Quantcast
17:27
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:27
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η γαλάζια πολιτεία των νεκρών: Το ρωμαϊκό νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων στην Κόρινθο κρύβει τα μυστικά μιας άλλης εποχής (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.02.2023

20:50

Εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά, στο ρωμαϊκό νεκροταφείο Κεγχρεών

Ένα μάλλον άγνωστο αρχαίο μνημείο κρύβεται πλάι στο αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών Κορινθίας. Ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο με εντυπωσιακές θαλαμοειδείς κατασκευές που αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή στην περιοχή κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Τις εικόνες από το αρχαιολογικό μνημείο αποτυπώνει εντυπωσιακά η κάμερα Drone του καναλιού στο YouTube, UpStories που καταγράφουν τις υσταγωγικές κατακόμβες που υπάρχουν διάσπαρτες στο λόφο δίπλα στην θάλασσα, όσο και με το πανέμορφο ρωμαϊκό ψηφιδωτό που κοσμεί τα Ρωμαϊκά Λουτρά στο σημείο.

Το ρωμαϊκό νεκροταφείο στην Κόρινθο

Διαβάζουμε στο korinthia.net, πως το μέρος αποτελεί ένα πυκνό νεκροταφείο θαλαμωτών και λακκοειδών τάφων που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αι. μ.Χ. καταμαρτυρούν την ύπαρξη σημαντικού οικισμού των ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Βρίσκεται στο λόφο ράχη Κουτσογκίλα δίπλα από το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών Κορινθίας και είναι προσβάσιμος από τον βόρειο βραχίονα του λιμανιού.

Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε μερικούς από τους τάφους μπορεί κάποιος να διακρίνει τον ζωγραφισμένο διάκοσμο. Παρά το γεγονός ότι οι ταφές είχαν παραβιαστεί από λαθρανασκαφείς, η συστηματική έρευνα αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τις ταφικές πρακτικές και την κοινότητα της πόλης-λιμανιού των Κεγχρεών.

Οι εντυπωσιακοί θαλαμοειδείς τάφοι στο ρωμαϊκό νεκροαταφείο

Οι θαλαμοειδείς τάφοι κατασκευάζονται αρχικά στα μέσα και προς το τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ. μέχρι και τα μέσα προς τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.. Εν συνεχεία, χρησιμοποιούνται σποραδικά για ταφές μέχρι και τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ. και αργότερα.

Οι θαλαμοειδείς τάφοι είναι οι εντυπωσιακότερες ταφικές κατασκευές στις Κεγχρεές. Καλύπτονταν συνήθως από κτίσματα που έφεραν επιτάφια επιγράμματα τα οποία κατονόμαζαν τον κάτοχο του τάφου και αφιέρωναν την κατασκευή σε αυτόν και την οικογένειά του, τους απογόνους και μερικές φορές στους απελεύθερους δούλους τους.

Οι ταφικοί θάλαμοι ήταν προσβάσιμοι από καθοδικές κλίμακες (δρόμοι) και στους τοίχους είχαν θέσεις για ταφές.

Τάφοι ατόμων ανώτερης τάξης στο ρωμαϊκό νεκροταφείο

Η επιστημονική ανάλυση των οστών από διάφορους θαλαμοειδείς τάφους απέδειξε ότι κατά τη χρήση του μνημείου θάπτονταν σε αυτό σε loculi ή σε κόγχες περίπου 50-100 άτομα όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες.

Η μελέτη των οστών απέδειξε ότι τα νεκρά σώματα τοποθετούνταν πάνω σε πυρά και καίγονταν ολοκληρωτικά για αρκετή ώρα σε μεγάλη θερμοκρασία (τουλάχιστον 700ο C). Στη συνέχεια μια μικρή ποσότητα οστών περισυλλεγόταν από τις στάχτες και τα τοποθετούσαν σε ένα τεφροδόχο αγγείο.

Η ιδιαίτερη επιμέλεια που εντοπίζεται στην κατασκευή, την διακόσμηση και τη χρήση των τάφων στο ρωμαϊκό νεκροταφείο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ανήκαν σε άτομα της ανώτερης τάξης στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον η σχετική ομοιομορφία που επικρατεί στο σχεδιασμό των τάφων στις Κεγχρεές δείχνει τη βούληση των κατόχων τους να ταυτίσουν τους εαυτούς τους ως μέλη μιας εξέχουσας κοινωνικής τάξης.

Σήμερα, το ρωμαϊκό νεκροταφείο είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, μία νεκρόπολη διαφορετικών εποχών που δυστυχώς κανένας δεν γνωρίζει και είναι παρατημένο στο έλεος των λαθρανασκαφών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση