10:23
12/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:23
12/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η ευτυχία να ζεις στην Ελλάδα: 12 λόγοι που λατρεύουμε τη μεσογειακή διατροφή

Πιάτα, παραδοσιακοί εκπρόσωποι στη μεσογειακή διατροφή / Φωτογραφία: Unsplash

Πιάτα, παραδοσιακοί εκπρόσωποι στη μεσογειακή διατροφή / Φωτογραφία: Unsplash

01.10.2022
15:57
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2022 • 8:18
Έχουμε το προνόμιο να ζούμε στη χώρα που εξάγει την πιο διάσημη δίαιτα στον κόσμο, τη μεσογειακή διατροφή

Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου! Πόσες φορές δεν το έχεις ακούσει να λέγεται σε παρέες, σε πηγαδάκια, ακόμη και από επίσημα χείλη; Αν και αυτό μάλλον είναι κάτι το υποκειμενικό, πολύ πιο αντικειμενικά και αβίαστα μπορούμε να διαλαλήσουμε πως έχουμε την πιο υγιεινή κουζίνα του κόσμου: εκείνη που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή.

Αν πιθανότατα θα έχετε ακούσει δεκάδες φορές για αυτή, έχει ενδιαφέρον να αναζητήσουμε τους λόγους που τα ελληνικά γεμιστά, τα απαράμιλλης γεύσης και θρεπτικής αξίας όσπρια και οι κλασικές, παραδοσιακές συνταγές έχουν γίνει ένα από τα διασημότερα πλάνα διατροφής στον κόσμο.

Με τον όρο μεσογειακή διατροφή ορίζουμε όλα εκείνα τα υλικά και τα συστατικά που φύονται (πιότερο παρά αναπνέουν) στα παράλια των ευρωπαϊκών κατά κύριο λόγο ακτών της Μεσογείου. Ήτοι, η ελληνική και η ιταλική κουζίνα ως επί το πλείστον.

Το έντονο ενδιαφέρον για την μεσογειακή διατροφή τη δεκαετία του ’50

Η μεσογειακή διατροφή κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών από τις ΗΠΑ που θέλησαν να διαπιστώσουν πως γίνεται και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι λιγότερο διαδεδομένα στους λαούς εδώ της γειτονιά μας. Η αναζήτηση του μυστικού μακροζωίας θα πρέπει να αναζητηθεί πίσω στο 1950, τότε που η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν είχε «μπολιαστεί» τόσο με λιπαρά και δεν περιελάμβανε κρέας κάθε δεύτερη μέρα.

Έκτοτε, πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα βότανα και τα μπαχαρικά, αποτελούν τη βάση για την περίφημη πλέον στα πέρατα του κόσμου μεσογειακή διατροφή.

Πιρούνι τυλιγμένο σε μεζούρα για δίαιτα
Πιρούνι τυλιγμένο σε μεζούρα για δίαιτα / Φωτογραφία: Unsplash

Και κορωνίδα αυτής είναι το δίχως άλλο, το ελαιόλαδο, κύρια πηγή προστιθέμενων όμως ακόρεστων λιπαρών. Δεν είναι τυχαίο πως Ιταλία και Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία είναι οι κύριοι παραγωγοί ελαιολάδου στον κόσμο, ενώ στη χώρα μας είμαστε πρωταθλητές στην κατανάλωσή του κατ’ άτομο ετησίως.

Επιπλέον, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά περιλαμβάνονται με μέτρο. Το κόκκινο κρέας και τα γλυκά καταναλώνονται μόνο περιστασιακά.

Τέλος, το κρασί συνδέεται συχνά με τη μεσογειακή διατροφή. Μπορεί να συμπεριληφθεί αλλά μόνο με μέτρο. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει άλλους κινδύνους για την υγεία.

12 λόγοι που πρέπει να αγκαλιάσετε τη μεσογειακή διατροφή

Χωρίς να θεωρητικολογούμε λεπτό, βουτάμε στον δωδεκάλογο της υγείας και της ευεξίας, που λέγεται μεσογειακή διατροφή, όπως τον επιμελήθηκε η Μαρία Αγγελακοπούλου για το WomanIdol.

1. Έκπληξη! Δεν χρειάζεστε θερμιδομετρητή

Στη μεσογειακή διατροφή, δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες ή να κόβετε εντελώς ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Αντίθετα, βγάζετε από τη ζωή σας τα βλαβερά λιπαρά (αντικαθιστώντας π.χ. το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρέας με τα ψάρια και τα πουλερικά), απολαμβάνετε φρέσκα φρούτα αντί για χυμούς γεμάτους ζάχαρη και επιλέγετε μέσα από μια τεράστια ποικιλία ολόφρεσκων λαχανικών και οσπρίων.

Λαχανικά
Λαχανικά / Φωτογραφία: Pixabay

Οι ξηροί καρποί επιτρέπονται αλλά όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα από μια μικρή χούφτα την ημέρα. Μπορείτε επίσης να τρώτε ψωμί και να πίνετε κρασί αλλά πάντοτε με μέτρο.

2. Το φαγητό είναι πραγματικά φρέσκο

Όταν τρώμε με βάση τη μεσογειακή διατροφή, δεν υπάρχουν κατεψυγμένα τρόφιμα και φαστ φουντ. Η εστίαση γίνεται σε φρέσκα, εποχιακά φαγητά που ετοιμάζονται με απλούς τρόπους.

Φρέσκο σπανάκι, κολοκυθάκια, ντομάτες και άλλα κλασικά ελληνικά προϊόντα, όπως οι ελιές και η φέτα, μπορούν να αποτελέσουν μαζί και με άλλα λαχανικά της επιλογής σας, μια πεντανόστιμη σαλάτα!

3. Επιτρέπεται το ψωμί

Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία και είναι γενικά περισσότερο υγιεινά σε σχέση με αυτά του λευκού αλευριού.

Φούρνος με ψωμί
Φούρνος με ψωμί / Φωτογραφία: Eurokinissi

Δοκιμάστε πίτα ολικής άλεσης βουτηγμένη σε λάδι, χούμους ή ταχίνι.

4. Τα λιπαρά δεν είναι απαγορευμένα

Τα λιπαρά –αυτά που είναι καλά για την καρδιά- είναι βασικό συστατικό αυτής της διατροφής. Θα τα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και το λάδι.

Ελαιόλαδο σε μπωλ
Ελαιόλαδο σε μπωλ

Αυτά τα λιπαρά, και όχι τα κορεσμένα ή τα τρανς που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο φαγητό αλλά και βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη και του καρκίνου.

5. Το μενού είναι τεράστιο!

Η μεσογειακή διατροφή δεν περιορίζεται μόνο στο ελληνικό και ιταλικό φαγητό. Η Μεσόγειος περιλαμβάνει επιπλέον την Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μαρόκο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Διαλέξτε φαγητά που έχουν μια συγκεκριμένη βάση. Λίγο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, με πολλά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και προϊόντα ολικής άλεσης.

6. Τα μπαχαρικά είναι υπέροχα

Τα μεσογειακά βότανα και μπαχαρικά προσθέτουν τόσο πολλή γεύση στο φαγητό σας που πολλές φορές δεν θα χρειαστείτε καν αλάτι. Μερικά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Ο κόλιανδρος και το δεντρολίβανο, για παράδειγμα, έχουν αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.

7. Είναι εύκολο να μαγειρέψεις

Τα ελληνικά γεύματα είναι πολλές φορές μικρά πιατάκια συνδυασμένα μεταξύ τους, οι λεγόμενοι μεζέδες. Μπορείτε να βάλετε ένα είδος πλατό τυριών, ελιές, ξηρούς καρπούς, ή και μαγειρεμένα φαγητά, όπως κομματάκια χοιρινού, κάποιο είδος πίτας κ.ά.

8. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση κρασιού

Σε πολλές μεσογειακές χώρες οι άνθρωποι πίνουν κρασί με το φαγητό τους, ιδιαίτερα σε αυτές που το φαγητό είναι συχνά ένα είδος κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Άλλωστε μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κρασί τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες, μπορεί να είναι καλό για την καρδιά.

Ποτήρια με κόκκινο κρασί
Ποτήρια με κόκκινο κρασί / Φωτογραφία: Unsplash

Το κόκκινο συγκεκριμένα είναι η μεσογειακή επιλογή και ίσως να είναι πιο υγιεινό από το λευκό.

9. Δεν πεινάμε

Η μεσογειακή διατροφή επιτρέπει την κατανάλωση νόστιμων και ικανοποιητικών φαγητών που λόγω της σύστασής τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο στη χώνεψη. Επιπλέον, ακόμα και εάν πεινάσετε, μπορείτε πάντα να τσιμπήσετε λίγους ξηρούς καρπούς, λίγες ελιές ή λίγη φέτα ή χαλούμι.

10. Ενδείκνυται για την απώλεια βάρους

Λογικά θα νομίζετε ότι χρειάζεται ένα θαύμα για να χάσετε βάρος τρώγοντας ξηρούς καρπούς, τυρί και ελιές. Αυτά όμως τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής, σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό φαγητού, σας αφήνουν μια αίσθηση κορεσμού.

Πώς αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες τη δίαιτα
Πώς αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες τη δίαιτα

Και σίγουρα αυτό βοηθά στο να επιμείνετε σε μια δίαιτα. Η συστηματική σωματική άσκηση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία τής δίαιτας που είναι βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή.

11. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστεί αργότερα

Σχεδόν τα πάντα είναι καλά για την καρδιά στη μεσογειακή διατροφή καθώς υπάρχουν τρόφιμα που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, βοηθούν τις αρτηρίες να μένουν καθαρές. Το ψάρι βοηθάει επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην πίεση.

12. Βοηθάει το μυαλό

Τα ίδια καλούδια που προστατεύουν την καρδιά σας, προστατεύουν και το μυαλό σας. Δεν τρώτε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές. Αντίθετα καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που κάνουν το μυαλό σας…ξυράφι!

Διαβάστε ακόμη στο WonaIdol


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση