Μια φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε στον ποταμό Σηκουάνα, στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν την Τετάρτη (03/08) οι αρχές που ζήτησαν από τους πολίτες να μην την πλησιάζουν, προκειμένου να μην της προκαλέσουν αυξημένο άγχος.
«Πρόκειται για ένα προστατευόμενο είδος κητώδους που συνήθως ζει στα αρκτικά και υποαρκτικά ύδατα και στις εκβολές του Αγίου Λαυρεντίου στο Κεμπέκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της νομαρχίας Ερ, στη Νορμανδία της Γαλλίας. «Απομονωμένα ζώα περιπλανώνται μερικές φορές σε πιο νότια νερά. Μπορεί να επιβιώσει προσωρινά στο γλυκό νερό» σημειώνεται.
Το θηλαστικό του νερού εντοπίστηκε στα νερά του Σηκουάνα, αλλά αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Φωτός. Η νομαρχία Ερ, στη Νορμανδία, επισημαίνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αξιολόγηση της υγείας του θαλάσσιου κήτους.
Προς το παρόν, ελάχιστες πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί για το περιστατικό. Το κητώδες πιστεύεται ότι κολυμπούσε στο ποτάμι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ποτέ να εντοπιστεί. Οι ειδικοί δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν επρόκειτο για αρσενικό ή θηλυκό.
Η νομαρχία ζητά ωστόσο από τους κατοίκους της γύρω περιοχής να μην κινείται γύρω από την περιοχή και να μην προσπαθεί να πλησιάσει το μπελούγκα, ούτε να επιχειρήσει να την ταΐσει, προκειμένου «να μην στρεσαριστεί το ζώο κατά τη φάση της συλλογής πληροφοριών».
Η θαυμαστή φάλαινα μπελούγκα
Η μπελούγκα είναι προσαρμοσμένη στη ζωή στην Αρκτική, οπότε έχει ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από άλλα κητοειδή. Μεταξύ αυτών είναι το ολόασπρο χρώμα του και η απουσία ραχιαίου πτερυγίου, το οποίο της επιτρέπει να κολυμπάει κάτω από πάγο με ευκολία.
Διαθέτει μια χαρακτηριστική προεξοχή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού της, η οποία στεγάζει ένα όργανο ηχοεντοπισμού που ονομάζεται πεπόνι, το οποίο σε αυτό το είδος είναι μεγάλο και μοιάζει με παραμορφωμένο.
Το μέγεθος του σώματος της μπελούγκα κυμαίνεται μεταξύ ενός δελφινιού και μιας αληθινής φάλαινας, με τα αρσενικά να φτάνουν έως τα 5,5 m (18 ft) μήκος και να ζυγίζουν έως 1.600 kg, ενώ τα θηλυκά είναι 25% μικρότερα. Η μπελούγκα όπως και πολλά κητοειδή, ένα μεγάλο ποσοστό του βάρους της, είναι υποδόριο λίπος.
Η αίσθηση της ακοής είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και ο ηχοεντοπισμός της επιτρέπει να κινείται και να βρίσκει αναπνευστικές τρύπες κάτω από τον πάγο.
Μια όρκα στα νερά του Σηκουάνα το Μάιο
Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, μια βαριά άρρωστη όρκα είχε χωριστεί από το κοπάδι της και κολύμπησε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εκβολές του Σηκουάνα. Οι προσπάθειες που έγιναν για να οδηγηθεί πίσω στη θάλασσα απέτυχαν και η φάλαινα πέθανε από φυσικά αίτια.
Έναν μήνα αργότερα, είχε εντοπιστεί επίσης στον Σηκουάνα μια ρυγχοφάλαινα μήκους 10 μέτρων.