νησιού και με καΐκια ή θαλάσσια ταξί.

3) Μονεμβασιά

Monemvassia
Η θέα στο Μυρτώο Πέλαγος μαγεύει

Η Μονεμβασιά βρίσκεται σε απόσταση 320 χλμ. από την Αθήνα στο ΝΑ άκρο της Πελοποννήσου και απαιτούνται περίπου 4 ώρες για να φτάσετε. Τα πρώτα 230 χλμ μέχρι την Σπάρτη, είναι πολύ εύκολα καθώς είναι σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, μετά όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς ξεκινάνε τα τελευταία 90 χλμ. στενού επαρχιακού δρόμου, που περνάει μέσα από πλήθος χωριών και κωμοπόλεων.

Ώρα για εκδρομή! Αυτά είναι τα 5+1 μέρη στην Ελλάδα που απαγορεύεται το αυτοκίνητο – Πώς φτάνουμε εκεί (εικόνες)
Στο Καστρο η φωτορύπανση είναι ελάχιστη

Υπάρχει και ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από τον Πειραιά και μάλιστα Παρασκευή απόγευμα προς Μονεβασιά και Κυριακή βράδι προς Πειραιά, αλλά το πλοίο είναι συμβατικό και το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες.

Μέσα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, δεν κυλοφορούν αυτοκίνητα, ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν κάποια τετράχροχα (γουρούνες) για μεταφορές υλικών και εμπορευμάτων. Είναι ιδανικός προορισμός για διαμονή 2-3 ημερών μέσα στο Κάστρο και ν’ απολαύσετε τη θέα στο Μυρτώο Πέλαγος και πολλές ώρες περπατήματος και περιπλάνησης στα πέτρινα σοκάκια του Κάστρου

4) Συρράκο

SYRRAKO
Ίσως το πιο γραφικό χωριό των Τζουμέρκων είναι το Συρράκο
Το Συρράκο είναι ένας από του πιο γραφικούς προορισμούς των Τζουμέρκων και βρίσκεται σε απόσταση 455 χιλμ. από την Αθήνα, με τα πρώτα 400 χλμ., να γίνονται αποκλειστικά σε αυτοκινητόδρομο, ωστόσο τα τελευταία 50 είναι αρκετά δύσκολα, σε στενό, ορεινό επαρχιακό δρόμο, με πολλές φουρκέτες, αφού το Συρράκο βρίσκεται στα 1.125 μέτρα υψόμετρο.
Syrrako
Τους χειμερινούς μήνες αυτές οι θερμοκρασίας είναι υψηλές…

Όταν φτάσετε, μετά από πέντε και πλέον ώρες οδήγησης, θα αφήσετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και θα συνεχίσετε με τα πόδια στα πέτρινα σοκάκια και μπορείτε να φτάσετε μέχρι τον καταρράχτη του χωριού. Οι πιο θαρραλέοι, μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι μέχρι τους Καλαρρύτες και ν’ απολαύσετε τη φύση των Τζουμέρκων.

5) Αγία Ρουμέλη & Λουτρό Σφακίων

Agia Roumeli
Στην Αγία Ρουμέλη κυκλοφορούν κάποια αυτοκίνητα, ωστόσο οι μετακινήσεις γίνονται εύκολα με τα πόδια

Το Λουτρό Σφακίων και η Αγία Ρουμέλη βρίσκονται στο Νότιο τμήμα του νομού Χανίων και βρέχονται από το Λυβικό Πέλαγος, στις απολήξεις των Λευκών Ορέων. Ακριβώς γι’ αυτό και λόγω της γεωμορφίας, δεν υπάρχει οδική σύνδεση με την υπόλοιπη Κρήτη, παρά μόνο ακτοπλοϊκή, μεταξύ Παλαιόχωρας, Σούγιας και χώρας Σφακίων. Σαν να πρόκειται δηλαδή για νησιά σε νήσι.

Agia Roumeli
Μπορείτε να εισέλθετε στο φαράγγι της Σαμαριάς από το Νότο
Στην Αγία Ρουμέλη, υπάρχει ένα υποτυπώδες οδικό δίκτυο που κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα, κυρίως για μεταφορές αγαθών και προμηθειών. Υπάρχει και ένα μοναδικό λεωφορείο που μεταφέρει όσους πεζοπόρους εξέρχονται από το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς και δεν επιθυμούν να περπατήσουν άλλα 3 χλμ. στον καυτό ήλιο.

Όσοι επιλέξετε για διαμονή την Αγία Ρουμέλη, μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι από την ανάποδη διαδρομή (Νότο προς Βορρά) και να φτάσετε μέχρι τον ομώνυμο οικισμό εντός του φαραγγιού. Μετά η διαδρομή είναι αρκετά ανηφορική και δεν συνίσταται, ενώ θα για να επιστρέψετε στην Αγία Ρουμέλη, θα πρέπει να κατέβετε πάλι το φαράγγι.

Λόγω των ημερών και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, να θυμίσουμε πως από την Αγία Ρουμέλη διέφυγαν προς το Κάιρο ο τότε πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός, μαζί με τον Βασ. Γεώργιο στις 22 Μαΐου 1941, αφού κατέβηκαν το φαράγγι της Σαμαριάς, εν μέσω της Μάχης της Κρήτης, με τη βοήθεια Άγγλων και Νεοζηλανδών στρατιωτών.

Loutro Sfakion
Το γραφικό Λουτρό των Σφακίων είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση και ξεκούραση

Στο Λουτρό δεν κυκλοφορούν ούτε τα ελάχιστα αυτοκίνητα της Αγ. Ρουμέλης και οι όποιες μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή με διαφόρων τύπων πλεούμενα. Πρόκειται για ιδανικό ησυχαστήριο, με εξαιρετικές παραλίες σε κοντινή απόσταση και φυσικά κρητική κουζίνα.

Πηγή: Motori



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση