Quantcast
23:25
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:25
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης: «Μπήκα σε goblin mode» ψήφισαν οι πολίτες – Τι σημαίνει όμως

Ένα γκόμπλιν σε γκράφιτι στον τοίχο, αναφορικά με τη λέξη της χρονιάς . Φωτογραφία: Unsplash

Ένα γκόμπλιν σε γκράφιτι στον τοίχο, αναφορικά με τη λέξη της χρονιάς . Φωτογραφία: Unsplash

06.12.2022
09:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2022 • 14:50
Η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης

Το 2022 πλησιάζει στο τέλος του και τα μεγάλα λεξικά του κόσμου παρουσιάζουν τις λέξεις που χαρακτήρισαν περισσότερο την χρονιά που κλείνει. Αυτό που προέκυψε όμως από το λεξικό της Οξφόρδης μάλλον θα ξαφνιάσει πολλούς.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η λέξη – ή για να ακριβολογούμε, η φράση – που επελέγη αυτή τη χρονιά είναι αποτέλεσμα ψηφοφορία του κοινού, μια παγκόσμια πρώτη για το λεξικό.  Σύμφωνα με το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το λεξικό της αγγλικής γλώσσας της Οξφόρδης, πρόκειται για έναν αργκό όρο που χρησιμοποιείται συχνά σε εκφράσεις όπως «είμαι σε goblin mode» ή «να μπαίνεις σε goblin mode».

Τι είναι όμως αυτή η παράξενη φράση που ήρθε να χαρακτηρίσει το 2022; Πρόκειται για «ένα είδος συμπεριφοράς που είναι αδιαμαρτύρητα αυταρχική, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει τους κοινωνικούς κανόνες ή τις προσδοκίες». Με λίγο πιο απλά λόγια, κάποιος μπαίνει σε goblin mode και κοιτάει στην ελληνική αργκό την πάρτη του, σε σημείο που να φαίνεται απολύτως άπληστος και χωρίς ενσυναίσθηση.

Πώς προέκυψε η λέξη στο λεξικό της Οξφόρδης

Όπως εξηγεί δημοσίευμα του BBC, ο όρος άρχισε να εμφανίζεται στο διαδίκτυο το 2009, αλλά έγινε viral νωρίτερα φέτος με αφορμή ένα φανταστικό σκάνδαλο με πρωτοσέλιδα που αφορούσε την ηθοποιό και μοντέλο Τζούλια Φοξ, καθώς και μια δημοφιλή ανάρτηση στο Reddit που περιγράφει κάποιον που συμπεριφέρεται σαν καλικάντζαρος.

Καθώς οι περιορισμοί του Covid χαλάρωναν, ο όρος συνέχισε να αναπτύσσεται όσο οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στον τρόπο ζωής, όπως είχε διαμορφωθεί πριν. Οι ώρες καραντίνας, η δυνατότητα πολλών εξ ημών να δουλεύουμε από μακριά ή ακόμη και η συνειδητοποίηση πως η δουλειά μας δεν μας ταιριάζει και δεν μας γεμίζει, όλα αποφθέγματα της πανδημίας, οδήγησαν τον κόσμο να θέλει να κοιτάξει περισσότερο στον εαυτό του.

«Το goblin mode τα σπάει»

Όλα αυτά τέλος πάντων, προκάλεσαν μια εκστρατεία για την επιλογή της λέξης αυτής, με το περιοδικό PC Gamer να ζητά από τους αναγνώστες να «αφήσουν στην άκρη τις μικροδιαφορές μας και να ψηφίσουν το “goblin mode” αντί του “metaverse” ως τη λέξη της Οξφόρδης της χρονιάς», πολύ απλά γιατί «το goblin mode τα σπάει».

Είναι ίσως δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτή τη λογική, όταν πολλοί από εμάς μπορεί να αισθανόμαστε περιστασιακά λίγο σαν goblin. Όπως είπαμε, είναι η πρώτη φορά που η λέξη της χρονιάς επιλέγεται από το κοινό, μια απόφαση που ελήφθη σε μια χρονιά που οι διοργανωτές περιέγραψαν ως «πιο διχασμένη από ποτέ».

Η δεύτερη θέση ήταν η λέξη metaverse, για το περιβάλλον του ψηφιακού κόσμου που ανοίγεται μπροστά μας με 14.484 ψήφους, ακολουθούμενη από το #IStandWith με 8.639 ψήφους, πιθανότατα με αφορμή την αλληλεγγύη στον πόλεμο στην Ουκρανία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση