06:14
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:14
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτά είναι τα τέσσερα βήματα για να αποκτήσεις κίνητρα και να πετύχεις τους στόχους σου

Λίστα με στόχους / Φωτογραφία: Unsplash

Λίστα με στόχους / Φωτογραφία: Unsplash

20.02.2022
16:20
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2022 • 9:24
Πολλοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τους στόχους τους για το 2022

Μπορεί να διανύουμε μόλις το  δεύτερο μήνα του 2022, όμως ήδη πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.

Και εάν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία, δεν μπορεί κανείς να σε κατηγορήσει. Με μια συνεχιζόμενη πανδημία και το συνεχή καταιγισμό απογοητευτικών και εξοργιστικών ειδήσεων, πώς να βάλεις την παραγωγικότητά σου πάνω πάνω στη λίστα με τις προτεραιότητές σου;

Αλλά η αλήθεια είναι ότι το κίνητρο και η σημασία του εκτείνονται πέρα από τις απλές αποφάσεις. Μάλιστα, ψυχολογικές μελέτες έχουν βρει ότι όταν τα κίνητρά μας εξαντλούνται, η λειτουργία και η ευημερία μας υποφέρουν.

Η έρευνα της Dr Leela R. Magavi προτείνει ότι το κίνητρο μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση του αναπόφευκτου στρες και ότι η παρουσία του μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να μεγαλώνουμε καλύτερα και να ζούμε περισσότερο.

«Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα, και στη συνέχεια οδηγεί σε επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων και της απόδοσης στην εργασία», γράφει το Journals of Gerontology σχετικά με τη μελέτη της γήρανσης. «Βοηθά στην καλλιέργεια μιας ισχυρότερης αίσθησης του εαυτού, η οποία συχνά οδηγεί σε βελτίωση της σωματικής υγείας και ευεξίας».

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να βρούμε και να διατηρήσουμε τα κίνητρα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Πρόσφατη έρευνα λέει ότι η απάντηση βρίσκεται στην καλύτερη κατανόηση των τεσσάρων βημάτων της αυτο-παρακίνησης.

«Για να παρακινήσεις τον εαυτό σου, πρέπει είτε να αλλάξεις την κατάσταση είτε να αλλάξεις την κατανόησή σου για την κατάσταση», εξηγεί ο Arash Emamzadeh σε ένα άρθρο για το Psychology Today. «Αυτό-κίνητρο σημαίνει να οδηγούμαστε από μια προσωπική επιθυμία να θέσουμε πολύτιμους στόχους και να επικεντρωθούμε, να δεσμευτούμε και να προχωρήσουμε προς αυτούς τους στόχους παρά τα εμπόδια».

Και πράγματι, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στοιχεία που μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα για να τους αυξήσουμε.

1. Ο καθορισμός του στόχου

Να έχεις πάντα κατά νου τον τελικό προορισμό σου, λέει ο Emamzadeh. «Βάλε έναν στόχο, όχι ένα μέσο για έναν στόχο», συμβουλεύει. Αντίθετα, θέσε συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς και χρονικά περιορισμένους (SMART) στόχους που σε βοηθούν να παραμείνεις σε καλό δρόμο, να μην αισθάνεσαι «χαμένη» και να διατηρείς το ίδιο υγιές επίπεδο κινήτρων καθ’ όλη τη διάρκεια.

2. Επιδίωξη στόχων

Επιπλέον, για να διατηρήσεις το κίνητρο, είναι σημαντικό να παρακολουθείς την πρόοδό σου. Όταν ξεκινάς μια εργασία, το κίνητρό σου είναι συχνά στο αποκορύφωμά του. Καθώς πρόκειται να την τελειώσεις και το τέλος είναι ορατό, τα επίπεδα κινήτρων σου αυξάνονται ξανά. Ωστόσο, αυτή η μεσαία ηρεμία μπορεί συχνά να είναι επιζήμια, με αποτέλεσμα να απομακρυνθείς από τη ρουτίνα και τελικά να καταλήξεις εκτός τροχιάς. Για να καταπολεμηθεί αυτό, ο Emamzadeh προτείνει να διατηρείται η μέση περίοδος όσο το δυνατόν πιο σύντομη για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον, όπως ο καθορισμός εβδομαδιαίων αντί μηνιαίων στόχων.

Αυτό μπορεί επίσης να βοηθηθεί με τη χρήση εγγενών κινήτρων – δραστηριότητες που είναι εγγενώς ωφέλιμες και ευχάριστες. Είναι μια απλή λογική: αν θέλεις να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, θα είναι πολύ πιο εύκολο να την τηρήσεις αν πραγματικά σου αρέσει αυτό που κάνεις.

Να θυμάσαι λοιπόν ότι η χαρά και τα επιτεύγματα συχνά έρχονται χέρι-χέρι.

3. Προσοχή στο «πώς» θα επιτύχεις τους στόχους

Σπάνια επιδιώκουμε έναν και μόνο στόχο, επομένως πρέπει να μάθουμε να κάνουμε «ταχυδακτυλουργικά», λέει ο Emamzadeh. Για να αυξήσεις τη δέσμευσή σου στον στόχο, επίλεξε πολλά μέσα για την εξυπηρέτηση ενός μόνο στόχου, όπως να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό σου και να ασκείσαι περισσότερο για να δεσμευτείς για περισσότερη αυτοφροντίδα. Για να επιτύχεις περισσότερους στόχους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα για την εξυπηρέτηση πολλαπλών αποτελεσμάτων, όπως το να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό σου για να αυξήσεις τόσο την αυτοφροντίδα όσο και την παραγωγικότητά σου.

Ωστόσο, εάν αισθάνεσαι ότι αρχίζεις να χάνεις το κίνητρο, είναι καλύτερο να επιστρέψεις σε δραστηριότητες που η καθεμία εξυπηρετεί κυρίως έναν στόχο. «Οι συγκρούσεις στόχων συχνά περιλαμβάνουν την ανάγκη να διαλέξουμε ανάμεσα σε κάτι καλό βραχυχρόνιο και κάτι μακροχρόνιο», γράφει ο Emamzadeh. «Πώς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να παραμείνει υπομονετικός; Χρησιμοποίησε παράγοντες που αποσπούν την προσοχή, υπενθύμισε στον εαυτό σου την αξία του στόχου και εμπιστεύσου τη διαδικασία».

4. Ζήτα υποστήριξη

Είναι καλό, και πραγματικά ωφέλιμο, να χρειάζεσαι λίγη υποστήριξη από άλλους ανθρώπους όταν πρόκειται για τους στόχους σου. «Η απλή παρουσία των ανθρώπων αυξάνει το κίνητρο, μεγεθύνοντας αυτό που κάνεις», λέει ο Emamzadeh. Επιπλέον, άλλοι μπορεί να θέσουν προσδοκίες για την απόδοση, να παρέχουν πόρους, να ενταχθούν σε εσάς και να χρησιμεύσουν ως πρότυπα», τα οποία αυξάνουν τα κίνητρα για τον εαυτό σου.

Επομένως, μη φοβάσαι να μοιραστείς τους στόχους σου και την πρόοδό σου με άλλα άτομα για να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Αλλά να θυμάσαι: οι στόχοι σου πρέπει να εξυπηρετούν πρώτα τον εαυτό σου, όχι τους άλλους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση