Quantcast
08:15
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:15
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Έλληνας δεν μπορεί χωρίς καφέ – 1 στους 2 πίνει περισσότερους από δύο την ημέρα, κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα πακέτο σπίτι

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ συνοδευόμενο από μπισκοτάκι / Φωτογραφία: Unsplash

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ συνοδευόμενο από μπισκοτάκι / Φωτογραφία: Unsplash

22.02.2023
22:20
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2023 • 8:59
Κι όμως ο Έλληνας δεν είναι ο Ευρωπαίος που καταναλώνει περισσότερο καφέ στην Ευρώπη

«Πάμε για καφέ»! Η φράση αυτή που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνικοποίηση, αποτυπώνει την ιδιαίτερη σχέση που έχει ο Έλληνας με το ρόφημα, όπως αποτυπώνεται σε πανελλαδική έρευνα της εταιρείας ερευνών Kάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Όπως προκύπτει από τα βασικά ευρήματα της έρευνας η κατανάλωση καφέ είναι μια ισχυρή νεοελληνική παράδοση, καθότι το 95% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ.

Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πίνουν καφέ καθημερινά (84%), ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που δεν πίνουν (66%), φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ το νοικοκυριό τους. Το 50% των ερωτηθέντων θα καταναλώσουν πάνω από έναν καφέ την ημέρα (συνήθως 2 ή 3).

Σύμφωνα πάντως με την Eurostat, η Γερμανία είναι η χώρα όπου καβουρδίζεται και παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα, έτοιμος προς κατανάλωση καφές (οι εισαγωγές γίνονται με τους κόκκους χλωρούς, άψητους) σε ποσοστό 31% της συνολικής παραγωγής καβουρδισμένου καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν η Ιταλία με 28%, η Ισπανία με 8%, η Ολλανδία με 7%, η Γαλλία με 7% και η Σουηδία με 5%.

Για το 73% όσων πίνουν καφέ, η συνήθεια του καφέ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι. Η συνήθεια αυτή, ειδικά εκτός σπιτιού, δεν επηρεάστηκε ούτε από τις αλλαγές και τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Η Ελλάδα υπολείπεται άλλων χωρών στην κατανάλωση καφέ

Η Ελλάδα, παρότι έχει συνδέσει τον καφέ με ίσως τις πιο σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας, δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών της Ευρώπης που καταναλώνουν περισσότερα φλιτζάνια καφέ ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2015, στην πρώτη θέση κατανάλωσης καφέ στην Ευρώπη βρίσκεται η Φινλανδία, που το 2015 κατέγραφε 1.310 φλιτζάνια καφέ ανά κάτοικο. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 3,6 φλιτζάνια καφέ ανά Φινλανδό την ημέρα.

Ακολουθεί η Σουηδία με 1.070, η Ολλανδία και η Δανία, αποδεικνύοντας πως ο καφές είναι υπόθεση της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Άλλωστε, η διάσημη πρέσα για γαλλικό καφέ είναι εφεύρεση των σκανδιναβικών χωρών.

Η Γερμανία κατατάσσεται πέμπτη με 675 φλιτζάνια, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 658 φλιτζάνια ανά κάτοικο. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Εσθονία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Οι Έλληνες δεν διανοούνται να κόψουν τον καφέ

Ωστόσο, στην έρευνα της Kappa Research, το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί ποτέ να κόψει τον καφέ. Ωστόσο, ένα ποσοστό 17% θα το έκανε για λόγους υγείας, ποσοστό 14% για οικονομικούς λόγους και το 13% επειδή ο καφές του προκαλεί αϋπνία.

Συν τοις άλλοις για το 38% εκείνων που πίνουν καφέ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του στο σπίτι, στη δουλειά ή και εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για άλλα αίτια, θα σήμαινε αυτομάτως και τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών.

Η ποσοτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για την Ελληνική Ένωση Καφέ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων στις 13 περιφέρειες της χώρας στο διάστημα 17 έως και 24 Ιανουαρίου.

Σε αυτήν συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω. Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά 61% (611 άτομα) με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και κατά 39% (392 άτομα) με βάση ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω του ειδικά διαμορφωμένου online πάνελ της Κάπα Research.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση