05:25
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:25
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο υπεραθλητής Μίλτος Τεντόγλου: Ποιος είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2021 που μιλάει γιαπωνέζικα και λιώνει στα video games (εικόνες & βίντεο)

Ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος, Μίλτος Τεντόγλου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος, Μίλτος Τεντόγλου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

16.07.2022
08:56
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2022 • 14:42
Ο Μίλτος Τεντόγλου στοχεύει στο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Όρεγκον

O Μίλτος Τεντόγλου είναι το παιδί που του αρέσει να ακούει από τον προπονητή του ότι είναι «ψυχρός εκτελεστής» και «killer» στον αγώνα.

Είναι αυτός που πέρασε το δάχτυλό του μπροστά από τον λαιμό του πριν από τον τελικό του μήκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του κλειστού στίβου στο Τορούν, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ετοιμαζόταν να «πάρει τα κεφάλια» των αντιπάλων του. Έτσι κι έκανε. Τους νίκησε.

Είναι αυτός που είπε «τώρα ήμουν τυχερός, τους το έκλεψα» για το Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στο Τόκιο το 2021 και ρώτησε τον Γιώργο Πομάσκι «αλητεία;» μετά τον τελικό.

Δίνει show στους αγώνες του και αυτό τον φτιάχνει ψυχολογικά για βγάλει τις επιδόσεις που επιθυμεί, αλλά θαυμάζει και σέβεται τους μεγάλους αντιπάλους του. Είναι έντιμος ανταγωνιστής αλλά και ένα παιδί που ακόμη λιώνει στα video games.

Είναι ευθύς και αυθεντικός. Σπάνια προσόντα, όπως το ταλέντο του στο μήκος. Είναι σίγουρος για την ευφυΐα του. Όταν πιστεύει ότι είναι καλύτερος το λέει, όταν νομίζει ότι είναι τυχερός δεν κρύβεται. Δεν θα έκανε καριέρα στις δημόσιες σχέσεις κι ας έχει τους ελιγμούς στο dna του.

Φαινόταν από τότε που… δεν έσπαγε τα μούτρα του στο παρκούρ. Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν αντέχει να σπάει τα μούτρα του και δεν έχει επαφή με τα χρήματα. Ξεχνάει να πληρωθεί. Τόσο cool και αφοσιωμένος στο πρόγραμμά του είναι. «Με αυτό το παιδί έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεν με έχει παιδέψει καθόλου», είχε δηλώσει παλιότερα ο προπονητής του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
Ο Μίλτος Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Από τη Φλώρινα στην Αθήνα ο Τεντόγλου

To παιδί που γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1998 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στα Γρεβενά βρήκε τον επιστήμονα των αλμάτων όταν έγινε 18 ετών και τότε άρχισε η κοινή πορεία τους προς το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στην Ιαπωνία, την οποία πάντα ήθελε να επισκεφθεί. Τότε, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Ο πρώτος άνθρωπος που ξεχώρισε το ταλέντο του ήταν ο Βαγγέλης Παπανίκος που διαπίστωσε την αθλητικότητά του βλέποντάς τον να ασχολείται με το παρκούρ. Όμως, ο 16χρονος Μίλτος αρχικά ασχολήθηκε με το άλμα εις ύψος, το οποίο δεν του ταίριαξε όσο το μήκος. ‘Εως τότε ήθελε να γίνει μάγειρας και ν’ ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του.

Ταινία-αφιέρωμα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

Ένα όμορφο αφιέρωμα, μια ταινία μικρού μήκους δημιούργησαν τον Οκτώβριο του 2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο.

Τα παιδιά αναφέρονται με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στον Γρεβενιώτη αθλητή Μίλτο Τεντόγλου που το καλοκαίρι έφερε το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα στο άλμα εις μήκος κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Το ρεκόρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου

Με άλμα στα 8,55μ. που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ (κλειστού στίβου) ο Μίλτος Τεντόγλου στέφτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Βελιγράδι, ανήμερα των 24ων γενεθλίων του, τον Μάρτιο του 2022.

https://twitter.com/HellenicOlympic/status/1504908385753477125?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504908385753477125%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fsports%2Farticle%2F1223682%2Fmiltos-tedoglou-pagosmios-protathlitis-me-istoriko-alma-kai-panellinio-rekor-sta-855-metra-deite-video%2F

Ο 24χρονος πήρε το μετάλλιο από το 2ο άλμα αφού πήδηξε στα 8.55 μ. που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ! Το προηγούμενο ανήκε στον ίδιο με 8.38μ. από τις 2/3/2019 στη Γλασκώβη.

Ο Μίλτος Τεντόγλου με το 8,55 μ. έγινε ο τρίτος Ευρωπαϊκός όλων των εποχών στον κλειστό στίβο και ο έκτος στον κόσμο πίσω από “μύθους” όπως είναι ο Καρλ Λιούις και ο Ιβάν Πεντρόσο!

Για το quintuple στο Όρεγκον ο Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Αρμάντ Ντουπλάντις θα είναι τα απόλυτα φαβορί στα αγωνίσματά τους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ορεγκον (15-24/7).

Ο Έλληνας ολυμπιονίκης του μήκους και ο Σουηδός πρωταθλητής του επί κοντώ, πάνε για ένα ιστορικό επίτευγμα στις ΗΠΑ, αν καταφέρουν να πάρουν το χρυσό μετάλλιο.

Θα έχουν πετύχει το quintuple, δηλαδή θα είναι οι εν ενεργεία κάτοχοι και των 5 μεγάλων τίτλων στον στίβο (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού, παγκόσμιο κλειστού, Ευρωπαϊκό ανοιχτού, Ευρωπαϊκό κλειστού).

Ο Τεντόγλου έχει δύο σερί Ευρωπαϊκά κλειστού και του λείπει το Παγκόσμιο ανοιχτού για να γράψει αυτό που κανένας Έλληνας δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν.

Μακράν πρώτος στο ranking

Ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκεται, βέβαια, εδώ και 46 εβδομάδες με διαφορά στην πρώτη θέση του ranking τηςWorld Athletics, έχοντας 1.436 βαθμούς, αλλά και στην 23η μεταξύ των αθλητών όλων των αγωνισμάτων.

Την καλύτερη επίδοση της χρονιάς στον ανοιχτό στίβο έχει ο Ελβετός δεκαθλητής Σιμόν Εχάμερ με 8.45μ., που πέτυχε στις 28 Μαΐου, αλλά από τότε δεν έχει περάσει τα 8.13μ., ενώ έχει ηττηθεί δύο φορές από τον Τεντόγλου στα Diamond League του Ραμπάτ (8.13μ.) και της Στοκχόλμης (7.95μ.).

Ο Μίλτος ήταν εξαρχής φαβορί για το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά με τις συνθήκες που διαμορφώνονται γίνεται -λογικά- ακόμα μεγαλύτερο. Οι «οικοδεσπότες» Αμερικανοί έχουν ξεμείνει από μεγάλους άλτες του μήκους, καθώς αυτοί που νίκησαν στα trials δεν έχουν το όριο των 8.20μ.

Έτσι, θα εκπροσωπηθούν από τον Μαρκίς Ντέντι, με φετινό 8.04μ. και 8.27μ. στον κλειστό, τρίτο στο Βελιγράδι (8.38μ. πέρσι), τον Σέφιν ΜακΚάρτερ με φετινό 8.15μ. (8.26μ. το 2021) και τον Γουίλ Γουίλιαμς με φετινό ατομικό ρεκόρ 8.12μ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση