05:31
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:31
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γάτα ή σκύλος: Ποιο κατοικίδιο είναι πιο «αποτελεσματικό» στις διαφημίσεις

Γάτα και σκύλος / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γάτα και σκύλος / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

30.05.2022
12:59
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2022 • 15:56
Αυτό είναι το κατοικίδιο που είναι πιο «αποτελεσματικό» στις διαφημίσεις

Αρκετές φορές έχουν αναρωτηθεί: Ποιο κατοικίδιο είναι καλύτερο για το σπίτι μας; Τώρα σας έχουμε και ένα ακόμη ερώτημα.

Ποιο κατοικίδιο είναι πιο «αποτελεσματικό» για τις διαφημίσεις; Η γάτα ή ο σκύλος; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η «The Wall Street Journal».

Για τους φιλόζωους τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα αξιαγάπητο σκύλο ή γάτα σε βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν όμως οι διαφημιστές να εκμεταλλευτούν αυτά τα συναισθήματα; Η απάντηση εξαρτάται από το αν οι διαφημίσεις είναι εναρμονισμένες με τις απόψεις των καταναλωτών για τα χαρακτηριστικά των σκύλων και των γατών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Για παράδειγμα οι άνθρωποι συνδυάζουν συνήθως τους σκύλους με την προθυμία και τις συμπεριφορές αναζήτησης ανταμοιβής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι συσχετισμοί σημαίνουν πως οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε πιο προωθητικές διαφημίσεις με σκύλους.  Αντίθετα, οι γάτες συνήθως συνδέονται με την επαγρύπνηση, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε διαφημίσεις που σχετίζονται με την πρόληψη, στις οποίες πρωταγωνιστεί αυτό το ζώο.

Μελέτη σε 157 άτομα

Στο πλαίσιο της μελέτης, 157 άτομα είδαν ένα βίντεο είτε με σκύλο, είτε με γάτα. Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια μάρκα βιταμίνης προτιμούν. Το brand A περιελάμβανε βιταμίνη C και σίδηρο και προωθούσε την υψηλή ενέργεια και το brand B είχε υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και περιόριζε τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες που είχαν το βίντεο με τον σκύλο εξέφρασαν υψηλότερη προτίμηση για το brand A σε σύγκριση με εκείνους που είδαν με τη γάτα.

Αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε σε αρκετά πειράματα, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο τα χαρακτηριστικά των κατοικίδιων ζώων ενσωματώθηκαν στο διαφημιστικό κείμενο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μία ομάδα είδε διαφήμιση για sneaker με το μήνυμα: «Γίνε dog person! Φτάσε στον στόχο για την υγεία σου με ενθουσιασμό. Τα sneaker μας έχουν N-Energy συνθετικό υλικό, που βελτιώνει τη δυνατότητα των παπουτσιών να αναπνέουν και προωθεί την ισχυρή υποστήριξη για τα πόδια». Η άλλη ομάδα είδε το ίδιο μήνυμα, με διαφορά ότι η πρώτη πρόταση ήταν «Γίνε cat person».

Στη συνέχεια είπαν στους μετέχοντες ότι τα sneaker πωλούνται για 50 δολάρια και τους ζήτησαν να κάνουν προσφορά. Η ομάδα των σκύλων κατά μέσο όρο πρόσφερε 33,74 δολάρια και η ομάδα των γατών 28,23 δολάρια.

Στο ίδιο πείραμα, υπήρχαν άλλες δύο ομάδες. Η μία είδε το πιο «συντηρητικό» μήνυμα: «Γίνε cat person! Φτάσε στον στόχο για την υγεία σου με προσοχή. Τα sneaker μας έχουν N-Energy συνθετικό υλικό, που είναι αντιολισθητικό και μειώνει την πιθανότητα πόνου στα πόδια». Η τέταρτη ομάδα είδε το ίδιο μήνυμα, αλλά και πάλι με διαφορά στην πρώτη πρόταση, με αναφορά σε σκύλο αντί για γάτα. Σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα των γατών έκανε κατά μέσο όρο προσφορά 32,45 δολάρια και των σκύλων 28,40 δολάρια.

«Όταν η διαφήμιση δεν ήταν σύμφωνη με τα στερεότυπα χαρακτηριστικά, η θετική επίδραση της χρήσης σκύλου ή γάτας “απενεργοποιούνταν”» λέει ο Λέι Τζία, πλέον επίκουρος καθηγητής στο Kent State University και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Ένα από τα συμπεράσματα, επισημαίνει, είναι ότι ενώ τα κατοικίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικός τρόπος χειραγώγησης της συμπεριφοράς των καταναλωτών, οι διαφημιστές πρέπει να προσέξουν τις προϋπάρχουσες αντιλήψεις για τη συμπεριφορά των σκύλων και των γατών. Για αυτό τον λόγο, συμπεράσματα αυτής της έρευνας μπορεί να μην ισχύουν σε άλλες χώρες, όπου οι αντιλήψεις για την προσωπικότητα των ζώων διαφέρουν, συμπληρώνει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση