Quantcast
16:39
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:39
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι Έλληνες εγκαταλείπουν το πατρικό τους μετά τα 30 – Οι άνδρες αρνούνται να αφήσουν τις ανέσεις της μαμάς, περισσότερο από τις γυναίκες (χάρτης)

Άνδρας στα 30 μένει ακόμη στο πατρικό του / Φωτογραφία: Unsplash

Άνδρας στα 30 μένει ακόμη στο πατρικό του / Φωτογραφία: Unsplash

04.09.2022
16:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2022 • 9:28
Κι όμως οι Έλληνες που δεν λένε να φύγουν από το πατρικό τους δεν είναι πρωταθλητές στην Ευρώπη

Σε ποια ηλικία αποφασίζουν οι κανακάρηδες στην Ελλάδα να εγκαταλείψουν τη θαλπωρή που τους προσφέρει το πατρικό τους σπίτι; Μπορεί στη χώρα μας το φαινόμενο να μοιάζει με «μάστιγα» ωστόσο οι Έλληνες, μεσήλικες «νεοσσοί» που ανοίγουν τα φτερά τους για πετάξουν μακριά από τη φωλιά στα 30 και δεν είναι οι μεγαλύτεροι μεταξύ των αντίστοιχων της Ευρώπης.

Ελληνίδα μάνα! Ένας θεσμός χιλιοτραγουδισμένος και ένα θέμα συζήτησης που «παίζει» πολύ στην Ελλάδα! Κι όμως, η ελληνική οικογένεια, παρότι μεταξύ των πρωταθλητών στην καθυστερημένη ενηλικίωση των τέκνων της, δεν είναι η πρώτη χώρα στη λίστα των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτό το θέμα: Την ηλικία δηλαδή που επιτέλους ένα παιδί (!) αποφασίζει να αφήσει τα παιχνίδια, το παιδικό του δωμάτιο, το κανάκεμα και τις ανέσεις της μαμάς και να ζήσει επιτέλους σαν ενήλικος.

Ανεργία των νέων, νέοι σε παραλία
Νέοι σε παραλία, παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα / Φωτογραφία: Unsplash

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το 2021, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι νέοι εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,5 ετών. Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος διαφέρει μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ. Στις χώρες που τα βλαστάρια των οικογενειών έσβησαν και τα 30α κεράκια της τούρτας τους πριν πάρουν την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθούν συναντάμε εκπροσώπους του νότου και της «λάγνας» (ευρωπαϊκής) ανατολής.

30αρηδες, άνδρες που δεν λένε να φύγουν από το πατρικό τους

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο μετά τα 30 αφήνουν το πατρικό τους οι νέοι στην Πορτογαλία (33,6 έτη), την Κροατία (33,3 έτη), τη Σλοβακία (30,9 έτη), την Ελλάδα (30,7 έτη) και τη Βουλγαρία (30,3 έτη). Στον αντίποδα, η Σουηδία (19,0 έτη), η Φινλανδία (21,2 έτη), η Δανία (21,3 έτη) και η Εσθονία (22,7 έτη) κατέγραψαν τις χαμηλότερες μέσες ηλικίες, όλες κάτω των 23 ετών.

Όπως διαπιστώνει η Eurostat, στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκατέλειπαν το πατρικό σπίτι κατά μέσο όρο στις αρχές έως τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους (στα 20), ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες, η μέση ηλικία ήταν πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 30 κατά μέσο όρο.

Το σήμα για άνδρες και γυναίκες σε κοινόχρηστες τουαλέτες
Το σήμα για άνδρες και γυναίκες σε κοινόχρηστες τουαλέτες / Φωτογραφία: Unsplash

Ένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, όπως θα δείτε στο παρακάτω γράφημα, είναι πως ο μέσος όρος διαφοροποιείται και ανά φύλο. Σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ τα κορίτσια φεύγουν νωρίτερα από τα αγόρια από το πατρικό τους!

Πιο αναλυτικά, στο σύνολο της ΕΕ, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκαταλείπουν το πατρικό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες σε ηλικία 25,5 ετών. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νεαρές γυναίκες μετακόμισαν σχεδόν δυο χρόνια νωρίτερα. Σε γενικές γραμμές πάντως, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ήταν πιο έντονο στις χώρες όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το πατρικό σπίτι αργότερα και λιγότερο εμφανές στις χώρες όπου εγκατέλειψαν νωρίτερα.

Ο χάρτης των «παιδιών» ετών 30

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πιο σχηματικά το φαινόμενο ανά χώρα της Ευρώπης. Με πιο σκούρο χρώμα αποτυπώνονται τα κράτη – όπως η Ελλάδα – στα οποία οι νέοι αφήνουν το πατρικό τους μετά τα 30 και όσο πιο ανοιχτή είναι η απόχρωση, τόσο νωρίτερα αναζητούν δικό τους σπίτι.

 

Ο χάρτης της Ευρώπης που δείχνει τον μέσο όρο ηλικίας που οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους. Με σκούρο χρώμα οι χώρες που η ηλικία υπερβαίνει τα 30 έτη / Πηγή: Eurostat
Ο χάρτης της Ευρώπης που δείχνει τον μέσο όρο ηλικίας που οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους. Με σκούρο χρώμα οι χώρες που η ηλικία υπερβαίνει τα 30 έτη / Πηγή: Eurostat

Χωρίς καμιά διάθεση δικαιολόγησης του φαινομένου, είναι προφανές πως η οικονομική ευρωστία, το ισχυρό κοινωνικό κράτος και η επίδοση των χωρών της Ευρώπης κατά την οικονομική κρίση από το 2008 και εντεύθεν μοιάζει καταλυτική για το φαινόμενο.

Με άλλα λόγια, χώρες των – κακώς – λεγόμενων P.I.G.S (για να μην λησμονούμε την απέραντη αλληλεγγύη που επεφύλασσαν κάποιες φορές οι εταίροι μας), δηλαδή Πορτογαλία, Ισλανδία, Ελλάδα και Ισπανία τείνουν να καταγράφουν υψηλότερο μέσο όρο. Στην ίδια λίστα πρέπει να συγκαταλεχθούν και οι χώρες των Βαλκανίων, πιθανότητα για παρόμοιους λόγους.

Σχεδόν παράλληλα άλλωστε με την παραπάνω έρευνα, η Eurostat έδωσε τα στοιχεία για την ανεργία των νέων, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται «μαύρη» πρωταθλήτρια με ποσοστό 28,6%. Ένας δείκτης που μπορεί να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό την παραμονή των νέων στο πατρικό τους σπίτι ως μεγάλη ηλικία. Από εκεί και έπειτα, φαίνεται πως η τάση αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο εγγεγραμμένη και στο DNA μας, καθώς αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια μιας παράδοσης άλλων εποχών, όπου τρεις γενιές μιας οικογένειας έμεναν στο ίδιο σπίτι ακόμη και μετά τον γάμο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση