21:27
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:27
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το τρένο για Χαλκίδα «δαμάζει τα κύματα»: Η μαγευτική διαδρομή που δίνει την αίσθηση πλωτού συρμού (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

12.10.2022

22:15

Ένας ακόμη λόγος να επισκεφτείς την Χαλκίδα

Μια μοναδική διαδρομή στη σιδηροδρομική διαδρομή από και προς Χαλκίδα απαθανάτισε ο φακός του Drone, χαρτογραφώντας το τμήμα εκείνο στο οποίο το τρένο μοιάζει κυριολεκτικά να δαμάζει τα κύματα στη θάλασσα.

Όπως σημειώνουν οι διαχειριστές του καναλιού του YouTube, Up Stories, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν τον τερματικό σταθμό του προαστιακού στην πανέμορφη πόλη της Χαλκίδας και για 450 μέτρα το τρένο ταξιδεύει κυριολεκτικά πάνω από τα κύματα καθώς σχεδόν ίπταται στα 2 μέτρα πάνω από την θάλασσα.

Σύμφωνα με επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στην συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή και έχουν κάνει το δρομολόγιο του Προαστιακού Αθήνα – Χαλκίδα δεν είναι λίγες οι φορές κατά τους χειμερινούς μήνες κυρίως που τα κύματα σκεπάζουν τις γραμμές και αγγίζουν τα παράθυρα από τα βαγόνια.

Μια εικόνα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον μιας και δεν το συναντάμε πουθενά αλλού στην χώρα μας και συνάμα άκρως εντυπωσιακή.

Και αν και εσείς θέλετε να ζήσετε και να δείτε από κοντά αυτή την σπάνια ομολογουμένως εικόνα κλείστε ένα εισιτήριο για να πάτε για ένα ουζάκι στην Χαλκίδα με τον Προαστιακό η πιάστε τα γύρω υψώματα πληροφορηθείτε για τα δρομολόγια και υπολογίστε πως περνάει 5 λεπτά πριν τον τερματισμό και διέρχεται και πάλι 10 λεπτά αργότερα κατά την επιστροφή του προς την Αθήνα.

Η ξεχωριστή Χαλκίδα

Η Χαλκίδα είναι χτισµένη στις δύο πλευρές του πορθµού του Ευρίπου, µε το ένα της κοµµάτι στην Εύβοια και το άλλο στην ακτή της Στερεάς Ελλάδας και πήρε το όνοµά της από τα µεταλλεία χαλκού που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αν βρεθείτε στην παλιά γέφυρα κατά τις 11:00, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το άνοιγµά της για να περάσουν τα πλοία.

Αξίζει να θυμίσουμε επίσης πως το ρεύμα του Ευρίπου που περνά από τη Χαλκίδα αλλάζει ροή ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο ένα φαινόμενο μοναδικό που προσφέρει ανεπανάληπτο θέαμα στον επισκέπτη.

Κάνοντας µια χαλαρή παραλιακή βόλτα, θα περάσετε από το τριώροφο νεοκλασικό µέγαρο Kότσικα µε τους χαρακτηριστικούς τρούλους, στο οποίο στεγάζεται σήµερα το ∆ηµαρχείο της Χαλκίδας, θα δείτε το πασίγνωστο «Κόκκινο Σπίτι» στη βόρεια πλευρά της παραλίας και, απέναντί του, το «Σπίτι µε τα Αγάλµατα», πατρικό του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. 

Πάνω από 100 χρόνια τρένο στη Χαλκίδα

Διαβάζουμε στην Wikipedia πως ο σιδηροδρομικός Σταθμός Χαλκίδας βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, κοντά στην παλαιά γέφυρα του Ευρίπου από την πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το κτίριο του σταθμού χτίστηκε το 1905, διαθέτει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο.

Με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, το κτήριο του Σιδηροδροµικού Σταθµού της Χαλκίδας χτίστηκε το 1905 και το 2000 ανακηρύχθηκε διατηρητέο µνηµείο.

Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν στις 6 Μαρτίου 1904 μαζί με την παράδοση των πρώτων 121 χλμ. της γραμμής, όταν και δόθηκε επίσημο γεύμα για 400 άτομα στις εγκαταστάσεις του, με την παρουσία τριών πολεμικών πλοίων, ενός αγγλικού, ενός γαλλικού και ενός ελληνικού. Ο σταθμός παραδόθηκε στην κυκλοφορία δύο μέρες αργότερα. Ο σταθμός διέθετε υδατόπυργο 50 κυβικών μέτρων και περιστροφική πλάκα.

Το 1915 ο σταθμός εξυπηρετούνταν με δύο ζεύγη δρομολογίων την ημέρα από και προς Αθήνα, τα οποία με τα χρόνια αυξήθηκαν σε πέντε και τη δεκαετία του ’70, μετά τον διπλασιασμό της γραμμής Αθήνα – Οινόη σε εννιά. Το 1980 τα δρομολόγια, τα οποία ήδη από το 1978 αποκαλούνταν «προαστιακά» αυξήθηκαν σε 19 ζεύγη. Το 2000 το κτήριο του σταθμού ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση