08:29
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:29
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ελλάδα στην ελίτ της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά για κολύμβηση – Οι 10 χώρες με ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας» σε ποσοστό άνω του 90%

Αεροφωτογραφία από ακτή στην Ελλάδα, συγκεκριμένα από την παραλία Λεπτοκαρυά στην Πιερία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αεροφωτογραφία από ακτή στην Ελλάδα, συγκεκριμένα από την παραλία Λεπτοκαρυά στην Πιερία / Φωτογραφία: Eurokinissi

07.06.2022
08:50
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 • 13:23
Η Ελλάδα διαθέτει, σύμφωνα με τον ΕΟΠ κρυστάλλινα, καθαρά νερά σε ποσοστό 95,8%

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελίτ των χωρών της Ευρώπης που διαθέτει εξαιρετική ποιότητα υδάτων για κολύμπι, ενώ κατατάσσεται μόλις δεύτερη, αν υπολογίσει κανείς πως στην πρώτη θέση βρίσκεται μια χώρα η οποία δεν έχει θαλάσσια ακτογραμμή.

Η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (03/06), δείχνει ότι το 2021 σχεδόν το 85 % των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας».

Η περιτριγυρισμένη από ξηρά χώρα της Αυστρίας, γνωστή για τις ειδυλλιακές λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών υδάτων στο Τιρόλο και της σμαραγδένιας Βάισενζε στην Καρινθία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των υδάτων της να χαρακτηρίζονται ως άριστα.

Οι χώρες της Ευρώπης και το ποσοστό καθαριότητας των ακτών τους
Οι χώρες της Ευρώπης και το ποσοστό καθαριότητας των ακτών τους

Ακριβώς πίσω της στην κορυφή του πίνακα κατάταξης βρίσκονται τέσσερις αγαπημένοι μεσογειακοί προορισμοί για διακοπές: Μάλτα, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία είναι οι λοιπές χώρες στις οποίες περισσότερες από εννέα στις 10 τοποθεσίες πήραν τον καλύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα, η Μάλτα έχει ποσοστό 96,6% και η Ελλάδα 95,8%. Στις χώρες με ιδιαίτερα καλή ποιότητα υδάτων για κολύμπι ανήκει και η Κύπρος, που επίσης ξεπερνά το 90%.

Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις λίμνες της Αυστρίας, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κροατία και η Κύπρος είναι οι μόνες που δεν καταγράφουν ακτές και νερά στη θάλασσα που να χαρακτηρίζονται από τον Οργανισμό ως ανεπαρκή. Η χώρα με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον ΕΟΠ, είναι η Πολωνία, της οποίας τα κρυστάλλινα νερά δεν υπερβαίνουν το 45%.

Η κατάταξη της Ελλάδας στη λίστα των χωρών της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά
Η κατάταξη της Ελλάδας στη λίστα των χωρών της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως έπειτα από εκτεταμένη έρευνα που διενήργησε πολύ πρόσφατα η δημοφιλής Βρετανική διαδικτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα  Holidu.co.uk , η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με κριτήριο τη δημοφιλία για τις παραλίες που διαθέτουν.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από μηνιαίες μετρήσεις των μέσων διαδικτυακών αναζητήσεων για τις παραλίες όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, σε διάστημα 12 μηνών. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα είναι με διαφορά η νικήτρια με 5.400 μηνιαίες διαδικτυακές αναζητήσεις και 142.000 instagram hashtags.

Τι είναι ο ΕΟΠ που δημοσιεύει την έρευνα

Η αξιολόγηση παρέχει μια καλή ένδειξη για τους τόπους στους οποίους μπορούν οι λουόμενοι να βρουν την καλύτερη ποιότητα περιοχών κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθήκον του είναι η παροχή έγκυρης, ανεξάρτητης πληροφόρησης για το περιβάλλον.

Η παραλία Μπάλος στην Κρήτη
Η παραλία Μπάλος στην Κρήτη / Φωτογραφία: Unsplash

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στοχεύει στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης συμβάλλοντας στην επίτευξη σημαντικών και μετρήσιμων βελτιώσεων για το περιβάλλον της Ευρώπης μέσα από την παροχή έγκαιρων, στοχευμένων, συναφών και αξιόπιστων πληροφοριών στους φορείς χάραξης πολιτικής και στο κοινό.

Η αξιολόγηση, η οποία εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται στην παρακολούθηση 21.859 περιοχών από όλη την Ευρώπη. Καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Είτε ο προορισμός μας είναι μια ελληνική παραλία είτε είναι μια ουγγρική λίμνη ή ένας γαλλικός ποταμός, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα ύδατα κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε σχετικά: «Η παρούσα έκθεση αποτελεί ευπρόσδεκτη είδηση για όσους από εμάς προγραμματίζουν θερινές διακοπές για αναψυχή στις όμορφες περιοχές κολύμβησης της Ευρώπης. Είτε ο προορισμός μας είναι μια ελληνική παραλία είτε είναι μια ουγγρική λίμνη ή ένας γαλλικός ποταμός, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα ύδατα κολύμβησης είναι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, εξαιρετικής ποιότητας».

Η παραλία Γιδάκι στην Ιθάκη
Η παραλία Γιδάκι στην Ιθάκη / Φωτογραφία: greece.terrabook.com

«Αυτό είναι καλό για το περιβάλλον, για την υγεία μας και για την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης καθώς ανακάμπτει από την πανδημία. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αυτά τα πρότυπα και να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου μας για μηδενική ρύπανση.» πρόσθεσε.

Η Ελλάδα στην ελίτ των χωρών με υψηλά στάνταρντ καθαρών νερών

Το 2021 το 88 % των παράκτιων περιοχών κολύμβησης της ΕΕ ταξινομήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας, έναντι του 78,2 % των εσωτερικών περιοχών. Από την έκδοση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το ποσοστό των περιοχών με ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας» έχει αυξηθεί και έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 88 % για τις παράκτιες περιοχές και στο 78 % για τις περιοχές εσωτερικών υδάτων.

Στην Αυστρία, τη Μάλτα, την Κροατία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και τη Γερμανία το 90 % και περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν «εξαιρετικής» ποιότητας

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2021 τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων πληρούνταν από το 95.2 % των περιοχών. Στην Αυστρία, τη Μάλτα, την Κροατία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και τη Γερμανία το 90 % και περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν «εξαιρετικής» ποιότητας. Ποιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαθέτει 1.612 παραλίες στις οποίες η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική, 21 που αυτή κατατάσσεται ως καλή, και 1 όπου είναι «ικανοποιητική».

Αεροφωτογραφία με παραλία της Αττικής
Αεροφωτογραφία με παραλία της Αττικής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αντίθετα, το 2021 τα ύδατα κολύμβησης «ανεπαρκούς ποιότητας» αποτελούσαν μόλις το 1,5 % του συνόλου των περιοχών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2 % για το 2013. Η Ελλάδα δεν διαθέτει καμιά παραλία που να χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκής». Η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης προσδιορίζει εάν η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μπορεί να χαρακτηριστεί «εξαιρετική», «ικανοποιητική», «επαρκής» ή «ανεπαρκής», ανάλογα με τα επίπεδα των βακτηρίων κοπράνων που ανιχνεύονται σε αυτά.

Σε υψηλή θέση και παγκοσμίως η Ελλάδα

Θυμίζουμε πως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (υπεύθυνη στην Ελλάδα για τον θεσμό) ανακοίνωσε πριν από 20 ημέρες τα αποτελέσματα, που φέρνουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση, όσον αφορά όχι μόνο την καθαριότητα παραλιών και θαλασσών, αλλά και την οργάνωση των ακτών. Για την ακρίβεια η χώρα μας έρχεται δεύτερη στον κόσμο, ανάμεσα σε 53 χώρες στην αξιολόγηση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και 6 τουριστικά σκάφη (μια κατηγορία που προστέθηκε το 2017). Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση