Quantcast
13:05
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:05
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Μεταξόλακας Πτελεού»: Το σπήλαιο 500 χιλιάδων χρόνων της Μαγνησίας (εικόνες)

Σπήλαιο στη Μαγνησία / Φωτογραφία: magnesianews.gr

Σπήλαιο στη Μαγνησία / Φωτογραφία: magnesianews.gr

29.01.2022
13:07
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2022 • 16:56
Δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πτελεού Μαγνησίας θα βρεις το σπήλαιο «Μεταξόλακας Πτελεού»

Recently updated on January 31st, 2022 at 04:56 pm

Το «Μεταξόλακας Πτελεού» είναι ένα από τα πλέον καταστόλιστα σπήλαια της Θεσσαλίας βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πτελεού Μαγνησίας.

Η είσοδός του είναι βαραθρώδης 4 μέτρων κι εντοπίζεται σε υψόμετρο 589 μέτρων στο όρος Χλωμό μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Η υπόγεια αυτή μορφή διανοίγεται σε μάρμαρα ηλικίας Τριαδικού-Ιουρασικού. Η ηλικία του πετρώματος δηλαδή, είναι περίπου 200 εκατομμυρίων ετών, ενώ το σπήλαιο έχει δημιουργηθεί από διαλυτική δράση του νερού τα τελευταία 500.000 χρόνια.

Πλήθος και ποικιλία σπηλαιοθεμάτων

Το συνολικό του μήκος δεν ξεπερνά τα 146 μέτρα, αλλά το στοιχείο όμως που το κατατάσσει στα ομορφότερα της Θεσσαλίας είναι το πλήθος και η ποικιλία των σπηλαιοθεμάτων. Στο εσωτερικό του συναντώνται δεκάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ εντυπωσιακές κολώνες από την ένωση αυτών των σπηλαιοθεμάτων υφίστανται στο βάθος του σπηλαίου. Επίσης κρύσταλλοι ασβεστίτη ενώνονται δημιουργώντας εκπληκτικές μορφές. Τα κοράλλια των σπηλαίων, ένα βοτρυοειδές σπηλαιόθεμα που δημιουργείται από ρεύματα αέρα πάνω σε επιφάνειες του σπηλαίου, κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του κυρίως πάνω στους σταλακτίτες και στους σταλαγμίτες του Μεταξόλακα.

Σπήλαιο στη Μαγνησία
Σπήλαιο στη Μαγνησία / Φωτογραφία: magnesianews.gr

Στενά περάσματα

Ένα επίσης χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι τα στενά περάσματα που έχει σε διάφορα σημεία. Επιπλέον αρκετές νυχτερίδες διαβιούν στο εσωτερικό του, αλλά και πολλοί ασπόνδυλοι οργανισμοί. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι 16.4 °C και είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η υγρασία αγγίζει το 100%.

Το σπήλαιο εξερευνήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον τοπικό σπηλαιολογικό σύλλογο του Βόλου την ΕΣΕΘ Χείρων και μόλις την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 ολοκληρώθηκε η χαρτογράφησή του. Η αποτύπωση ενός σπηλαίου είναι δύσκολη διαδικασία και απαιτεί αρκετό χρόνο και εξειδικευμένο εξοπλισμό τον οποίο διαθέτουν τα μέλη του Χείρωνα.

Το αποτέλεσμα της χαρτογράφησης είναι ικανοποιητικό και βοηθά τους σπηλαιοεξερευνητές σε μελλοντικές εξερευνήσεις, αλλά και στην κατανόηση της δημιουργίας αυτής της υπόγειας καρστικής μορφής. Τα μέλη του Χείρωνα που συμμετείχαν στην τελευταία αποστολή χαρτογράφησης ήταν ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, η Ιωάννα Ρίζου, ο Σπύρος Καλομάνης και η Άννα Ασλάνογλου.

Σπήλαιο στη Μαγνησία
Σπήλαιο στη Μαγνησία / Φωτογραφία: magnesianews.gr

«Βανδαλισμοί σταλακτιτών, αλλά και επιγραφές με χάραξη»

Ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι οι καταστροφές που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Σε πολλά σημεία υπάρχουν βανδαλισμοί σταλακτιτών, αλλά και επιγραφές με χάραξη. Επιπλέον έχει τοποθετηθεί σιδερένια καταπακτή στην είσοδό του που εμποδίζει την κυκλοφορία των νυχτερίδων. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα σπήλαια είναι κρίκος της γεωλογικής μας κληρονομιάς και η προστασία τους είναι χρέος του καθένα μας και κυρίως της πολιτείας.

Η είσοδος σε σπήλαια πρέπει να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένους σπηλαιοεξερευνητές, διότι υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα ατόμων που δεν έχουν εξερευνητικές γνώσεις, αλλά και για την προστασία του ίδιου του σπηλαίου.

Πηγή: magnesianews.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση