04:13
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:13
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί φοράμε λευκά ρούχα το καλοκαίρι: Μία ιστορία με κοινωνικές… προεκτάσεις!

Κοπέλα με λευκά ρούχα / Φωτογραφία: Unsplash

Κοπέλα με λευκά ρούχα / Φωτογραφία: Unsplash

25.07.2023
16:27
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2023 • 9:00
Ο λόγος που φοράμε λευκά ρούχα το καλοκαίρι

Ποιο είναι το χρώμα του χρήματος; Λοιπόν, μάλλον πράσινο,  αν ζει κανείς στην Αμερική. Ή υποθέτω χρυσό, αν εμπιστεύεστε πραγματικά μόνο τον κανόνα του χρυσού; Άρα, το χρώμα του χρήματος μπορεί να είναι διαφορετικό! Ένα από αυτά όμως είναι το λευκό! Τουλάχιστον, όταν πρόκειται για τον λόγο που οι άνθρωποι φορούν λευκά παπούτσια και ρούχα κατά το καλοκαίρι. Σας ιντριγκάραμε;

Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη, γιατί, εκ πρώτης όψεως, το να φοράς λευκό φαίνεται να έχει νόημα. Υπάρχει μια δημοφιλής αντίληψη ότι το λευκό αντανακλά τη θερμότητα και έτσι σας αφήνει πιο δροσερούς, αν φοράτε άσπρα ρούχα.

Τώρα, ομολογουμένως, αυτό στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί. Το σώμα σας εκπέμπει θερμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το λευκό ύφασμα την αντανακλά ακριβώς πίσω στο δέρμα σας.

Αν θέλετε να παραμείνετε δροσεροί τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να φοράτε πραγματικά μαύρο ή σκούρα χρώματα, το οποία θα απορροφούν τη θερμότητα από το δέρμα σας.

Κοπέλα με λευκά ρούχα
Κοπέλα με λευκά ρούχα / Φωτογραφία: Unsplash

Ωστόσο, το να φοράς λευκό επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σε κάνει πιο δροσερό θα ήταν σίγουρα πιο λογικό από το να τηρείς ακριβώς τα ίδια πρότυπα που έθεσε το γύρισμα του 19ού αιώνα, και που επέβαλε την άποψη ότι οι πλούσιοι άνθρωποι φορούν λευκά!

Η παράδοση να φοράμε λευκά μετά τον Μάιο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα

Αν ήσασταν πλούσιος Νεοϋορκέζος εκείνα τα χρόνια, δεν θα μένατε στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πηγαίνατε να αποσυρθείτε στο εξοχικό σας, για παράδειγμα, στο Νιούπορτ ή στα βουνά. Αυτό δεν έγινε μόνο επειδή η ζέστη της πόλης  ήταν αφόρητη που ήταν, αλλά η μυρωδιά της πόλης ήταν επίσης φρικτή.

Η Νέα Υόρκη είχε βιομηχανοποιηθεί εκείνα τα χρόνια και ήταν γεμάτη αιθάλη, σκουπίδια και τόση κοπριά αλόγων που ένας στατιστικολόγος υπολόγισε το 1890 ότι, μέχρι το 1930, θα είχε φτάσει τα 10 μέτρα σε ύψος.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό παρουσιάζει πολλά προβλήματα εάν θέλετε να διατηρείτε τα ρούχα σας καθαρά. Όταν ο καιρός φυσούσε, η σκόνη και το χώμα των δρόμων πετούσαν πάνω στα ρούχα.

Όταν είχε υγρασία, θα περπατούσατε μέσα στη βρωμιά που συσσωρεύτηκε στους δρόμους. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην πόλη προτιμούσαν να φορούν πιο σκούρα χρώματα.

Λευκά ρούχα
Λευκά ρούχα / Φωτογραφία: Unsplash

Αν σας πιτσιλίσουν με κοπριά αλόγων στον δρόμο σας προς το εργοστάσιο όπου εργαζόσασταν, καλά, τουλάχιστον κανείς δεν θα μπορούσε να το δει. Αυτά τα σκούρα χρώματα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα και τον χειμώνα, όπου θα ζεσταίνατε το σπίτι σας με κάρβουνο και η σκόνη σχεδόν σίγουρα θα γέμιζε τα ρούχα σας.

Για τους πλούσιους, η απόδραση από την πόλη σήμαινε αναχώρηση σε μέρη σχετικής καθαριότητας

Όχι κοπριά αλόγων! Ή τουλάχιστον λιγότερη κοπριά αλόγων! Έτσι, θα  μαζεύατε τα λευκά σας ρούχα για την αναχώρησή σας. Ή ίσως θα κρατούσατε ακόμη και ένα ξεχωριστό σετ ελαφρύτερων ρούχων στο εξοχικό σας κτήμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν επέστρεφες στην πόλη, θα έβαζες αυτά τα ρούχα στην άκρη και θα φορούσες ξανά τα πιο σκούρα ρούχα σου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τα λευκά ρούχα – από λευκά καλοκαιρινά φορέματα, λευκά κοστούμια, λευκά καπέλα παναμά και λευκά παπούτσια- συνδέθηκαν με την υψηλή κοινωνία. Ή, τουλάχιστον, με ανθρώπους που δεν χρειαζόταν να δουλέψουν το καλοκαίρι.

Τις επόμενες δεκαετίες, οι πόλεις έγιναν πολύ πιο καθαρές. Λογικά, αυτό σήμαινε ότι μπορούσες να φορέσεις λευκό σχεδόν οποιαδήποτε εποχή. Αλλά η παράδοση να φοράς το χρώμα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δεν εξαφανίστηκε όπως θα περίμενε κανείς.

Καθώς η χώρα γέμιζε με ολοένα και περισσότερους αυτοδημιούργητους άντρες, οι παλιές οικογένειες έψαχναν τρόπους για να αποδείξουν ότι ήταν διαφορετικά από τους εκπροσώπους του νέου χρήματος.

Οι άνθρωποι προσκολλήθηκαν στις παραδόσεις που είχαν διατηρήσει οι πλούσιες οικογένειές τους, να φορούν λευκά μόνο το καλοκαίρι, για να ξεχωρίζουν από τους νεόπλουτους.

Το να κοροϊδεύουν εκείνους που δεν ήξεραν ότι το λευκό έπρεπε να φορεθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο πολυτελές καλοκαιρινό σπίτι, έγινε ένας τρόπος για να υποτιμούν οι παλιοί πλούσιοι τους νεόπλουτους.

Τι συνέβη τη δεκαετία του 1950;

Αυτός ο κανόνας, δηλαδή να φοράει κανείς λευκά κατά την καλοκαιρινή περίοδο έγινε γνωστός σχεδόν σε όλους. Και με πολύ ζήλο υποστηρίχθηκε ότι ήταν οι μεσαίες τάξεις που ήθελαν απεγνωσμένα να αναρριχηθούν οι οποίες υιοθέτησαν τη μόδα.

Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που οι πραγματικοί πλούσιοι άρχισαν να απαλλάσσονται από αυτή τη σύμβαση. Η Coco Chanel φορούσε λευκά όλο τον χρόνο. Τα λευκά της κοστούμια, συχνά με λίγο μαύρο χρώμα, έγιναν πολύ της μόδας τη δεκαετία του 1950. Αυτό δεν φαίνεται σαν απλή σύμπτωση.

Η Coco Chanel φορούσε λευκά όλο τον χρόνο
Η Coco Chanel φορούσε λευκά όλο τον χρόνο / Φωτογραφία: womanidol.com

Τείνω να πιστεύω ότι μια γυναίκα τόσο έξυπνη όσο η Coco θα ήξερε ότι από τη στιγμή που οι αστοί τηρούσαν καθολικά έναν κανόνα, αυτός ο κανόνας δεν ήταν πλέον της μόδας. Υπάρχει συνήθως ένα στοιχείο παραβίασης κανόνων όταν πρόκειται για το τι είναι κομψό.

Και έτσι, οι αληθινά πλούσιοι άρχισαν να φοράνε λευκά όποτε το ήθελαν, ενώ οι κοινωνικοί αριβίστες συνέχισαν να μένουν ο κανόνας «άσπρο μόνο το καλοκαίρι» που ήταν της μόδας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Κάτι που είναι κάπως παράλογο, όταν το σκεφτεί κανείς. Τουλάχιστον, φαίνεται σχεδόν ξεκαρδιστικά ντεμοντέ.

Λοιπόν, πρέπει να φοράτε τα λευκά σας ρούχα μόνο το καλοκαίρι; Αυτή η υπαγόρευση είναι εντελώς ξεπερασμένη. Και η Coco Chanel είναι ένα πολύ πιο κουλ άτομο για να αντιγράψετε από άποψη στιλ!

Πηγή: womanidol.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση