21:35
15/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:35
15/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κρατάς μυστικό; Σε ποιον άνθρωπο μπορείτε να εμπιστευτείτε τις πιο ενδόμυχες ανησυχίες σας – Ψυχολόγος φτιάχνει το προφίλ του

Άνδρας κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση που υποδηλώνει πως κάποιος πρέπει να κρατήσει μυστικό / Φωτογραφία: Unsplash

Άνδρας κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση που υποδηλώνει πως κάποιος πρέπει να κρατήσει μυστικό / Φωτογραφία: Unsplash

14.08.2022
16:26
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2022 • 13:11
Το μυστικό είναι βαρύ για να μην το μοιράζεται κανείς με κανέναν. Αλλά ποιος είναι ο έμπιστος άνθρωπος που θα το «πάρει στον τάφο του»;

Ένα μυστικό παύει να είναι τέτοιο αν το γνωρίζουν πάνω από τρεις, λέει ο θυμόσοφος λαός και πράγματι, αν μια πληροφορία είναι ευαίσθητη για εκείνον που τη γνωρίζει, τότε πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά με ποιον θα τη μοιραστεί.

Της Μαρία Καλοπούλου

Ο ψυχολόγος Michael Slepian, Ph.D και συγγραφέας του The Secret Life of Secrets (Η μυστική ζωή των μυστικών), λέει ότι ένας συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας κάνει έναν αξιόπιστο ακροατή.

Σε τελική ανάλυση, ένας έμπιστος άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει έναν χρήσιμο χώρο για να μοιραστείτε αυτό που καταλαμβάνει πολλή από την ψυχική σας ενέργεια. Πολλές φορές, μπορεί επίσης να βοηθήσει να ακούσετε κάποιες συμβουλές από μια νέα, διαφορετική οπτική γωνία.

Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν έμπιστο άνθρωπο; Θα τα βρείτε παρακάτω.

Οι τύποι προσωπικότητας που είναι καλύτεροι στο να κρατούν μυστικά

Ο Slepian λέει ότι το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητήσετε είναι η συμπόνια: «Όπως θα μπορούσατε να φανταστείτε, αυτοί είναι άνθρωποι που νοιάζονται, δεν επικρίνουν και έχουν ενσυναίσθηση», λέει.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολλά να προσφέρουν, όταν πρόκειται να τους εκμυστηρευτούν ένα μυστικό». Είναι λογικό ότι ένας συμπονετικός άνθρωπος είναι σε θέση να ακούσει πλήρως τις αγωνίες σας, με πρόθεση να καταλάβει, χωρίς να εμπλέκεται στο θέμα.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός έμπιστου ανθρώπου είναι η συμπόνοια και η ενσυναίσθηση.

Να πού μας εκπλήσσει ο Slepian: Το δεύτερο χαρακτηριστικό που λέει να ψάξουμε είναι η διεκδίκηση. «Στους ανθρώπους αρέσει να εμπιστεύονται άτομα που θεωρούν δυναμικά», σημειώνει.

«Αυτός είναι κάποιος που θα σας ωθήσει να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε». Εκτός από το να μοιράζεστε μια διαφορετική προοπτική, αυτά τα άτομα μπορούν να σας βοηθήσουν να σας παρακινήσουν να αναλάβετε δράση για αυτό που πρέπει να γίνει, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν το μυστικό σάς βαραίνει τη συνείδησή σας.

Ένας δυναμικός άνθρωπος θα σας σπρώξει να κάνετε αυτό που πρέπει να γίνει, ωθώντας σας να αναλάβετε δράση.

Τώρα, το τελευταίο χαρακτηριστικό ενός καλού μυστικοφύλακα είναι λίγο πιο υποκειμενικό: «Θέλετε να επιλέξετε κάποιον που θα έχει παρόμοια ηθική με εσάς. Δεν θέλετε να προκαλέσετε μια έντονη ηθική αντίδραση στον έμπιστό σας», λέει ο Slepian.

Κοιτάξτε, αν κάποιος σκανδαλίζεται τελείως από αυτά που του λέτε, είναι πιο πιθανό να φλυαρεί. «Αν αυτό που του λέτε είναι κάτι που θεωρεί ότι είναι ηθικά επιλήψιμο, είναι πιο πιθανό να πουν σε τρίτους για αυτό το μυστικό ως τρόπο τιμωρίας αυτού που θεωρούν ανήθικη συμπεριφορά», λέει ο Slepian.

Εάν θέλετε πραγματικά να κρατήσετε τα μυστικά σας υπό το ραντάρ, βεβαιωθείτε ότι το άτομο που θα το πείτε δεν έχει κανένα ηθικό συμφέρον στο θέμα.

Σε παρόμοια σημείωση, βεβαιωθείτε ότι το άτομο στο οποίο εκμυστηρεύεστε το μυστικό σας, δεν εμπλέκεται στο πρόβλημα. «Το μυστικό περιλαμβάνει κάποιον που γνωρίζει, οπότε τώρα πρέπει να προσέχει τι συζητιέται γύρω από αυτόν;» εξηγεί ο Σλεπιάν.

«Αν αυτό είναι το μόνο άτομο με το οποίο πρέπει να μιλήσετε, απλά να ξέρετε ότι θα κάνετε τα πράγματα περίπλοκα για όλους σας Εάν μπορείτε να βρείτε κάποιον άλλο, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις περιπλοκές επιλέγοντας κάποιον που είναι έξω από τον κύκλο αυτό.”

«Όσο ευχάριστο κι αν είναι να το εκμυστηρεύεσαι σε κάποιον που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αν θέλετε πραγματικά να κρατηθεί αυτό το μυστικό, ίσως είναι καλύτερο να βρείτε ένα τρίτο άτομο».

Το συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από το άνοιγμα σε κάποιον, όπως η επικύρωση, η συμβουλή, η καθοδήγηση και η συναισθηματική υποστήριξη. Όμως, όπως σημειώνει ο Slepian, «Ένας λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν τόσα πολλά από το να εμπιστεύονται μπορεί να είναι επειδή επιλέγουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να τους εμπιστευτούν».

Αναζητώντας χαρακτηριστικά όπως η συμπόνια, η διεκδίκηση και ένας παρόμοιος ηθικός κώδικας, προετοιμάζετε τον εαυτό σας για ένα πιο θετικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη στο WomanIdolΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση