«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»! Το πιο χιλιοειπωμένο κλισέ που αποδίδουμε στους Αρχαίους Έλληνες ίσως δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει άνδρες και γυναίκες στην άσκηση. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δείχνει πότε είναι πιο ωφέλιμη η γυμναστική για άνδρες και γυναίκες ίσως δώσει ένα – δυο παραπάνω κίνητρα σε κάθε φύλο ξεχωριστά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η οποιαδήποτε γυμναστική και άσκηση είναι καλύτερη από την αδράνεια, την καθιστική ζωή και την έλλειψη φυσικής κατάστασης. Τούτου δοθέντος, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως η γυμναστική νωρίς το πρωί και εκείνη το απόγευμα και τις βραδινές ώρες έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην φυσική κατάσταση, αλλά και την ευεξία ανδρών και γυναικών.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες καίνε περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ τα βράδια είναι πολύ πιο αποδοτικά, σε επίπεδο υγείας και ευεξίας για τους άνδρες.
Με έναν τρόπο, η αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology και παρακολούθησε άτομα με υγιές βάρος, τονίζει πως ως σήμερα η γυμναστική και τα οφέλη της, βασίζονταν σε έρευνες που αφορούσαν κατά βάση άνδρες.
Οι διαφορές όμως στις ορμόνες, στα βιολογικά ρολόγια και στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης μεταξύ των δύο φύλων, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η γυμναστική για έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Το πρότζεκ «ανδρική και γυναικεία γυμναστική»
Η μελέτη 30 ανδρών και 26 γυναικών – όλοι τους δραστήριοι και υγιείς και ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών – διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε τις επιπτώσεις ενός ποικίλου προγράμματος γυμναστικής, το οποίο περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, προπόνηση αντίστασης και αντοχής.
Η μία ομάδα γυμνάζονταν για μία ώρα πριν από τις 08:30, ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε τις ίδιες δραστηριότητες το βράδυ, μεταξύ 18:00 και 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων, το οποίο συνεπικουρούσε την εξάσκηση.
Οι ερευνητές εξέτασαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων, καθώς και την ευλυγισία, τη δύναμη και την αερόβια δύναμή τους στην αρχή και στο τέλος.
Όλοι όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη βελτίωσαν τη συνολική τους υγεία και απόδοση κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από το πότε γυμνάζονταν.
Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη ώρα που μπορείτε να την κάνετε και να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας
«Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη ώρα που μπορείτε να την κάνετε και να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας» λέει ο δρ Πoλ Αρτσέριο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιστημών υγείας και ανθρώπινης φυσιολογίας στο Skidmore College της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Υποστηρίζει, σύμφωνα με το BBC, όμως ότι «κάτι άλλο συμβαίνει» που μπορεί να σημαίνει ότι η ιδανική ώρα της ημέρας για άσκηση είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες.
Είσαι γυναίκα, γυμνάσου το πρωί!
Με βάση τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί, λέει ο δρ Αρτσέριο.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή το κοιλιακό λίπος τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, και μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία ενός ανθρώπου.
Ωστόσο, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη στο άνω μέρος του σώματός τους, καθώς και τη γενική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να επιλέγουν βραδινή άσκηση.
Αντίθετα, φαίνεται πως για τους άνδρες, η ώρα της ημέρας που επέλεγαν για τη γυμναστική δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο καθώς όλοι τους βελτίωσαν την αντοχή τους, ,τόσο τα πρωινά, όσο και τα βράδια.
Όμως η βραδινή άσκηση βρέθηκε να είναι «ιδανική για τους άνδρες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και τη συναισθηματική ευεξία», λέει ο δρ Αρτσέριο.
Βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Γιατί η γυμναστική επιδρά διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες;
Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς οι αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών στο χρονοδιάγραμμα της άσκησης ήταν τόσο διαφορετικές και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα.
Υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες μπορεί να καίνε περισσότερο σωματικό λίπος το πρωί επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν περίσσεια λίπους στην κοιλιά. Οι εσωτερικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δεν διαπραγματεύονται τη γυμναστική και υποστηρίζουν πως η πρωινή άσκηση είναι μακράν πιο ωφέλιμη. Δείτε στο βίντεο γιατί: