Έχεις πάει στη Χαλκιδική και δεν έχεις επισκεφτεί το γεφύρι που βρίσκεται εκεί για 850 χρόνια; Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για το μαγευτικό αυτό μέρος.
Λίγο έξω από το χωριό του Γοματίου υπάρχει βυζαντινό τοξοτό γεφύρι και το εκκλησάκι του τοπικού Αγίου Γεωργίου, που έζησε στην περιοχή έως τις αρχές του 19ο αι. Ο Άγιος Γερβάσιος (18ος αι.) μόνασε στο Αγ. Όρος και γεννήθηκε και αυτός στο Γομάτι.
Το γραφικό Γομάτι στη Χαλκιδική
Το Γομάτι είναι οικισμός του νομού Χαλκιδικής, στα βόρεια του Σιγγιτικού Κόλπου και στις υπώρειες του όρους Αθούλη. Αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Παναγίας με τρεις συνολικά οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έδρας του δήμου.
Η απόστασή του χωριού από τη Μεγάλη Παναγία είναι 20 περίπου χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη γύρω στα 108 χιλιόμετρα.
Κοντά στον οικισμό βρίσκονται αρκετές παραλίες, όπως το Καστρί, η Μαλαθριά, το Δεβελίκι, η Χιλιαδού, ο Πύργος και άλλες.
Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η αλιεία και η κτηνοτροφία, όπως επίσης και εργάζονται στα μεταλλεία.
Η έλλειψη υποδομής στον τομέα της αξιοποίησης των υδάτων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
Αποτελεί σημαντικό μνημείο για τη Χαλκιδική
Λίγο έξω από το Γομάτι της Χαλκιδικής, στο σημείο «Μυλωνάδικο» υπάρχει ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 850 χρόνια.
Το γεφύρι αυτό βρίσκεται πλησίον του Ψυχρού ποταμού, ενός σημαντικού βιότοπου της Χαλκιδικής, σε περιοχή με παλαιούς σωζόμενους νερόμυλους κι εντός ενός παραδοσιακού μονοπατιού μοναδικού φυσικού κάλλους.
Το πέτρινο γεφύρι του Γοματίου αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο, με ιστορική σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Χαλκιδικής.
Ζημιές από την κακοκαιρία
Μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σημειώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου 2019 το γεφύρι υπέστη σοβαρότατες ζημιές.
Ήδη από προηγούμενες πλημμύρες του 2010 είχε πληγεί σοβαρά το ανατολικό τόξο του γεφυριού και πλέον το μνημείο απειλείται με οριστική κατάρρευση.
Είχε και κατά το παρελθόν επιχειρηθεί η διάσωση του γεφυριού και του μονοπατιού μέσα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως δεν κατέστη εφικτή η αναστήλωση του.
Σήμερα, η εξεύρεση μίας χρηματοδοτικής λύσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr, για την επισκευή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, διαφορετικά ενδέχεται να καταρρεύσει οριστικά.