21:37
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:37
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δρακόλιμνη της Τύμφης: Η μυστηριακή αλπική περιοχή, 4 ώρες από τα Ζαγοροχώρια – Ο μύθος της μάχης των δράκων και ο θρύλος που έσκιαξε τον Αλή Πασά

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.09.2022
08:20
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2022 • 16:48
Πεζοπορία στη μοναδική Δρακόλιμνη της Τύμφης

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η διασημότερη ίσως δρακόλιμνη στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες αλπικές ζώνες της χώρας, στην άκρη ενός οροπεδίου του ορεινού όγκου της Τύμφης.

Το μοναδικό τοπίο είναι μία ισχυρή απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πανέμορφα φυσικά μέρη που δεν περιορίζονται στις μοναδικές θάλασσες και ακτές μας.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Με τον όρο «Δρακόλιμνη» αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου. Γνωστότερες δρακόλιμνες είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η αλπική λίμνη Γκιστόβα του Γράμμου, οι αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίμνη Βερλίγκα στον Λάκμο, κοντά στις πηγές του Αχελώου.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ., το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και η έκτασή της περίπου 8 στρέμματα.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

Η πινακίδα στο Μικρό Πάπιγκο
Η πινακίδα στο Μικρό Πάπιγκο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το γυμνό τοπίο γύρω από την λίμνη, με τα πράσινα χορτολίβαδα και τις εντυπωσιακές κορυφές είναι από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της χώρας μας.

Οι δύο μύθοι με τους δράκους για τη Δρακόλιμνη της Τύμφης

Σύμφωνα με το μύθο στη δρακόλιμνη της Τύμφης ζούσε ένας δράκος που είχε έχθρα με τον δράκο που ζούσε στη δρακόλιμνη του Σμόλικα. Κάθε μέρα οι δυο δράκοι μάλωναν μεταξύ τους εκσφενδονίζοντας ο ένας στον άλλο αντικείμενα. Ο δράκος της Τύμφης πετούσε τεράστιες πέτρες προς τον δράκο του Σμόλικα και ο τελευταίος απαντούσε με τεράστιους κορμούς δέντρων.

Από τις πέτρες του δράκου της Τύμφης δημιουργήθηκαν άσπρα κριάρια και από τους κορμούς που πέταγε ο δράκος του Σμόλικα μαύρα πρόβατα. Κάποια στιγμή τα δυο κοπάδια συναντήθηκαν αλλά τα γεννήματα τους δεν είχαν τύχη και πνίγηκαν όλα τους στα παγωμένα νερά της δρακόλιμνης της Τύμφης.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι δύο δράκοι πέταγαν πέτρες μεταξύ τους και αυτό εξηγεί, σύμφωνα με τους ντόπιους, πώς οι όχθες της δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες αυτής της Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες.

Ακόμα και ο Αλή Πασάς έχει συνδεθεί με τη δρακόλιμνη. Οι κάτοικοι διηγούνται, ότι ο διάσημος άρχοντας της Ηπείρου θέλησε να ανεβάσει στη δρακολίμνη δύο βάρκες από τη λίμνη των Ιωαννίνων.

Η μια βάρκα όμως καταστράφηκε και διαλύθηκε στη διαδρομή και από τότε ή κορυφή εκείνη ονομάζεται Μονόξυλο. Την άλλη την ανέβασαν ως το χωριό Ροδόβολη, όπου ξαφνικά ξέσπασε τρομερή καταιγίδα με κεραυνούς και χοντρό χαλάζι.

Ο Αλή Πασάς τρομοκρατήθηκε τόσο που καβάλησε αμέσως το άλογό και εγκατέλειψε το εγχείρημα. Μόλις απομακρύνθηκε από το βουνό αμέσως η καταιγίδα σταμάτησε και ο ουρανός καθάρισε.

Πώς θα φτάσεις στη Δρακόλιμνη της Τύμφης

Αν θέλεις να επισκεφθείς τη Δρακόλιμνη της Τύμφης θα πρέπει σίγουρα να σου αρέσει η γυμναστική και να έχεις μία καλή φυσική κατάσταση!

Η διαδρομή από τα Ζαγοροχώρια είναι απλή, αλλά αρκετά κουραστική, καθώς υπολογίζεται στις 4-5 ώρες. Η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια και υπάρχουν πινακίδες και μονοπάτια, τα οποία σε καθοδηγούν στον τελικό προορισμό.

Το κοντινότερο σημείο που μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητό σου είναι το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, αφού από εκεί ξεκινά η διαδρομή.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης
Η διαδρομή για τη Δρακόλιμνη της Τύμφης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ξεκινάμε από το χωριό Μικρό Πάπιγκο σε ανηφορικό μονοπάτι, με το πρώτο τμήμα της διαδρομής να ξετυλίγεται ανάμεσα σε βελανιδιές, γαύρους, σφεντάμια, κρανιές, λεπτοκαρυές, κέδρους και θάμνους.

Η διαδρομή συνεχίζει ανηφορικά και, καθώς απομακρυνόμαστε από το δάσος, γίνονται ορατοί οι εντυπωσιακοί κάθετοι ασβεστολιθικοί βράχοι που λέγονται αλλιώς «Πύργοι της Αστράκας».

Το χωριό Μικρό Πάπιγκο
Το χωριό Μικρό Πάπιγκο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στη συνέχεια φτάνουμε στο ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας σε υψόμετρο 1.950 μέτρα όπου η θέα του ορεινού όγκου της Τύμφης είναι μοναδική.

Ο ορεινός όγκος αποτελείται από ψηλές κορυφές και βαθιές κοιλάδες, με μία πολύ σπάνια και ιδιαίτερα εντυπωσιακή γεωμορφολογία.

Κατόπιν κατηφορίζουμε σε ένα καθαρά αλπικού τύπου περιβάλλον, διασχίζουμε μία μεγάλη καταπράσινη κοιλάδα και ανηφορίζουμε στα 2.050 μέτρα όπου βρίσκεται η Δρακόλιμνη, μια μοναδικής ομορφιάς αλπική λίμνη.

Το βάθος της φτάνει τα 9 μέτρα ενώ στα νερά της ζουν εντυπωσιακοί αμφίβιοι αλπικοί τρίτωνες, τους οποίους οι ντόπιοι συνήθιζαν να ονομάζουν «δρακάκια». Και όχι άδικα, καθώς τα μικρά ζωάκια έχουν καστανογκρί με κοκκινωπή κοιλιά και θυμίζουν «δράκο μινιατούρα» (8-12 εκατοστά).

Απαντάται στην οροσειρά της Πίνδου και στον ορεινό όγκο της βόρειας Πελοποννήσου, καθώς και σε μικρό τμήμα της Ροδόπης. Ζει σε υψόμετρα από 700 έως 2.400μ. συνήθως σε μόνιμους ή εποχικούς υγρότοπους, όπως σε μικρές λίμνες (όπως οι Δρακόλιμνες), ρυάκια με κρύο και διαυγές νερό που βρίσκονται σε δάση και δασικά ξέφωτα, σε αλπικά λιβάδια, ενίοτε σε πετρώδεις και άγονες περιοχές αλλά και σε ποτίστρες ζώων και πηγές.


Από τη βόρεια πλευρά της λίμνης έχουμε εξαιρετική θέα προς τον ορεινό όγκο του Σμόλικα και την κοιλάδα του Αώου ποταμού, ενώ από την ανατολική έχουμε θαυμάσια θέα προς την βορειοδυτική πλευρά της Γκαμήλας.

Αν ξεκινήσεις το ταξίδι σου για εκεί σου συνιστώ να πάρεις μία σκηνή και να κοιμηθείς κάτω από τα αστέρια (εφόσον το επιτρέπει ο καιρός). Αναμφίβολα είναι μια μοναδική εμπειρία να μένεις δίπλα σε μία μαγική λίμνη κρυμμένη στα βουνά!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση