Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους και πολυβραβευμένους σκηνοθέτες της γενιάς του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η τελευταία του ταινία, το «Poor Things» με πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ στις Χρυσές Σφαίρες, «ακυρώνοντας» όλα τα προγνωστικά που ήθελαν φαβορί την Barbie.
Για πολλούς, οι Χρυσές Σφαίρες είναι ο προάγγελος των Όσκαρ. Η υποψηφιότητα για το Poor Things θεωρείται δεδομένη. Θα καταφέρει αυτή τη φορά ο Γιώργος Λάνθιμος να κερδίσει ο ίδιος ένα χρυσό αγαλματάκι; Για το Favorite το είχε κερδίσει η Ολίβια Κόλμαν.
«Οι ταινίες μου είναι όλα προβληματικά παιδιά» παραδέχεται ο Γιώργος Λάνθιμος σε συνέντευξή του στον Guardian.
Με ταινίες δυστοπικές και ενίοτε περίεργες αλλά και κάπως άβολες που δίνουν ταυτόχρονα όμως μια αίσθηση οικειότητας, ο Γιώργος Λάνθιμος κατακτά το Χόλιγουντ με την σφραγίδα του και αποδεικνύει ότι η επιτυχία μόνο τυχαία δεν έρχεται.
Και μπορεί, αν όχι οι περισσότεροι αλλά πολλοί, να έμαθαν το όνομά του τα τελευταία χρόνια, όμως, ο Γιώργος Λάνθιμος μετρά πάνω από δύο δεκαετίες στο χώρο της σκηνοθεσίας και έχει πραγματοποιήσει πλήθος από συνεργασίες με σημαντικά ονόματα.
Γιώργος Λάνθιμος: Η διαφήμιση, τα βίντεοκλιπ και η συγγνώμη του Ρουβά
Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου του 1973. Γιος του μπασκετμπολίστα της ομάδας του Παγκρατίου και παίκτη της Εθνικής Ελλάδος Αντώνη Λάνθιμου, αρχικά ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ως καλαθοσφαιριστής της ομάδας του Παγκρατίου ενώ ξεκίνησε τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων για να τις εγκαταλείψει λόγω του κινηματογράφου.
Σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, βίντεοκλιπ και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Πολύ πριν κατακτήσει τα διεθνή φεστιβάλ και προταθεί για Όσκαρ, πολύ πριν το όνομά του γίνει γνωστό στο Χόλιγουντ, ο Γιώργος Λάνθιμος αποτύπωνε τις σκηνοθετικές του ανησυχίες σε βιντεοκλίπ και τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Το 1995 σε ηλικία 22 ετών, έρχεται η συνεργασία με τον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος τον προσέλαβε ως βοηθό σκηνοθέτη στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους».
Το 1996 κάνει το ντεμπούτο του στην μουσική βιομηχανία, σκηνοθετώντας το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Στην Πίσω Τσέπη Του Blue Jean» της Κατερίνας Κυρμιζή, το «Δέκα Εντολές» της Δέσποινας Βανδή και το «Μάταια» που τραγουδάει η Μαντώ. Δύο χρόνια μετά, έρχεται η πρώτη συνεργασία με τον Σάκη Ρουβά για να ακολουθήσουν και άλλες: «Θέλεις Ή Δεν θέλεις», «Υπήρχες Πάντα», «Δεν Έχει Σίδερα Η Καρδιά Σου» και «Η Καρδιά Μου» είναι μερικές από τις επιτυχίες του ποπ σταρ που φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Λάνθιμου.
Πολλά χρόνια αργότερα, ο τραγουδιστής δήλωνε για τον Λάνθιμο ότι είχε όραμα και αισθητική για την τέχνη του και πολύ διαφορετική ενέργεια. Μάλιστα δεν δίστασε να του ζητήσει και συγγνώμη.
«Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη που δεν είχα καταλάβει το μέγεθος και το μεγαλείο του. Και κάποτε που με είχε βάλει επί ένα οκτάωρο να τρέχω με -2° στην Πεντέλη τού παραπονέθηκα και του είπα: “Γιώργο δεν μπορώ άλλο. Αύριο φεύγω ταξίδι”. Έπρεπε να πάω για ένα πρόμο για τη Eurovision και γύρω στις 6 το πρωί είχαν πάθει κράμπες τα πόδια μου και δεν άντεχα άλλο. Τότε μου είπε “δεν καταλαβαίνεις ότι για να βγει αυτό το αποτέλεσμα που θέλω πρέπει να δείξεις αυτοθυσία” και τότε τον είχα στενοχωρήσει και θέλω να του ζητήσω συγγνώμη» παραδέχτηκε ο τραγουδιστής.
Η τελευταία φορά που θα συνεργάζονταν ήταν το 2000, για το τραγούδι «Άντεξα» με το αποτέλεσμα να θεωρείται άκρως τολμηρό και πρωτοποριακό για την εποχή. Τόπλες γυναίκες εμφανίζονταν στο βίντεο κλιπ και διεκδικούσαν τον Σάκη Ρουβά με αισθησιακές κινήσεις, πάνω σε ένα τραπέζι με μήλα.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Λάνθιμος αφοσιώθηκε για λίγα χρόνια στον χώρο του θεάτρου και των διαφημίσεων. «Δεν έχουμε Ίμπιζα», όπως και το «Πουτ δε κοτ ντάουν» είναι από τα πιο γνωστά του. Επιμελήθηκε μία σειράς διαφημιστικών για την Aegean, από 2006 ως και το 2011.
«Μέσω των διαφημίσεων και των βιντεοκλίπ, πειραματίστηκα πολύ και έμαθα πολλά στο τεχνικό κομμάτι. Όσον αφορά την επικοινωνία με τους ηθοποιούς ήμουν πολύ τυχερός που σκηνοθέτησα θεατρικά έργα στην Ελλάδα -παρότι ποτέ δεν το κυνήγησα ιδιαίτερα» θα πει ο ίδιος ο Λάνθιμος σε συνέντευξή του.
Το 2001, συνεργάστηκε με τον Λάκη Λαζόπουλο στην κωμωδία «Ο καλύτερός μου φίλος» και την επόμενη χρονιά γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Uranisco Disco».
Το 2002, είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία στο «DDD» του Δημήτρη Δημητριάδη. Ακολούθησαν άλλες τρεις, όπου ξεχωρίζει το «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ για το Εθνικό Θέατρο του 2010.
Μέχρι να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την «Κινέττα» το 2005, μεσολάβησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου ο Λάνθιμος ήταν μέλος της ομάδας που σχεδίασε τις τελετές έναρξης και λήξης.
Το 2009, έρχεται ο «Κυνόδοντας» και το όνομα του Γιώργου Λάνθιμου αρχίζει να φτάνει στα αυτιά του παγκόσμιου κοινού. Είναι η ταινία που τον καθιερώνει σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, τον Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο παραγωγός του Γιώργος Τσούργιαννης, δήλωναν μετά την απονομή: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Η πορεία της ταινίας ξεκίνησε αθόρυβα και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το βραβείο. Ήταν ανέλπιστο για εμάς, παρ’ όλο που μετά την προβολή της ταινίας η αποδοχή και οι κριτικές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές».
Η ταινία περιλαμβάνεται στη λίστα που δημοσιεύει ο βρετανικός Independent με τις 40 καλύτερες ταινίες από το 2010 έως και το 2019. Οπως είχαν αναφέρει οι τρεις δημιουργοί της λίστας: «ο Κυνόδοντας είναι μια ζοφερή ιστορία απομόνωσης, αιμομιξίας, δολοφονίας γάτας και DIY οδοντιατρικής. Αλλά ο Γιώργος Λάνθιμος έχει μια κρυφή σούπερ δύναμη στο μανίκι του: Όσο πιο πολύ σε φέρνει σε αμηχανία με τις ταινίες του, τόσο περισσότερο σε τραβά να τις δεις. Το έργο του δημιουργεί περιέργεια».
Η ταινία απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 83η απονομή των βραβείων το 2011. Η υποψηφιότητα για τα Οσκαρ ήταν η απόλυτη αναγνώριση του ταλέντου αλλά και της δουλειάς του. Η ταινία «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα (Prix Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2009.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2011 ο Γιώργος Λάνθιμος τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία Άλπεις. Το 2015 με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ο Αστακός» και το 2018 με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, για την ταινία «Η Ευνοούμενη» που έκανε πρεμιέρα στις 30 Αυγούστου του 2018 στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και γνώρισε την αποθέωση.
Η συγκεκριμένη ταινία, προτάθηκε επίσης από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για 10 Όσκαρ ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Έλληνα σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου. Κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, για την ταινία Poor Things με πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν. Στις 7 Ιανουαρίου του 2024 η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor Things» απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ της χρονιάς.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος είναι παντρεμένος με την Αριάν Λαμπέντ στο Λονδίνο από το 2013.
Δεν κάνει κοσμική ζωή και δίνει την αίσθηση ότι είναι απόλυτα απορροφημένος στη δουλειά του και στα επόμενα βήματά του.
Μάλιστα στο παρελθόν δεν δίστασε να αφήσει τον ρόλο του σκηνοθέτη για λίγο και να γίνει… φωτογράφος. Το 2019 φωτογράφισε την Έμα Στόουν ως πλούσια κυρία των προαστίων ενώ συνεργάστηκε και με τον οίκο Gucci στην δημιουργία του lookbook της Cruise 2020 συλλογής του. Ακόμα έκανε φωτογράφιση για την ελληνική Vogue, όπου «αιχμαλώτισε» την αστική γοητεία της Αθήνας το καλοκαίρι.
Το μέλλον φαντάζει πολλά υποσχόμενο για τον 50χρονο σκηνοθέτη και μένει να δούμε τι άλλο κρύβει στο μανίκι του…