Recently updated on August 28th, 2024 at 10:52 pm
Στις 28 Οκτωβρίου του 2023, ο Μάθιου Πέρι εντοπίστηκε νεκρός, στο τζακούζι του, ύστερα από υπερβολική δόση κεταμίνης, όπως απεφάνθη.
Νωρίτερα από τον θάνατό του, ο Τσάντλερ Μπινγκ των Friends, είχε γράψει, μεταξύ άλλων, στα απομνημονεύματά του, «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing», πως η αίσθηση της κεταμίνης ήταν «σαν να σε χτυπάνε στο κεφάλι με ένα τεράστιο φτυάρι ευτυχίας».
Και ήταν τελικά εκείνη που του έδωσε και τη χαριστική βολή. Ο Μάθιου Πέρι είχε υποβληθεί σε θεραπεία με κεταμίνη, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και το άγχος. Η υπερβολική δόση αυτού του παραισθησιογόνου φαρμάκου, όμως, τον οδήγησε στον θάνατο.
Μάλιστα, οι τελευταία του λέξεις, φαίνεται πως ήταν «δώσε μου μια μεγάλη δόση», έτσι αποκαλύπτουν τουλάχιστον τα δικαστικά έγγραφα.
Πέντε άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, ενώ η χρήση της κεταμίνης άνοιξε και μια μεγάλη συζήτηση για τη δημοφιλία της στο Χόλιγουντ, όπως αναφέρει το BBC.
Η δημοφιλία της κεταμίνης
Τα δικαστικά έγγραφα διεισδύουν στον εθισμό του Μάθιου Πέρι με τα ναρκωτικά, ο οποίος πάλεψε για δεκαετίες, όμως ταυτόχρονα αναλύουν εις βάθος την ζήτηση που έχει η κεταμίνη στο Χόλιγουντ, σε βαθμό που έχει οδηγήσει και στην άνθηση της αγοράς. Υπάρχει ένα δίκτυο, το οποίο προσφέρει αυτό το αναισθητικό και παραισθησιογόνο φάρμακο, ακόμα και με διαδικτυακές υπηρεσίες που δίνουν εύκολη πρόσβαση σε συνταγές.
Όπως, μάλιστα, εξήγησε ο Δρ. Ντέιβιντ Μαχτζούμπι, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Γιατρών Κεταμίνης, «είναι πολύ εύκολο να το αποκτήσεις, είτε παράνομα, είτε με ιατρική συνταγή. Έχω διάσημους που παίρνουν συνταγή από εμένα. Είναι πολύ εύκολο».
Το δίκτυο που κινεί την κεταμίνη στο Χόλιγουντ
Από την έρευνα του θανάτου του Μάθιου Πέρι, αποκαλύφθηκε ένα «ευρύ παράνομο εγκληματικό δίκτυο», το οποίο προμήθευε μεγάλες ποσότητες κεταμίνης σε όλο το Λος Άντζελες. Τα δικαστικά έγγραφα περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τους τελευταίους μήνες του ηθοποιού, και τη μετάβασή του από την θεραπεία σε μια κλινική κεταμίνης για την κατάθλιψη και το άγχος.
Ένας γιατρός χορηγούσε το φάρμακο και παρακολουθούσε για τυχόν παρενέργειες, με τον εθισμό να τον οδηγεί τελικά σε «αδίστακτους γιατρούς» και σε ένα δίκτυο πλανόδιων εμπόρων. Μάλιστα, ο Μάθιου Πέρι, δύο μήνες πριν τον θάνατό του, είχε αγοράσει δεκάδες φιαλίδια κεταμίνης, ενώ τρεις ήμερες πριν εντοπιστεί νεκρός, ο βοηθός του τού είχε κάνει έξι ενέσεις την ημέρα.
Οι κατηγορίες εις βάρος πέντε ατόμων για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
Στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε άνθρωποι οδηγήθηκαν για κατάθεση, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δηλώσει ένοχοι. Συνολικά, αντιμετωπίζουν 23 κατηγορίες για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι.
Πρόκειται για τους:
- Kenneth Iwamasa: Ο προσωπικός βοηθός του Μάθιου Πέρι που ομολόγησε την ενοχή του. Παραδέχτηκε πως βοήθησε και συνωμότησε με τους ακόλουθους, για να αποκτήσει ο ηθοποιός, παράνομα, την κεταμίνη. Όπως παραδέχτηκε, επίσης, επανειλημμένα χορηγούσε ενέσεις κεταμίνης στον Πέρι, συμπεριλαμβανομένης και της δόσης που τον σκότωσε.
- Δρ Salvador Plasencia: Πρόκειται για τον γιατρό που κατηγορείται πως προμήθευσε τον Μάθιου Πέρι με μεγάλες ποσότητες κεταμίνης, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που του έκανε ο ίδιος τις ενέσεις, ακόμα και σε δημόσιο χώρο στάθμευσης. Ήταν ο ίδιος που έμαθε και στον βοηθό του ηθοποιού, πώς να του κάνει τις ενέσεις. Ο γιατρός, πάντως, δηλώνει αθώος.
- Δρ Mark Chavez: Ο εν λόγω γιατρός ομολόγησε την ενοχή του για τη διανομή κεταμίνης και παραδέχτηκε πως την πούλησε και στον Plasencia, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που είχε αποκτήσει από μια κλινική κεταμίνης.
- Jasveen Sangha: Ή αλλιώς η «βασίλισσα της κεταμίνης». Μία έμπορος του δρόμου που τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν πως συνεργαζόταν με πολλούς διάσημους, καθώς και πρόσωπα υψηλού επιπέδου. Κατηγορείται πως προμήθευσε και την κεταμίνη που σκότωσε τον Μάθιου Πέρι. Οι αρχές εντόπισαν στο σπίτι της δεκάδες φιαλίδια κεταμίνης και χάπια, ωστόσο εκείνη δηλώνει αθώα για όλες τις κατηγορίες.
- Eric Fleming: Ένας μεσάζων που, όπως λένε οι αρχές, πήρε ναρκωτικά από την Sangha και τα έδωσε στον Μάθιου Πέρι και τον βοηθό του. Ομόλογησε την ενοχή του για μια κατηγορία συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης και για μια κατηγορία διανομής κεταμίνης που προκάλεσε θάνατο.
Η τοξική σχέση ανάμεσα στους διάσημους και τους γιατρούς
Τo BBC μίλησε με γιατρούς και ειδικούς, για την τοξική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ διασημοτήτων και ιατρικής. «Η ειδική μεταχείριση για τους VIP συνήθως δεν είναι η καλύτερη θεραπεία», δήλωσε ο Δρ Gerard Sanacora, διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας για την Κατάθλιψη του Πανεπιστημίου Yale.
«Δεν τηρούν όλοι οι γιατροί τον όρκο του Ιπποκράτη», εξηγώντας επίσης πως όταν πρόκειται για VIP πελάτη, «χάνουν την προοπτική τους». Κι αυτό γιατί ως αντάλλαγμα υπάρχουν υποσχέσεις και προσκλήσεις σε μεγάλα πάρτι ή δωρεές σε ερευνητικά προγράμματα ή φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ο Δρ Mahjoubi, ο οποίος λειτουργεί δύο κλινικές κεταμίνης στην Καλιφόρνια – συμπεριλαμβανομένης μιας στο Λος Άντζελες – είπε στο BBC πως όταν οι διασημότητες είναι ασθενείς, τότε τα όρια είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Πρόσθεσε, επιπλέον, πως έχει αντιληφθεί πως η κεταμίνη είναι ένα δημοφιλές ναρκωτικό για τους διάσημους, που πιστεύουν πως είναι πιο ασφαλές από την κοκαΐνη.
Ένας άλλος γιατρός στο Λος Άντζελες, ο οποίος διαχειρίζεται κέντρα διαχείρισης πόνου, αποκάλεσε τη διάδοση θεραπειών με κεταμίνη ως τη νέα «άγρια Δύση» και ανέφερε πως υπάρχουν λεπτές σχέσεις μεταξύ γιατρών και ορισμένων διασημοτήτων.
Επί της ουσίας, εξήγησε πως πως όλοι θέλουν να γίνουν γιατροί για τους αστέρες, ενώ ορισμένοι φτάνουν μέχρι και να προσφέρουν δωρεάν θεραπείες ή να κλείνουν την κλινική για ιδιωτική πρόσβαση. «Υπάρχουν διασημότητες που περνούν από γιατρό σε γιατρό, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον», χαρακτηρίζοντας τη σχέση αυτή, περίεργη.
Οι εν λόγω διάσημοι έχουν συνηθίσει μόνο το «ναι» ως απάντηση. Αν κάποιος τους αρνηθεί κάτι, τότε απλά θα πάνε σε άλλον γιατρό. Ο Garrett Braukman, εκτελεστικός διευθυντής των Alta Centers, ενός κέντρου θεραπείας αποκατάστασης και αποτοξίνωσης στο Χόλιγουντ, δήλωσε πως αυτά τα «ναι» μπορούν να έχουν συνέπειες που θα σου αλλάξουν τη ζωή.
Τόνισε, πως το 20 με 30% των ασθενών εργάζονται στη βιομηχανία του κινηματογράφου, και υπογράμμισε πως έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στον εθισμό στην κεταμίνη, η οποία όμως δεν ξεπερνά το αλκοόλ, την κοκαΐνη και τα οπιοειδή.
Πηγή: Jenny.gr