Quantcast
14:26
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:26
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί οι ερωτευμένοι προσφέρουν κόκκινα τριαντάφυλλα; – Ο μύθος της Αφροδίτης που γέννησε τον «βασιλιά των λουλουδιών»

Ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα / Φωτογραφία: Unsplash

Ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα / Φωτογραφία: Unsplash

13.02.2023
22:11
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 • 9:23
Τα κόκκινα τριαντάφυλλα έχουν αυτές τις μέρες την τιμητική τους και εμείς εξερευνούμε τους λόγους που τα λουλούδια αυτά έγιναν σύμβολο των ερωτευμένων

Τις ημέρες αυτές τα κόκκινα τριαντάφυλλα έχουν την τιμητική τους, τόσο στα ανθοπωλεία, όσο όμως και στις καρδιές των ανθρώπων που δηλώνουν ή είναι ερωτευμένοι. Μια ημέρα πριν του Αγίου Βαλεντίνου, αναζητάμε τους λόγους που το ευωδιαστό αυτό λουλούδι έγινε σύμβολο του έρωτα και προσφέρεται σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ των ερωτευμένων.

Είναι αλήθεια πως η γιορτή των ερωτευμένων να έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως αφορμή για εμπορικές συναλλαγές που περιλαμβάνουν κουκλάκια, σοκολατάκια, ρομαντικά δείπνα και φυσικά κόκκινα τριαντάφυλλα.

Ωστόσο, τα κόκκινα τριαντάφυλλα δεν επινοήθηκαν τα τελευταία χρόνια που όλοι αναγνωρίζουμε ως επέτειο του έρωτα την 14η Φλεβάρη. Το λουλούδι αυτό, το οποίο και θεωρείται το ωραιότερο και το πιο «λαμπερό» από όλα τα λουλούδια, υπήρξε τέτοιο από αρχαιοτάτων χρόνων.

Σχηματίζει την καρδιά με τις παλάμες των χεριών του / Φωτογραφία: Eurokinissi
Σχηματίζει την καρδιά με τις παλάμες των χεριών του / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ναι, το κόκκινο μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως είναι το χρώμα της αγάπης. Κόκκινη άλλωστε είναι βαμμένη και η καρδιά, το πολυτιμότερο όργανο του ανθρώπου και εκείνο στο οποίο αποδίδονται τα συναισθήματα.

Όπως και στην περίπτωση του συμβόλου της καρδιάς, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην αρχαία ελληνική μυθολογία και τις ευφάνταστες ερμηνείες που έδιναν οι Αρχαίοι Έλληνες σε όλα τα όμορφα πράγματα.

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα στην αρχαιότητα

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα λοιπόν, θεωρούνταν από την αρχαιότητα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό λουλούδι. Ο μύθος θέλει την Χλωρίδα, τη θεά των λουλουδιών να ανακαλύπτει το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος. Μέσα στη θλίψη της αποφασίζει να την μετενσαρκώσει σε λουλούδι.

Η Χλωρίδα ζήτησε τότε τη βοήθεια άλλων θεών για τον σκοπό αυτό. Κάλεσε λοιπόν τη Θεά Αφροδίτη να χαρίσει στο λουλούδι ομορφιά, ενώ ο Διόνυσος της έδωσε μαγευτικό άρωμα από τον οίνο.  Παράλληλα, ο Ζέφυρος, ο θεός του ανέμου έδιωξε τα σύννεφα και ο ήλιος έλαμψε προκειμένου το λουλούδι να ανθίσει.

Με λουλούδια γέμισαν τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης
Με λουλούδια γέμισαν τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια άλλη ιστορία από την ελληνική μυθολογία, τα κόκκινα τριαντάφυλλα φύτρωσαν από το αίμα του εραστή της Αφροδίτης, Άδωνι, όταν αυτό συνάντησε τα δάκρυα της Θεάς της Ομορφιάς. Ο Άρης, ο θεός του πολέμου είχε στείλει έναν αγριόχοιρο που πλήγωσε τον όμορφο άνδρα, για να τον εκδικηθεί που κέρδισε εκείνος μια θέση στην αγκαλιά της εκθαμβωτικής θεάς. Έτσι γεννήθηκαν τα κόκκινα τριαντάφυλλα.

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα έχουν την τιμητική τους

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 250 εκατομμύρια τριαντάφυλλα παράγονται για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μόνο στη Θεσσαλονίκη φέτος, τα ανθοπωλεία εφοδιάστηκαν με 300.000 τέτοια λουλούδια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Από αυτά, 150.000 θα είναι απαραιτήτως κόκκινα, ενώ και άλλα λουλούδια θα επιλεχθούν σε κόκκινες αποχρώσεις στη συμπρωτεύουσα.

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα σηματοδοτούν την παθιασμένη αγάπη, γι’ αυτό και τα περισσότερα τριαντάφυλλα που πωλούνται για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κόκκινα.

Με λουλούδια γέμισαν τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με λουλούδια γέμισαν τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την ακρίβεια, το 43% όλων των φρέσκων κομμένων λουλουδιών που αγοράζονται ως δώρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κόκκινα τριαντάφυλλα. Ένα άλλο 29 τοις εκατό των τριαντάφυλλων που αγοράζουν οι καταναλωτές σε αυτή τη γιορτή είναι άλλου χρώματος εκτός από το κόκκινο.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων.

Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Δώρα για τον Άγιο Βαλεντίνο
Δώρα για τον Άγιο Βαλεντίνο / Φωτογραφία: Pixabay

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.

Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτεςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση