14:52
14/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:52
14/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Μπραντ Πιτ δηλώνει πως δεν είναι σνομπ, αλλά είναι βέβαιος πως πάσχει από προσωπαγνωσία – «Κανείς δεν με πιστεύει»

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ

06.07.2022
19:06
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2022 • 8:50
Τι είναι η προσωπαγνωσία που υποστηρίζει πως έχει ο Μπραντ Πιτ

Ο αστέρας του Χόλιγουν, Μπραντ Πιτ, επανέλαβε σε συνέντευξή του την πεποίθησή του πως πάσχει από προσωπαγνωσία, η οποία και δεν του επιτρέπει να αναγνωρίζει πρόσωπα και ανθρώπους, παρότι ενδεχομένως να του έχουν συστηθεί πολύ πρόσφατα.

Σε μια εκτενή συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από μια πολύχρωμη φωτογράφιση στην οποία ο αστέρας αφήνει τα σημάδια του χρόνου να αποτυπωθούν στο πρόσωπό του, Μπραντ Πιτ μιλά στο GQ για όλους και για όλα. Ανάμεσα στα λοιπά, μια δήλωσή του για την πάθηση που υποστηρίζει πως τον ταλαιπωρεί, έγινε πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός πως, όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν έχει διαγνωστεί επίσημα με αυτή.

Ο Μπραντ Πιτ υποστηρίζει λοιπόν, χωρίς να έχει την απαραίτητη γνωμάτευση γιατρού πως μπορεί να πάσχει από προσωπαγνωσία, που δεν του επιτρέπει να αναγνωρίζει νέα πρόσωπα ή να θυμάται ανθρώπους που συναντά σε κοινωνικό περιβάλλον.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν πιστεύει τον αστέρα του Χόλιγουντ, πως δηλαδή υποφέρει από αυτή την πάθηση. Η δημοσιογράφος του περιοδικού Οτέσα Μόσφεγκ, ο σύζυγός της πάσχει από προσωπαγνωσία. Ο Μπραντ Πιτ αντιδρά στα λεγόμενά της, αναφέροντας: «θέλω να γνωρίσω κάποιον άλλο» που έχει κάποια τέτοια πάθηση.

Ο Μπραντ Πιτ πανηγυρίζει για ένα ακόμη βραβείο
Ο Μπραντ Πιτ πανηγυρίζει για ένα ακόμη βραβείο

Ο ηθοποιός έχει δηλώσει και στο παρελθόν πως η πάθηση αυτή, την οποία υποστηρίζει πως έχει, τον κάνει πολλές φορές να μοιάζει απόμακρος και σνομπ. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που φαίνεται βαθιά αφοσιωμένος στο να δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις, να διερευνά τα υπαρξιακά διλήμματα της ζωής και να ακούει τις προσωπικές σας ιστορίες. Είναι το αντίθετο από κάποιον που θα σε σνομπάρει σε ένα πάρτι. Είναι ο τύπος που θέλει να δει την ψυχή σου» σημειώνει η αρθρογράφος του περιοδικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπραντ Πιτ αναφέρεται στην πάθηση

Ακόμη πιο παλιά, σε ένα εξώφυλλο του 2013 για το περιοδικό Esquire, ο Μπραντ Πιτ αναφερόταν, όπως υπενθυμίζει το Usa Today, για τις αντιδράσεις ανθρώπων όταν εκείνος έδειχνε να  αδυνατεί να τους θυμηθεί. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι με μισούν επειδή νομίζουν ότι δεν τους σέβομαι», είπε στο περιοδικό.

«Οπότε, ορκίζομαι στο Θεό, πήρα ένα χρόνο όπου απλά είπα: “Φέτος, απλά θα το αντιμετωπίσω και θα πω στους ανθρώπους: Εντάξει, πού γνωριστήκαμε;”. Αλλά απλά χειροτέρεψε. Οι άνθρωποι προσβάλλονταν περισσότερο» έλεγε ο Μπραντ Πιτ.

Ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί
Ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί / Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Κάθε τόσο, κάποιος θα μου δώσει μια κατευθυντήρια και θα πω: “Σε ευχαριστώ που με βοήθησες”. Αλλά τσαντίζω τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό εκλαμβάνεται ως «είσαι εγωιστής. είσαι εγωιστής”. Αλλά είναι ένα μυστήριο για μένα, φίλε» προσθέτει ο Αμερικανός.

Ο Μπραντ Πιτ δεν είναι ο μόνος που φοβάται ότι οι άνθρωποι τον βρίσκουν απόμακρο ή μη φιλικό. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι σύνηθες μεταξύ των ανθρώπων που έχουν προσωπαγνωσία.

Ο ηθοποιός Μπραντ Πιτ τη βραδιά των Όσκαρ
Ο ηθοποιός Μπραντ Πιτ τη βραδιά των Όσκαρ

Τι είναι η προσωπαγνωσία;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία διαταραχή την οποία οι ψυχολόγοι ονομάζουν προσωπαγνωσία. Όσοι πάσχουν από αυτή δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον απέναντί τους από τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ένα ποσοστό 3% φαίνεται πως παρουσιάζουν δυσκολίες να αναγνωρίσουν πρόσωπα και ταυτότητες, ενώ συχνά πιστεύουν πως αυτό οφείλεται σε κακή μνήμη ή πρόβλημα συγκέντρωσης.

Διαβάζουμε στο iatronet πως το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται, για παράδειγμα, όταν παρακολουθούν ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνούν τα δρώντα πρόσωπα στη ροή του έργου ήδη από την επόμενη σκηνή.

Χειρότερο, όμως, είναι όταν συναντά κανείς ανθρώπους που ήδη γνωρίζει. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη διαταραχή είναι αποκλειστικά η αδυναμία του πάσχοντος να θυμάται τα χαρακτηριστικά των προσώπων. Κατά κανόνα, η διαταραχή υπάρχει εκ γενετής, ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από κάποιο τραυματισμό ή εξαιτίας εγκεφαλικών επεισοδίων που πλήττουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Σε ακραίες περιπτώσεις οι πάσχοντες δεν μπορούν καν να αντιληφθούν ότι έχουν μπροστά στα μάτια τους ένα πρόσωπο.

Η προσωπαγνωσία οφείλεται σε διαφορετικές αντιληπτικές δομές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Υγιείς άνθρωποι επεξεργάζονται πρώτα τη μορφή όταν πρωτοβλέπουν ένα πρόσωπο. Στη συνέχεια το ερέθισμα προωθείται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, στην περιοχή των κροτάφων.

Ένας τομέας του εγκεφάλου επεξεργάζεται τη μιμική του προσώπου και τις κινήσεις των ματιών και ένας άλλος επικεντρώνεται στα σταθερά χαρακτηριστικά. Τέλος, ένα τρίτο τμήμα του εγκεφάλου εξετάζει αν έχουν καταγραφεί προηγούμενα βιώματα με το εκάστοτε πρόσωπο. Όλοι οι τομείς πρέπει να συνεργάζονται καλά, σαν ορχήστρα, προκειμένου να αναγνωριστεί ένα πρόσωπο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση