14:37
07/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:37
07/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί πρέπει όλοι να βάλουμε τo μασάζ στη ζωή μας – 7 συστήματα του οργανισμού στα οποία επιδρά θετικά

Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη την ώρα του μασάζ

Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη την ώρα του μασάζ

11.02.2023
15:45
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2023 • 9:07
Η μυστικιστική ιστορία του μασάζ και οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία

Η αντίληψη ότι το μασάζ είναι μια πολυτέλεια αποκλειστικά για ευκατάστατα άτομα είναι πια ξεπερασμένη.

Η μάλαξη αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το σώμα ανεξάρτητα από το αν καταφεύγουμε σε αυτή για να φροντίσουμε την υγεία μας, για να διαχειριστούμε μια διαταραχή ή απλά για να χαλαρώσουμε.

Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη
Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη

Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη εξηγεί στο «The Standard» τα συστήματα του οργανισμού που μπορεί να ευεργετήσει η μάλαξη.

Η μακραίωνη ιστορία του Μασάζ

Το γνωρίζατε ότι η τεχνική του μασάζ αναζητείται πίσω στους αιώνες ακόμη 5.000 χρόνια από σήμερα στην Ινδία, όπου θεωρούνταν ένα ιερό σύστημα φυσικής ίασης. Εκεί, στο 3.000 π.Χ. περίπου θα πρέπει να αναζητηθούν οι ρίζες της περίφημης Αγιουβέρδα φιλοσοφίας, μέρος της οποίας ήταν, πέρα από τη Yoga, αλλά και τη διατροφή και το μασάζ. Οι θιασώτες της πιστεύουν ακόμη και σήμερα πως το μασάζ είναι ένας τρόπος να ισορροπήσει κανείς την φυσική και ισορροπία του σώματος, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ίαση.

Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη κατά τη διάρκεια μάλαξης
Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη κατά τη διάρκεια μάλαξης

Η κουλτούρα του μασάζ εξελίχθηκε ανά τους αιώνες στις περιοχές της ινδικής χερσονήσου πριν εκείνη περάσει στην αχανή Κίνα. Το 2.700 π.Χ. οι πρακτικές της μάλαξης συνδυάστηκαν με την κινεζική ιατρική, τις πολεμικές τέχνες που αποτελούσαν και μοναδική τεχνική αυτοσυγκράτησης και χαλάρωσης, αλλά και την πνευματική Yoga που εξασκούσαν Βουδιστές και Ταοϊστές.

Δύο αιώνες αργότερα, το μασάζ βρήκε τον δρόμο για την Αίγυπτο, κάτι που μαρτυρούν τοιχογραφίες του λαμπρού αρχαίου πολιτισμού της Αφρικής. Οι Αιγύπτιοι ανέπτυξαν τις δικές τους τεχνικές μάλαξης, ενώ σε εκείνους  θα πρέπει να αναζητηθεί το λίκνο της ρεφλεξολογίας, που περιλαμβάνει πίεση με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος στα άνω και κάτω άκρα, με θεαματαικά ιαματικά αποτελέσματα.

Το μασάζ, η τριβή, στην Αρχαία Ελλάδα

Η τέχνη του μασάζ δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους Αρχαίους Έλληνες. Γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας πως οι αθλητές συνήθιζαν να ακολουθούν συγκεκριμένο τελετουργικό, που περιελάμβανε μασάζ, αλλά και χρήση βοτάνων και ελαίων που συνέβαλαν στην αποτοξίνωση και την πρόληψη ασθενειών, ιδίως όσων σχετίζονταν με το γαστρεντερικό σύστημα.

Ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε περιγράψει μια τεχνική, την «τριβή», την οποία δίδασκε στους μαθητές του και με την οποία μπορούσε όπως σημείωνε να θεραπεύσει φυσικά τραύματα.

Η τέχνη του μασάζ μεταδίδεται ως φυσικό και πολιτισμικό επακόλουθο και στη Ρώμη, από τους υποστηρικτές του Ιπποκράτη.

Το μασάζ ξεθωριάζει το Μεσαίωνα, επιστρέφει μέσω… Σουηδίας

Η άνθιση της αραβικής ιατρικής τον 10 -11ο μΧ αιώνα, συντελεί στη διάδοση των θεραπευτικών λουτρών αλλά και του μασάζ στην Τουρκία και την Περσία, ωστόσο η Ευρώπη του Μεσαίωνα με κυρίαρχη την ιδεολογία του Χριστιανισμού απομακρύνει τις τεχνικές μάλαξης, παρότι βαθειά ριζωμένες στην ελληνική και λατινική κουλτούρα.

Στις αρχές του 17ου αιώνα, ο Σουηδός γιατρός, γυμναστής και καθηγητής Περ Χένρικ Λινγκ επινόησε την γνωστή τα επόμενα χρόνια σουηδική μέθοδο μασάζ, προκειμένου να απαλύνει τον χρόνιο πόνο. Παρόλα αυτά, διαβάζουμε στην Ακαδημία Ομορφιάς της Φλόριντα, πως οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα στο σουηδικό μασάζ διαφέρουν σημαντικά από τις μεθόδους του Λινγκ.

Κάπως έτσι και με την ευκολία των μετακινήσεων και της ανταλλαγής πολιτισμικών αγαθών, το μασάζ επανήλθε στον δυτικό κόσμο και σήμερα αποτελεί εκτός από μια μοναδική απόλαυση, έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο για τη διατήρηση της υγείας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ στον οργανισμό

Η μάλαξη επιδρά θετικά σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και η Φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη, αναφέρεται πιο συγκεκριμένα σε αυτά: 

  1. Καρδιαγγειακό σύστημα: βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση
  2. Ερειστικό σύστημα: βοηθά τη λειτουργία των αρθρώσεων, μειώνει τη δυσκαμψία
  3. Μυϊκό σύστημα: ανακουφίζει τους μυϊκούς σπασμούς, αυξάνει την ευλυγισία των μυών, μειώνει το αίσθημα μυϊκής κόπωσης
  4. Λεμφικό σύστημα: μειώνει το οίδημα με την ενίσχυση της λεμφικής παροχέτευσης, απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από τη λέμφο
  5. Νευρικό σύστημα: διεγείρει ή καταπραΰνει τη λειτουργία του ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιούμε, μειώνει τον πόνο με την απελευθέρωση ενδορφινών
  6. Ανοσοποιητικό σύστημα: ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω της αύξησης λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία είναι σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού
  7. Πεπτικό σύστημα: βοηθά στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου

Επίσης η μάλαξη έχει άμεση δράση στο δέρμα με την αναγέννηση νέων κυττάρων τα οποία συμβάλλουν στην ελαστικότητα και την απαλότητα του. Επιπλέων βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου.

Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη
Η φυσιοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννακάρη

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις θετικές επιπτώσεις του μασάζ στην ψυχολογία του ατόμου αφού συμβάλλει στη μείωση του άγχους και δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας, αυτοεκτίμησης και μια θετική αντίληψη των πραγμάτων.

Ο όρος «ποιότητα ζωής» συνδέεται άρρηκτα με την ευτυχία, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ενισχύσουμε βάζοντας στις συνήθειές μας τη μάλαξη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση