Με αφορμή την σημερινή ημέρα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram αποσπάσματα από ταινίας.
Στην ανάρτησή της η Φίνος Φιλμ γράφει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε γιατί το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με δύο ανθρώπινα αυτιά.
Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες “Για Ποιόν Χτυπά η Κουδούνα”, “Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα”, “Ένας Νομοταγής Πολίτης”, “Κορίτσια για Φίλημα”, “Φωνάζει ο Κλέφτης”, “Ζητείται Ψεύτης” και “Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι”».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Finos Film (@finosfilm_official)
Πώς καθιερώθηκε η 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.
Όπως αναφέρει το sansimera.gr, η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.
Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:
- Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
- Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
- Θόρυβος.
- Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
- Γεροντική ηλικία.
- Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.
«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.