Ο λιλιπούτειος ψαράδικος οικισμός, Μέζαπος, με 31 κατοίκους, είναι χτισμένος στον ομώνυμο κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι στη Μέσα Μάνη και ήταν το ορμητήριο του θρυλικού πειρατή Σάσσαρη.
Το ψαροχώρι της Μάνης που η ονομασία του προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκής προέλευσης λέξη «άπα», δηλαδή νερό, και το επίθετο «μέσσος» της αιολικής διαλέκτου, σύμφωνα πάντα με τον γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο. Η ομορφιά του είναι πράγματι μοναδική, ωστόσο σε αυτό το μικρό χωριό λέγεται πως δρούσε ένα περιβόητος, Έλληνας πειρατής.
Ο μονόφθαλμος πειρατής Σάσσαρης δρούσε στα μέσα του 18ου αιώνα. Λέγεται ότι ίσως σε μια από τις σπηλιές στην περιοχή βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός του πειρατή. Πριν το τέλος, ο πειρατής επέστρεφε στο Μέζαπο με λάφυρο ένα γαλλικό πλοίο, ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τουρκικό στόλο και έτσι έληξε άδοξα η δράση του.
Όπως ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, έτσι και ο μαγικός αυτός οικισμός του Μέζαπου είναι χτισμένος πάνω σε μια βραχώδη και άγονη τοποθεσία ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, μα με την πιο υπέροχη θέα που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί.
Το «S» σας έχει ταξιδέψει σε όλη τη μυστηριακή περιοχή της Μάνης, παρουσιάζοντας όλες τις ομορφιές της και τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στη νότια Πελοπόννησο. Γεωγραφικά η Μέσα Μάνη, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Τα μέρη της διακρίνονται με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή της Ανατολικής ή προσηλιακή Μάνης, που βλέπει προς το Λακωνικό Κόλπο και σε εκείνη της δυτικής πλευρά ή απόσκερης ή αποσκιερής Μάνης, που βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο.
Βορειότερα της Δυτικής Μάνης, δηλαδή από την περιοχή της Καρδαμύλης, βρίσκονται τα μέρη της Μεσσηνιακής Μάνης, ή της Έξω Μάνης όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Τόσο η Λακωνική όσο και η Μεσσηνιακή Μάνη είναι πανέμορφες. Στη Λακωνική θα ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία. Η ομορφιά της είναι άγρια, όπως και το ακατέργαστο τοπίο της.
Στην «άγρια» αυτή μαγική γη, στη Μέσα Μάνη, ανάμεσα σε υπέροχες σπηλιές και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, κρύβεται ένα πραγματικό διαμάντι, όπως και πολλά – πολλά ακόμα μυστικά, ο Μέζαπος. Άλλες παραλίες που μπορείς να επισκεφτείς είναι το Μαρμάρι, ο Γερολιμένας, το Πόρτο Κάγιο και το Σκουτάρι.
Ο Μέζαπος ήταν λημέρι
Σύμφωνα με το κανάλι του YouTube, Travel Inspiration, κατά το παρελθόν, ο Μέζαπος ήταν το λημέρι και καταφύγιο του θρυλικού πειρατή Νικόλαου Σάσσαρη ή Κάτζου, γνωστός στην ιστορία ως ο «Μονόφθαλμος», που έδρασε στην Μεσόγειο κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.
Στις σπηλιές του ο Μέζαπος έκρυβε τα πλοία, τα λάφυρα και τους θησαυρούς του, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκονταν και ο 16 μέτρων ύψος πύργος του, στον οποίο υπήρχαν ειδικά κατασκευασμένα υπόγεια αλλά και μυστικοί διάδρομοι που οδηγούσαν μέχρι τη θάλασσα.
Ο πύργος είχε κανόνια τα οποία εκλάπησαν ή πουλήθηκαν, ενώ στις μέρες μας, τα ερείπιά του δεν θυμίζουν σε τίποτα τη μεγαλοπρέπεια εκείνης της εποχής.
Ο Μέζαπος, στον κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι
Κοιτώντας κανείς από ψηλά τον Μέζαπο, μπορεί να κατανοήσει με μιας όλους τους θρύλους που αφορούν τον υπέροχο αυτό τόπο. «Κρυμμένος» στον ομώνυμο κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι, με τα πιο «ριζωμένα» καταπράσινα νερά που μέσα τους καθρεπτίζεται ολόκληρη η ομορφιά της άγονης καφετιάς Μανιάτικης γης, αποτυπώνει αυτό που πραγματικά είναι.
Ένας άγριος τόπος ντυμένος με μια αυθεντική πραγματικότητα που τυλίχθηκε με θρύλους και ιστορίες ώστε να ταξιδεύει ήρεμα το μυαλό στη δική του συγκλονιστική αλήθεια. Εάν λοιπόν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που γοητεύεστε από ενδιαφέρουσες εικόνες, τότε ο Μέζαπος έχει πολλές να σας προσφέρει…
Ο ευλογημένος αυτός τόπος έχει αμέτρητα τοπία που εντυπωσιάζουν. Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου. Η θέα είναι ανυπέρβλητη και κόβει την ανάσα.