22:42
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:42
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι καταρράκτες της Πεντέλης: Σκηνικό «άγριας φύσης» μια ανάσα από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

28.05.2022

09:20

Οι δίδυμοι καταρράκτες της Πεντέλης

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως σε κάποια πλαγιά της «χαροκαμένης» (ή απλώς καμένης) Πεντέλης βρίσκεται ακόμη ένα τόσο παρθένο και μαγευτικό υδάτινο τοπίο. Κι όμως οι καταρράκτες της Πεντέλης αποτελούν την αναμφισβήτητη απόδειξη πως η φύση οργιάζει ακόμη και λίγα λεπτά από την Αθήνα.

Το ρέμα του Βαλανάρη εξακολουθεί να κυλά, συχνά ορμητικό, όσο καλοκαιριάζει πιο ήρεμο. Λίγα χιλιόμετρα από το ξακουστό Ντράφι όπου βρίσκονται οι πηγές του, ο Βαλανάρης σχηματίζει τους διπλούς ή δίδυμους καταρράκτες. Ανάλογα με την εποχή, το νερό που λιμνάζει στο σημείο πέφτει ορμητικό και σχηματίζει ένα υπέροχο θέαμα, που έχει μείνει στους ντόπιους ως καταρράκτες της Πεντέλης.

Όταν πάλι βρέχει δυνατά, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο και έτσι ο 6 μέτρων καταρράκτης απορροφά τον «δίδυμο αδερφό του», αλλάζοντας την εικόνα στην περιοχή. Στη βάση του καταρράκτη δημιουργείται μία ρηχή λιμνούλα με τρεχούμενα νερά και στην κορυφή μία φυσική πισίνα με καταπράσινα, εξωτικά νερά.

Που θα βρείτε τους καταρράκτες της Πεντέλης

Οι καταρράκτες βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα κάτω από τη Λεωφόρο Αχαιών, στη μέση περίπου της μεγάλης ευθείας της λεωφόρου. Για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να περπατήσει μια πολύ μικρή χωμάτινη κατηφορική διαδρομή περίπου 100 μέτρων, με προσοχή όμως μιας και είναι σχετικά απότομη. Προς το τέλος της, πρέπει απλά να αποφασίσει εάν θέλει να βρεθεί στη βάση ή στην κορυφή των καταρρακτών.

Τόσο η ρηχή λίμνη που σχηματίζεται από τα τρεχούμενα νερά, όσο και η μικρή φυσική πισίνα στην κορυφή του καταρράκτη, αποτελούν μια όαση δροσιάς ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ενώ τα νερά του Βαλανάρη που διασχίζουν την περιοχή, προσδίδουν μια υδάτινη απαραίτητη νότα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για την ίδια τη φύση και τις υπέρογκες ανάγκες της.

Ένα άγριο τοπίο μια ανάσα από την Αθήνα

Σύμφωνα με το κανάλι στο YouTube, geokok drone_4u, που έχει κινηματογραφήσει τις εικόνες από τους καταρράκτες στην Πεντέλη, το ρέμα του Βαλανάρη είναι μια από τις τελευταίες άγριες ρεματιές που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Η ονομασία Βαλανάρης αποδίδεται στο δάσος των βελανιδιών που κυριαρχούσε κάποτε στους γύρω λόφους.

Το ρέμα ξεκινάει από τα υψώματα της Μαυρηνόρας στη νότια Πεντέλη, κινείται αρχικά νότια και στη συνέχεια φεύγει ανατολικά όπου δημιουργεί το ρέμα της Ραφήνας σε μια διαδρομή 16 περίπου χιλιομέτρων. Στο μέσο της διαδρομής του, στο ύψος του Ντράφι δημιουργεί έναν καταρράκτη, ύψους 6 μέτρων, από τους ελάχιστους της Αττικής.

Αναβάθμιση υπόσχεται η δημοτική Αρχή για τους καταρράκτες της Πεντέλης

Τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες, ώστε να αναβαθμιστεί μια από τις ωραιότερες περιοχές της Πεντέλης, ξεκινά ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Πρόκειται για το ρέμα του Βαλανάρη, το οποίο καταλήγει στον διπλό καταρράκτη ύψους 6 μέτρων και αποτελεί μια όαση ομορφιάς, μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Η δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, θα συντάξουν τη σχετική μελέτη, ώστε να την υποβάλλουν για έγκριση και χρηματοδότηση.

Στόχος είναι με την ανάπλαση να επιτευχθεί η ανάδειξη του φυσικού κάλους και για τους επισκέπτες η ασφαλής πρόσβαση στην περιοχή από τη δεύτερη είσοδο της Διώνης έως τους καταρράκτες, δηλαδή μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων.

«Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, για ακόμη μία φορά μπαίνει μπροστά, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και προωθεί άμεσα τις διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων, προς όφελος πολιτών και συνολικά του τόπου μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση η δημοτική Αρχή.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση